Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Υπερψηφίστηκε η διάταξη για τη διοίκηση του Ισλαμικού Τεμένους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπερψηφίστηκε η διάταξη για τη διοίκηση του Ισλαμικού Τεμένους

Υπερψηφίστηκε σε επίπεδο Επιτροπής με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατικής Συμπαράταξης η διάταξη για τη διοίκηση του ισλαμικού τεμένους της Αθήνας, την ώρα που τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να παίξουν αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το σημαντικό αυτό ζήτημα, παρά την, κατά τ’ άλλα, προσήλωσή τους στον φιλελευθερισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Ποτάμι άλλαξε την αρχική του στάση υπέρ του επίμαχου αυτού άρθρου του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και τελικώς επιφυλάχθηκε, ενώ Ν.Δ. και Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν επίσης, παρά τη στήριξή τους στη λειτουργία του τεμένους.

Κατά την εισήγησή του επί του συνόλου των άρθρων του νομοσχεδίου, ο Γ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι υποστήριξε τη ρύθμιση για τη διοίκηση του ισλαμικού τεμένους καταλογίζοντας μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ στάση ανοχής ως προς την επαναλαμβανόμενη άρνηση των ΑΝ.ΕΛΛ. να υποστηρίξουν οποιαδήποτε διάταξη έχει να κάνει με τη λειτουργία του τεμένους. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας επί των άρθρων, όμως, ο Γρ. Ψαριανός, που αντικαθιστούσε τον Γ. Μαυρωτά, επιφυλάχθηκε ως προς την ψήφιση του άρθρου με αποτέλεσμα το άρθρο να «περάσει» μόνο με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Το Ποτάμι θα ψηφίσει

Αργότερα κύκλοι του Ποταμιού διευκρίνισαν ότι τα όσα είπε ο Γρ. Ψαριανός κατά την ψηφοφορία ήταν «σχήμα λόγου» και επέμειναν ότι το Ποτάμι στηρίζει τη ρύθμιση. Στο ίδιο κλίμα ήταν και το tweet του επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος παρατήρησε: «Το Ποτάμι θα ψηφίσει για το ισλαμικό τέμενος. Δεν παίζει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν τα παζαρεύει. Ακροδεξιοί κι εθνικιστές ας πουν όχι». Οι ΑΝ.ΕΛΛ., κατά πάγια τακτική, καταψήφισαν το άρθρο. Το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε, ενώ η Χρυσή Αυγή καταψήφισε.

Ενστάσεις από Ν.Δ.

Η εισηγήτρια της Ν.Δ. Ν. Κεραμέως επέκρινε τις αλλαγές στη σύνθεση του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου που διοικεί το τέμενος ως προς την εκπροσώπηση του Δήμου Αθηναίων καταλογίζοντας μάλιστα στην κυβέρνηση σκοπιμότητα. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση περιόρισε τις δυνατότητες του Δήμου Αθηναίων ως προς την επιλογή των εκπροσώπων του, αφότου πρώτα αυτός είχε υποδείξει δύο άτομα μετά από σχετικό αίτημα του υπουργείου Παιδείας με βάση την αρχική πρόβλεψη του νόμου.

Ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής διευκρίνισε ότι η φιλοσοφία του αρχικού νόμου Γιαννάκου δεν ήταν ο διορισμός εμπειρογνωμόνων από τον Δήμο Αθηναίων, αλλά η εκπροσώπησή του δεδομένου του καίριου ρόλου του για την λειτουργία του τεμένους. Έτσι διασαφηνίστηκε ότι στην περίπτωση του Δήμου Αθηναίων «πρόκειται περί εκπροσώπησης μέσω ενός αιρετού και ενός δημόσιου υπαλλήλου». Ως προς την εκπροσώπηση των μουσουλμανικών κοινοτήτων στο Δ.Σ. ο Γ. Καλαντζής επισήμανε ότι με τις αλλαγές επιδιώκεται να ανοιχθεί η εκπροσώπηση σε όλες τις μουσουλμανικές οργανώσεις κι όχι μόνο στις δύο πολυπληθέστερες.

"Η δημοκρατία τρομάζει"

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι «η δημοκρατία τρομάζει κάποιους» αναφερόμενος στο ζήτημα της γνώμης του συλλόγου διδασκόντων για την επιλογή των διευθυντών στα σχολεία, ενώ επέκρινε τη στάση εκπροσώπων των εκπαιδευτικών κατά την ακρόαση φορέων, οι οποίοι απέφυγαν να τοποθετηθούν συγκεκριμένα για την πρόβλεψη αυτή.

Ο Κ. Γαβρόγλου επισήμανε ακόμα το «πολύ αμαρτωλό παρελθόν» της συνέντευξης για την επιλογή των διευθυντών παρατηρώντας ότι γι’ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση της αποδίδει «λελογισμένη βαρύτητα». Για το μουσουλμανικό νεκροταφείο στον Σχιστό ο Κ. Γαβρόγλου τόνισε «προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιλύσουμε αυτό το θέμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL