Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Τρομοκρατία και αμυντικές δαπάνες στο επίκεντρο της συνόδου του ΝΑΤΟ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρομοκρατία και αμυντικές δαπάνες στο επίκεντρο της συνόδου του ΝΑΤΟ

Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και μια δόση αμηχανίας υποδέχονται σήμερα οι Βρυξέλλες το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα στη συνάντηση των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων των χωρών του ΝΑΤΟ. Προτού φτάσει στα νέα κτήρια του ΝΑΤΟ όμως, ο Ντ. Τραμπ θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θα γευματίσει και με το νέο Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Οι συναντήσεις αυτές αναμένεται να εστιαστούν σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, περιβάλλοντος και διεθνούς εμπορίου. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στόχος των ιθυνόντων της ΕΕ είναι να επαναβεβαιωθεί η αρχή ότι «Ε.Ε. και ΗΠΑ είναι οι δύο πυλώνες του ελεύθερου κόσμου».

Ωστόσο, μετά τα προσβλητικά σχόλιά του για τις Βρυξέλλες («κόλαση») και την Ε.Ε. («όχημα της Γερμανίας»), καθώς και τα μηνύματά του υπέρ του Brexit -και ενίοτε υπέρ των αντιευρωπαϊκών, λαϊκιστικών δυνάμεων της Ευρώπης (βλ. Μαρίν Λεπέν)-, ο Ντ. Τραμπ σίγουρα δεν είναι ο πιο δημοφιλής επισκέπτης, αλλά αναμένεται να γίνουν κάποιες προσπάθειες προσέγγισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ημέρα ο Ζ.Κ. Γιούνκερ θα συναντηθεί και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον νεοεκλεγέντα Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, μόνο με τον τελευταίο θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Ο Αλ. Τσίπρας στη σύνοδο

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας, όπου τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Άμυνας Πανό Καμμένο.

«Θα είναι μια σύντομη, αλλά σημαντική συνάντηση. Το μήνυμα που θέλουμε να βγει είναι αυτό της ενότητας και της αλληλεγγύης» δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Χωρίς αποφάσεις

Ειδικότερα, στη συνάντηση -στην οποία δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις- θα συζητηθούν κυρίως δύο ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητες για το Ντ. Τραμπ. Αφενός η αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ τους και αφετέρου η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Παγκόσμια Συμμαχία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. «Μετά από πολλά χρόνια περικοπών των δαπανών, οι συνολικές αμυντικές δαπάνες των Ευρωπαίων συμμάχων και του Καναδά αυξήθηκαν κατά δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι» δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν το 2004 να πιάσουν τον στόχο του 2% σε διάστημα μιας δεκαετίας. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που ήδη εκπληρώνει αυτό τον στόχο.

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στη σκιά και της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να δηλώσουν την αφοσίωσή τους στον «κοινό αγώνα», ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα κάποια απόφαση για την πλήρη συμμετοχή τους στην Παγκόσμια Συμμαχία.

Πέρα όμως από τις προσπάθειες που θα γίνουν προκειμένου να δεσμευτεί ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ στο άρθρο 5 για τη συλλογική άμυνα, οι προσδοκίες είναι χαμηλές σε ό,τι αφορά τις διαβεβαιώσεις από μέρους του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL