Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Ο Π. Τόμσεν τώρα "στάζει μέλι" για την Ελλάδα / Τη γάτα με το ποντίκι παίζουν ΔΝΤ - Γερμανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Π. Τόμσεν τώρα "στάζει μέλι" για την Ελλάδα / Τη γάτα με το ποντίκι παίζουν ΔΝΤ - Γερμανία

Το Eurogroup της 15ης Ιουνίου είναι το νέο στοίχημα των Βρυξελλών προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ όλων των πλευρών, διασφαλίζοντας τόσο την εκταμίευση της επόμενης δόσης όσο και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Παρ’ όλη, όμως, την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε ό,τι αφορά την προσέγγιση Βερολίνου και ΔΝΤ κατά το προχθεσινό Eurogroup, στις Βρυξέλλες εκτιμάται πως η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί ακόμα μία φορά όμηρος της «κόντρας» των δύο «γιγάντων» για το μέγεθος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση με τις πολύωρες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, ΔΝΤ και Βερολίνο συνέκλιναν, αλλά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε στα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μέχρι το 2060, ούτε στις υποθέσεις ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να μη μπουν καν επί της ουσίας στο ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης. Ειδικότερα, πηγές από διαφορετικές πλευρές και με καλή γνώση των διαπραγματευτικών θέσεων σχολίαζαν χθες πως η Γερμανία ναι μεν «κινήθηκε» προς την πλευρά του ΔΝΤ, καθώς δέχτηκε να παραμείνει το 3,5% ως στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για μόλις τέσσερα χρόνια (μέχρι το 2022), από δέκα που ήταν η αρχική της θέση. Ωστόσο, απαίτησε στη συνέχεια -και μέχρι το 2060- ο στόχος να ξεπερνάει το 2%, κάτι που για το ΔΝΤ είναι μη εφικτό. Εξίσου μη εφικτές είναι και οι υποθέσεις των Ευρωπαίων για την ανάπτυξη στην Ελλάδα λόγω των χαρακτηριστικών της οικονομίας της (χαμηλή παραγωγικότητα, δημογραφικό πρόβλημα, υψηλή ανεργία κ.λπ.). Συγχρόνως, ενώ δηλώθηκε η πρόθεση της Γερμανίας να γίνει συγκεκριμένη αναφορά στα χρόνια επιμήκυνσης των ωριμάνσεων, λόγω της διαφωνίας στα προηγούμενα μεγέθη δεν υπήρξε δυνατότητα τελικής συμφωνίας. Άλλωστε, το ΔΝΤ επιμένει πως η επιμήκυνση θα πρέπει να ξεπερνάει κατά πολύ τα 15 χρόνια που ήταν διατεθειμένη να «δώσει» η Γερμανία.

Χωρίς διασφάλιση

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», η συμβιβαστική πρόταση που «έπεσε» στο τραπέζι του Eurogroup -και απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες η ελληνική πλευρά- δεν διασφάλιζε το ΔΝΤ με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να δώσει το «πιστοποιητικό» του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και επομένως να πάρει η Ελλάδα το «εισιτήριο» για την ποσοτική χαλάρωση και την έξοδο στις αγορές. Αντίθετα, σύμφωνα με αυτό σενάριο, το ΔΝΤ θα προσυπέγραφε την εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική πλευρά, ζητώντας μάλιστα την έγκριση του Δ.Σ. του, προκειμένου να μπορεί η γερμανική Βουλή να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα έπαιρνε εγκαίρως τα κεφαλαία για την εξυπηρέτηση του χρέους της στα μέσα Ιουλίου «χωρίς δράματα», όπως ακούστηκε χθες από πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο ο ακριβής χρόνος εμπλοκής του Ταμείου με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα θα έμενε ανοιχτός.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν εξέφρασε σε επίσημη δήλωσή του χθες από τις Βρυξέλλες την ικανοποίησή του για το «ισχυρό πρόγραμμα» που υιοθέτησε η Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Αυτό, όπως εξήγησε, είναι ένα πακέτο πολιτικής που το ΔΝΤ «θα μπορούσε να στηρίξει» με ένα πρόγραμμα, ξεκαθαρίζοντας όμως πως «για να προχωρήσουμε περαιτέρω, χρειάζεται ένα αξιόπιστο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ακόμα.

Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται πως η θέση του ΔΝΤ είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει δραματικά, ενώ πλέον και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί ότι έχει κάνει «ό,τι μπορούσε». «Η Γερμανία βρίσκεται τώρα στη θέση που βρισκόταν τόσο καιρό η Ελλάδα. Να κάνει βήματα και το ΔΝΤ να ζητάει συνεχώς κι άλλα», όπως έλεγε χαρακτηριστικά στην «Α» Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σε κάθε περίπτωση, στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει αίσθηση αδιεξόδου, καθώς παραμένει η «πολιτική» βούληση για επιτυχή κατάληξη στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Ο Β. Σόιμπλε δήλωσε χθες από τη μεριά του ότι «εάν όλα πάνε καλά», είναι δυνατή μια συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Η Ελλάδα, άλλωστε, αυτή τη φορά έχει για πολλούς «το δίκιο με το μέρος της», καθώς, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που μίλησε στην «Α», κανείς δεν κατέκρινε τη στάση που κράτησε στο Eurogroup, απορρίπτοντας την τελευταία πρόταση. Στο νέο «μπρα-ντε-φερ» σημαντικό ρόλο αναμένεται από κάποιους να παίξει και ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», εξέφρασε μια σχετική δυσαρέσκεια για τη συμβιβαστική πρόταση μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.

Αντίστοιχο «σήμα» έστειλε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες, εκφράζοντας διαμέσου του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το μερίδιό της στη συμφωνία και τώρα είναι σειρά των εταίρων της να κάνουν το ίδιο. «Καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν υπευθυνότητα και να τιμήσουν τις προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού τους τελευταίους μήνες» επισήμανε ο ίδιος εκπρόσωπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL