Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Οι αντιδράσεις των κομμάτων για το αποτέλεσμα του Eurogroup
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για το αποτέλεσμα του Eurogroup

Επίθεση στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα του Eurogroup εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Το θέατρο Τσίπρα κοστίζει πολύ στους Έλληνες. Καιρός να πέσει η αυλαία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. «Η κυβέρνηση, επί μήνες, καθυστέρησε να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση. Έριξε ξανά την οικονομία σε ύφεση και φόρτωσε σε όλους τους Έλληνες το τέταρτο Μνημόνιο και νέα, επώδυνα μέτρα λιτότητας, ανεβάζοντας το λογαριασμό στα 14,2 δισ. ευρώ», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει:

«Έφτασε στο σημείο ο κ. Τσίπρας, την προηγούμενη εβδομάδα, για να περάσει τα σκληρά μέτρα στους πολίτες και τους βουλευτές του, να πανηγυρίζει ότι εξασφάλισε μια πολύ καλή, οριστική λύση στο ζήτημα του χρέους. Δυστυχώς, χθες αποδείχτηκε ότι έλεγε, άλλη μια φορά, ψέματα. Με την ανικανότητά του, έχει μετατρέψει στο θέμα του χρέους το αυτονόητο, που είχε πετύχει η χώρα το 2012, σε ζητούμενο».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνει πως χθες είχαμε ακόμα ένα Eurogroup χωρίς συμφωνία, ούτε για το χρέος ούτε για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ούτε καν για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση κάποιας δόσης!

«Τελικά, το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της δήθεν περήφανης διαπραγμάτευσης είναι η περικοπή συντάξεων, η μείωση του αφορολογήτου για όλους, η κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, η μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και πολλά χρόνια λιτότητας με εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υποχωριτικότητα απέναντι στους δανειστές καταλογίζει η Φώφη Γεννηματά στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι δεν τήρησε την εθνική γραμμή για το χρέος.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «στο χθεσινό Eurogroup η χώρα μετατράπηκε σε παιχνίδι στα χέρια των δανειστών. Αντί να ξεκινούν από το κεκτημένο του 2012, δεσμεύουν τη χώρα με στόχους για διαρκή λιτότητα και επιτροπεία μέχρι το 2060. Δεν έκλεισαν ούτε την αξιολόγηση ούτε αποφασίστηκε η χορήγηση της δόσης».

Η Φώφη Γεννηματά επισημαίνει ότι οι πανηγυρισμοί του πρωθυπουργού αποδείχθηκαν άλλοθι για να ψηφίσουν οι βουλευτές του. «Δυστυχώς παρατείνεται η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες.Οι πολίτες όμως τους έχουν καταλάβει και η απάντησή τους θα είναι σκληρή», καταλήγει η κ. Γεννηματά.

«Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να εμφανίσει τη ρύθμιση του χρέους ως άλλοθι για τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε, ο λαός αντιλαμβάνεται ότι τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν και ότι η συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής είναι το προαπαιτούμενο και για την όποια ρύθμιση του χρέους και την όποια ανάκαμψη της οικονομίας» σημειώνει το ΚΚΕ.

Μοναδικοί ωφελημένοι από τη ρύθμιση του χρέους θα  είναι όσοι ευθύνονται και για τη διόγκωσή του, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Για το λαό, που δεν ευθύνεται στο ελάχιστο, μοναδική λύση είναι η μονομερής διαγραφή, που μπορεί να πραγματοποιηθεί, όταν ο ίδιος ο λαός πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας και συγκρουστεί με τις διεθνείς λυκοσυμμαχίες, όπως η ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Η μη συμφωνία χθες στο Eurogroup είναι αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα. Η ρύθμιση του χρέους είναι εθνική υπόθεση και κακώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το μεγάλο αυτό ζήτημα με επικοινωνιακούς όρους» αναφέρει το Ποτάμι και προσθέτει:

«Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας καθυστέρησε τη διαπραγμάτευση με αποτέλεσμα να φθάσουμε κοντά στις γερμανικές εκλογές, γεγονός που, όπως είχαμε προειδοποιήσει, δεν βοηθά στην εξεύρεση λύσης. Η ελληνική κυβέρνηση που περιμένει τη συμφωνία Σόϊμπλε-ΔΝΤ, αποδείχθηκε γι άλλη μια φορά ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου καλλιεργώντας υπεραισιόδοξα σενάρια.

Στην υπόθεση του χρέους είναι απαραίτητη η εθνική συνεννόηση. Δεν είναι όλα κομματικά παιγνίδια. Οι ρυθμίσεις θα δεσμεύσουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Τα σενάρια -τέλος - που συζητούνται για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και 2,2% ως το 2060, θα αλυσοδέσουν τη χώρα σε βαριά λιτότητα διαρκείας και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά».

«Ο κ. Τσίπρας συνέδεε επί τόσο καιρό τα μέτρα που πέρασε στη Βουλή με τη μείωση του χρέους. Προφανώς, αυτό το έκανε για να κάμψει τις αντιρρήσεις των βουλευτών του» αναφέρει η Ένωση Κεντρώων, προσθέτοντας ότι τον είχε «προειδοποιήσει ότι, οριστική ρύθμιση χρέους θα γίνει τον Αύγουστο του 2018, αφού εκπληρώσουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις και ότι κακώς ανύψωσε πολύ το θέμα γιατί έτσι η Ελλάδα υπέστη μία ακόμη εθνική ήττα. Επιμένουμε ότι τώρα είναι η ώρα για να γίνει κυβέρνηση τεχνοκρατών και αυτό προϋποθέτει τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Μητσοτάκης, να αφήσουν τους προσωπικούς τακτικισμούς τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL