Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Ν. Φίλης: Θατσερική η εκπαιδευτική πολιτική του Κ. Μητσοτάκη - Περιέγραψε το σχολείο πολλαπλών ταχυτήτων (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Φίλης: Θατσερική η εκπαιδευτική πολιτική του Κ. Μητσοτάκη - Περιέγραψε το σχολείο πολλαπλών ταχυτήτων (Video)

https://www.youtube.com/embed/9jDd3y0djlw?rel=0

Με την εκπαιδευτική πολιτική της Μ.Θάτσερ σύγκρινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Φίλης, τα όσα είπε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ.Μητσοτάκης, σχετικά με την πολιτική στην Παιδεία.

Μάλιστα, ο Ν.Φίλης καταλόγισε στον Κ.Μητσοτάκη «συνειδητές δυσφημιστικές επιθέσεις κατά του δημόσιου σχολείου» και παρατήρησε ότι η ΝΔ εμφανίζεται να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον ιδιωτικό τομέα της εκπαίδευσης και στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Ο ίδιος, επισήμανε ότι το σχολείο που περιέγραψε ο Κ.Μητσοτάκης είναι το μοντέλο του σχολείου πολλαπλών ταχυτήτων.

Ο Ν.Φίλης σημείωσε ότι το μοντέλο που υποστηρίζει ο Κ.Μητσοτάκης κι η ΝΔ μετατρέπει τα σχολεία από μηχανισμούς κοινωνικής κινητικότητας σε σχολεία που αναπαράγουν τις οικονομικές ανισότητες. Ο πρώην υπουργός Παιδείας έδωσε έμφαση στον διευθυντή των σχολείων που οραματίζεται ο Κ.Μητσοτάκης, δηλαδή έναν μάνατζερ με πιστοποιημένη διοικητική ικανότητα κι όχι εκπαιδευτική εμπειρία.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να παρατηρήσει ότι από την ομιλία του Κ.Μητσοτάκη έλλειπε η λέξη «Δημοκρατία», γιατί «προφανώς δεν έχει καλή σχέση».

Σχολείο μορφωτική μονάδα κι όχι ανώνυμη εταιρεία

Ο Ν.Φίλης τόνισε ότι αυτό που είναι απαραίτητο είναι ένα σχολείο «με διευθυντές εκπαιδευτικούς, μορφωτική μονάδα κι όχι ανώνυμη εταιρεία». Ο Νίκος Φίλης αναγνώρισε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη πρωτοβουλία στις σχολικές μονάδες, γι’ αυτό κι υπάρχει εμπιστοσύνη προς τον σύλλογο διδασκόντων, όπως στην περίπτωση της διατύπωσης γνώμης για την επιλογή διευθυντή.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ρύθμιση για την επιλογή των διευθυντών των σχολείων είναι ad hoc λόγω της σχετικής απόφασης του ΣτΕ, καθώς πρέπει να επιλεχθούν νέοι διευθυντές μέχρι το τέλος Ιούλη, διαφορετικά τα σχολεία δεν θα ανοίξουν έγκαιρα και φέτος. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι χρειαζόμαστε «ένα νέο, πιο σύνθετο» σύστημα επιλογής όλων των εκπαιδευτικών στελεχών, ενώ, απαντώντας στην κριτική της «δικομματικής αντιπολίτευση» για οικοδόμηση κομματικού κράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν.Φίλης αναρωτήθηκε αν αποτελεί κομματικοποίηση «όταν λες ότι ψηφίζουν όλοι με κάλπη αδιαμεσολάβητα;»

Μάχη κατά της αξιοπρέπειας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από τον Κ.Μητσοτάκη

Τέλος, ο Νίκος Φίλης δεν παρέλειψε να θίξει την «χαιρεκακία» που έδειξε ο Κ.Μητσοτάκης σχετικά με τις αλλαγές στον νόμο για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στις οποίες η κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταφύγει. Ο Ν.Φίλης παρατήρησε δηκτικά για τον κ. Μητσοτάκη ότι «δεν περίμενα από υποβολέας να βγει στην σκηνή σε αυτήν την μάχη κατά της αξιοπρέπειας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL