Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Σόιμπλε και Τόμσεν οδήγησαν σε "ναυάγιο" το Eurogroup
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σόιμπλε και Τόμσεν οδήγησαν σε "ναυάγιο" το Eurogroup

“Πίεση” προς τη γερμανική πλευρά, ούτως ώστε να υπάρξουν οι διαβεβαιώσεις ότι το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο άσκησε χθες το ΔΝΤ μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, την ώρα που αποκαλύπτονταν “καυτοί” διάλογοι από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, όπου αποτυπώνεται η “σκληρότητα” με την οποία αντιμετώπισε την κατάσταση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητώντας μάλιστα από ορισμένους ομολόγους του να “μάθουν το μάθημά τους”. Πάντως, και ο Πολ Τόμσεν απέρριψε όλες τις πιθανές λύσεις, “σπρώχνοντας” το θέμα παρακάτω.

Το ακραίο δίδυμο

Ειδικότερα, το Euro2day.gr έφερε χθες στο φως της δημοσιότητας χαρακτηριστικούς διαλόγους από το τελευταίο Eurogroup, οι οποίοι έδειξαν ότι ο Σόιμπλε δεν “καίγεται” να προκύψει λύση, ενώ ο Τόμσεν λέει όχι σε όλα. Είναι χαρακτηριστική η φράση Σόιμπλε προς το τέλος της συνεδρίασης, οπότε και διαφαίνεται το ναυάγιο, όπου αναφέρει: «Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν και θα βρούμε καλύτερη λύση από τη σημερινή”, ενώ απευθυνόμενος στους άλλους υπουργούς λέει: “Να μάθετε το μάθημά σας, ότι πρέπει να παραμένουμε σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει και να μην προσπαθούμε να αλλάξουμε τη ρητορική με δημόσιες δηλώσεις. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος, γιατί μερικοί από μας μετακινήθηκαν περισσότερο από την εντολή (mandate) για να βρούμε λύση και τώρα αποτύχαμε. Λυπάμαι».

Ωστόσο, την κατάσταση είχε τορπιλίσει εξαρχής ο Π. Τόμσεν, ο οποίος, ενώ ξεκίνησε το δεύτερο μέρος της συζήτησης, που ήταν το χρέος, όταν πήρε τον λόγο είπε τα εξής: «Δεν θα μπορέσουμε σήμερα να πούμε στο Δ.Σ. μας ότι οι προδιαγραφές τηρούνται. Δεν συμφωνήσαμε στα πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε στις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Θα χρειαστούμε αρκετά πιο συγκεκριμένα μέτρα, διαφορετικά δεν θα μας πείσετε να συμφωνήσουμε μαζί σας».

Γαλλοϊταλική στήριξη

Της παραπάνω τοποθέτησης ακολούθησε αυτή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος ζήτησε μια “καθαρή λύση”. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στήριξε πλήρως τις προσπάθειες της Ελλάδας λέγοντας ότι η πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι δεν φανερώνει «καθαρή λύση», ότι είχε δυσκολία να καταλάβει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη και ότι η Γαλλία προτιμούσε 17 έτη επιμήκυνσης και πρωτογενή πλεονάσματα 2% μετά το 2022.

Τον λόγο μετά πήρε ο Β. Σόιμπλε: «Δεν μπορώ να διαπραγματευτώ μια καινούργια εντολή, άρα η βάση μας πρέπει να είναι αυτή" (Μάιος 2016). Ακολούθησε ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ λέγοντας ότι «Το έγγραφο που παρουσιάστηκε μπορεί να βελτιωθεί, όμως είναι μια καλή πλατφόρμα" προσθέτοντας με νόημα: "Μετά από τόσους μήνες, όλοι ξέρουμε τι χρειάζεται".

Χωρίς χρήματα

Ακολούθησαν και άλλοι και αφού δεν βρισκόταν λύση, ο πρόεδρος του Eurogroup αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση για να έχει διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη λέγοντας: «Θα ζητήσω από το ΔΝΤ να μπει με πρόγραμμα, ακόμα και εάν δεν δώσει χρήματα πριν κλείσει το θέμα με το χρέος». " Η συμμετοχή του ΔΝΤ πρέπει να είναι βασισμένη στο ότι πρέπει να πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο» απάντησε ο Ευ. Τσακαλώτος. Ο Π. Τόμσεν ανταπάντησε ότι αντιλαμβάνεται την απογοήτευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όμως η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει σύγκλιση στο χρέος.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα αφήσει αμφιβολίες στις αγορές γιατί δεν είναι ξεκάθαρος ο ρόλος του ΔΝΤ, ενώ ο Γάλλος υπουργός είπε ότι αυτό μετακυλίει το θέμα πιο κάτω. «Έχω εξουσιοδότηση από τον Γάλλο πρόεδρο για καθαρή λύση και όχι μετακύλιση» είπε ο Μπρούνο. Λεμέρ.

"Δεν υπογράφω"

Μετά την τετράωρη διακοπή, ο Ευ. Τσακαλώτος πήρε τον λόγο, λέγοντας ότι συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό πολλές φορές, ότι εκτιμά τις προσπάθειες που έγιναν, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του, λέγοντας: «Εάν υπέγραφα αυτό τώρα, θα δημιουργούσα τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα», με τον Β. Σόιμπλε να ανταπαντά: «Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Αυτό ήταν μια τεράστια αποτυχία».

Οι υπουργοί της Γαλλίας και της Ιταλίας εξέφρασαν την κατανόησή τους στη θέση της Ελλάδας, με τον Πιέρ Κάρλο Παντοάν να προσθέτει ότι «μια πολιτική κρίση στην Ελλάδα θα πυροδοτούσε χρηματοπιστωτική κρίση".

ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΖ. ΡΑΪΣ:

ΔΝΤ: Θέλουμε διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα

"Μειώνονται" οι διαφορές απόψεων από τους Ευρωπαίους

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαβεβαίωσε ότι οι διαφορές απόψεων με τους Ευρωπαίους για την Ελλάδα «μειώνονται», παρά την πρόσφατη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις και παρ' ότι το ίδιο περιμένει ακόμη τις «διευκρινίσεις» της Ε.Ε. όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Τζέρι Ράις, "αποδέχεται την υπόσχεση του Μαΐου του 2016, άρα η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να εγκριθεί και να συγκεκριμενοποιηθεί σε κάθε της λεπτομέρεια πριν από τη λήξη του προγράμματος του 2018, αλλά χρειαζόμαστε τις λεπτομέρειες αυτές που θα παράσχουν τις διαβεβαιώσεις ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο", στέλνοντας σαφές μήνυμα στη Γερμανία.

Όπως ξεκαθάρισε επανειλημμένως, βασική προϋπόθεση προκειμένου να προταθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου η χρηματοδοτική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα είναι να πληρούνται οι εξής δύο πυλώνες: η νομοθέτηση ενός ισχυρού πακέτου μεταρρυθμίσεων, κάτι που, όπως τόνισε, έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση, και η παροχή σαφών εγγυήσεων από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων για τη βιωσιμότητα και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ακόμη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς την εκταμίευση χρημάτων. Όπως είπε, ερωτηθείς σχετικά, η επί της αρχής έγκριση ενός προγράμματος χωρίς την άμεση εκταμίευση χρημάτων "είναι κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL