Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
Νέα παγιδευμένη επιστολή τραυματίζει τον Λ. Παπαδήμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα παγιδευμένη επιστολή τραυματίζει τον Λ. Παπαδήμο

Νέος συναγερμός έχει σημάνει από χθες το απόγευμα στην Αντιτρομοκρατική μετά την έκρηξη παγιδευμένου φακέλου στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού, πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και νυν προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμου, γεγονός που προκάλεσε τον τραυματισμό του.

Το περιστατικό συνέβη σύμφωνα με την αστυνομία στις 18.28 στη συμβολή των οδών Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου, στο κέντρο της Αθήνας, όταν ο Λ. Παπαδήμος άνοιξε μια επιστολή ενώ βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο εν κινήσει. Ο ίδιος τραυματίστηκε, όπως και οι δύο συνεπιβάτες του, ο οδηγός και ο συνοδηγός, και οι δύο υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία ανήκε και το εν λόγω αυτοκίνητο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Το αυτοκίνητο ακολουθούσε και συνοδευτικό της αστυνομίας.

Από το ωστικό κύμα ράγισε το πίσω τζάμι του αυτοκινήτου, ενώ άνοιξαν και οι αερόσακοι του αυτοκινήτου καθώς ο μικρός και κλειστός χώρος στον οποίο έγινε η έκρηξη αύξησε τις συνέπειες του ωστικού κύματος, κατά πηγές της αστυνομίας.

Ο Λουκάς Παπαδήμος καθόταν μόνος στο πίσω κάθισμα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο κρότος της έκρηξης ήταν δυνατός, αλλά έμοιαζε με τρακάρισμα αυτοκινήτου, ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στην "Α".

Παραμένει άγνωστο αν έχει σωθεί κάτι από τον παγιδευμένο φάκελο ενώ για άλλη μια φορά έχει σημάνει συναγερμός και στα ΕΛΤΑ καθώς το modus operandi θυμίζει τις παγιδευμένες επιστολές των προηγούμενων μηνών με τα λίγα γραμμάρια πυρίτιδας. Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής συνεχίζονταν μέχρι αργά, ενώ είχε αποκλειστεί η περιοχή.

Επόμενος στόχος των αρχών είναι να εντοπιστεί η διαδρομή της επιστολής, ενώ ήδη έχουν ειδοποιηθεί και αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας για πρόσωπα τα οποία θεωρούνται πιθανοί στόχοι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι η επιστολή είχε σταλεί στην Ακαδημία Αθηνών, ωστόσο δεν επιβεβαιώνονταν από την αστυνομία.


"Ορφανά" χτυπήματα

Το χθεσινό χτύπημα φαίνεται ότι επιβεβαιώνει την ανησυχία των διωκτικών αρχών ότι δεν είχε κλείσει ο κύκλος των επιθέσεων με παγιδευμένες επιστολές, καθώς δεν είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις οκτώ "τρομο-επιστολές" που εντοπίστηκαν στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι προ δύο μηνών, στις 20 Μαρτίου. Είχαν προηγηθεί στις 16 και 15 Μαρτίου, αντίστοιχα, η παγιδευμένη επιστολή στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, που είχε τραυματίσει τη γραμματέα του Τζέφρι Φρανκ, διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, και η παγιδευμένη επιστολή που είχε αποσταλεί στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με αποδέκτη τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η παγιδευμένη επιστολή με αποδέκτη τον Β. Σόιμπλε, η οποία είχε εντοπιστεί κατά τον έλεγχο της αλληλογραφίας, είναι η μόνη για την οποία είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης, και μάλιστα από τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΠΦ), με ένα σύντομο κείμενο που είχε αναρτηθεί στο indymedia.

Το τότε κείμενο αναλάμβανε την ευθύνη "στο πλαίσιο της εκστρατείας της δεύτερης πράξης του Σχεδίου Νέμεσις", σημειώνοντας παράλληλα ότι πρόκειται να ακολουθήσει προκήρυξη, η οποία μέχρι και χθες δεν είχε βγει.

Υπενθυμίζεται ότι η επιστολή προς τον Β. Σόιμπλε είχε αποστολέα τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη, στα γραφεία του ΔΝΤ, τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. Βασίλη Κικίλια, ενώ οι οκτώ "ορφανές παγιδευμένες επιστολές" είχαν παραλήπτες Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, αξιωματούχους και οικονομικούς παράγοντες της Ε.Ε. και αποστολείς βρίσκονταν πανεπιστημιακοί και οικονομολόγοι.

Από τότε, όπως θυμίζουν πηγές της αστυνομίας, έχει μεσολαβήσει στις 19 Απριλίου ένα ακόμα "ορφανό - χωρίς ανάληψη ευθύνης" χτύπημα σε υποκατάστημα της Eurobank, στην οδό Σανταρόζα στο κέντρο της Αθήνας. Στην περίπτωση αυτή όμως είχαμε την έκρηξη μηχανισμού στην είσοδο της τράπεζας και προειδοποιητικό τηλεφώνημα, χωρίς τραυματισμούς.

Τρομοπακέτα μέσω του ταχυδρομείου

Νοέμβριος του 2010: Τα πρώτα 14 παγιδευμένα δέματα με αποδέκτες την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον τότε Γάλλο Πρόεδρο Σαρκοζί, τον τότε Ιταλό πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι και πρεσβείες εκτός Ελλάδος. Την ευθύνη είχε αναλάβει η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ενώ είχαν συλληφθεί και δύο μέλη της ΣΠΦ. Ένα από τα δέματα είχε τραυματίσει ελαφρά την υπάλληλο στην εταιρεία κούριερ.

Αύγουστος 2013: Παγιδευμένο δέμα που εστάλη στον εφέτη ανακριτή Μόκκα. Την ευθύνη ανέλαβε η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Δεν είχε τραυματιστεί κανείς.

Απρίλιος 2014: Παγιδευμένο δέμα στο Α.Τ. Ιτέας. Την ευθύνη ανέλαβε η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Δεν είχε τραυματιστεί κανείς.

15 Μαρτίου 2017: Παγιδευμένη επιστολή στον Β. Σόιμπλε. Την ευθύνη ανέλαβε η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Δεν είχε τραυματιστεί κανείς.

16 Μαρτίου 2017: Παγιδευμένη επιστολή στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι. Τραυματισμός μιας υπαλλήλου. Δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης.

21 Μαρτίου 2017: Οκτώ παγιδευμένες επιστολές με αποδέκτες Ευρωπαίους αξιωματούχους, υπουργούς Οικονομικών και τραπεζίτες. Εντοπίστηκαν στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι. Δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL