Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Βουλή και κυβέρνηση: / Βουλή και κυβέρνηση: Τιμή σε Εθνικό Συμβούλιο και κυβέρνηση του βουνού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλή και κυβέρνηση: / Βουλή και κυβέρνηση: Τιμή σε Εθνικό Συμβούλιο και κυβέρνηση του βουνού

Κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση στο μνημείο των αγωνιστών στις Κορυσχάδες

Τον εκσυγχρονισμό και τη στήριξη των μουσείων των Κορυσχάδων και της Βίνιανης στην Ευρυτανία ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Αφορμή για την παρουσία τους στους εμβληματικούς τόπους της Εθνικής Αντίστασης ήταν οι εκδηλώσεις εορτασμού της 73ης επετείου από τη Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στις Κορυσχάδες.

Στον προαύλιο χώρο του σχολείου των Κορυσχάδων, εκεί όπου είχε πραγματοποιηθεί η ιστορική σύνοδος το 1944, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η επίσημη εκδήλωση, ενώ νωρίτερα είχε γίνει κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των αγωνιστών παρουσία του Ν. Βούτση. Και το Σάββατο ο Π. Σκουρλέτης απέτισε φόρο τιμής στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και στην κυβέρνηση του βουνού εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αγράφων με αφορμή τη συμπλήρωση 73 χρόνων από την ίδρυση της ΠΕΕΑ (Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης).

"Αιώνια η μνήμη σε εσάς, αδελφοί, στον τίμιο που πέσατε αγώνα, αριστεροί, κομμουνιστές, δημοκράτες, όλοι οι αγωνιστές, άνδρες και γυναίκες της Εθνικής Αντίστασης. Πολίτες που αντιστάθηκαν και διεκδίκησαν την κοινωνική και πολιτική δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και συμμετοχή και πρώτα απ’ όλα βέβαια την εθνική απελευθέρωση".

Με αυτά τα λόγια, που δείχνουν το εύρος της πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής που είχε το Εθνικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Βουλής ξεκίνησε την ιδιαίτερη αναφορά του στον διαχρονικό αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη, ως σημαντικό στοιχείο της προσπάθειας για ανασύσταση της ιστορικής συλλογικής μνήμης του λαού μας, ιδιαίτερα μάλιστα -όπως τόνισε- τώρα που στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα υπάρχουν φιλοναζιστικές πολιτικές απόψεις, οι εκφραστές των οποίων αισθάνονται ως απόγονοι των ηττημένων του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Στήριξη στα μουσεία

Ο Ν. Βούτσης, αφού αναφέρθηκε στη διαχρονική σχέση που έχει η Βουλή των Ελλήνων με τους Δήμους Αγράφων και Καρπενησίου και τους συλλόγους των πολιτών, υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των μουσείων στη Βίνιανη και στις Κορυσχάδες με κάθε τρόπο, τόσο ως προς τις κτηριακές εγκαταστάσεις όσο και ως προς τον εμπλουτισμό των εκθεμάτων και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.

Παρέστησαν

Τις εκδηλώσεις χαιρέτισαν με ομιλίες τους ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, ο δήμαρχος Αγράφων Θόδωρος Μπαμπαλής και εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων.

Στην παρέμβασή του ο Στ. Θεοδωράκης είπε ότι "το πατριωτικό σήμερα" είναι "να κρατάς τον κόσμο εδώ", "να ξαναχτίσεις δουλειές", "να σέβεσαι το περιβάλλον", "να έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα", "να μην υποκύπτεις στον λαϊκισμό", "να πιστεύεις σε μια Ελλάδα δυνατή – σε μια Ευρώπη ενωμένη", "να είσαι χρήσιμος".

Π. Σκουρλέτης: Οι θυσίες να πιάνουν τόπο

Από την πλευρά του ο Π. Σκουρλέτης μιλώντας στη Βίνιανη τόνισε ότι "η δημιουργία της κυβέρνησης του βουνού και τα αποτελέσματά της, τους λίγους μήνες που διατηρήθηκε στη ζωή, είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για τους αγώνες του λαού, ένα πρότυπο λαϊκής συμμετοχής, ενότητας και δημοκρατίας, που δρομολόγησε μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις τις επόμενες δεκαετίες. Κι αυτό συνέβη επειδή, μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, έγινε κατορθωτό το πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη, από τον προσδιορισμό της ανάγκης στην ικανοποίησή της και από τη γέννηση της ελπίδας στην εκπλήρωσή της".

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην επικαιρότητα των αγώνων για τον ηρωισμό του καιρού μας, την κοινωνική ανάταση, την ελευθερία, την ενδυνάμωση της δημοκρατίας. "Τα τελευταία χρόνια, μετά το 2010, ο λαός μας υπάγεται σε αλλεπάλληλες θυσίες. Θέλουμε αυτές οι θυσίες να πιάσουν τόπο και να έχουν ένα τέλος. Έρχεται μια στιγμή που και οι «μικροί» καλούνται να πράξουν ως μεγάλοι. Μπορούμε να το καταφέρουμε και πάλι, αντλώντας διδάγματα από το μεγαλείο του λαού μας, από την ιστορία της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, από μια Ελεύθερη Ελλάδα εν μέσω Κατοχής" τόνισε.

Ο Π. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι "οφείλουμε να επιμείνουμε:

- Στη στήριξη των πιο αδύναμων με κάθε διαθέσιμο μέσο κοινωνικής αλληλεγγύης.

- Στην αντιμετώπιση του φασισμού, που ξανασηκώνει κεφάλι τρεφόμενος από την οικονομική απελπισία, τις ανισότητες και την αποδόμηση της δημοκρατικής Ευρώπης.

- Στο χτύπημα της διαπλοκής, η οποία έθρεψε και προστάτεψε μία εξωθεσμική εξουσιαστική δομή, εχθρική προς τα συμφέροντα και τις επιθυμίες του λαού.

- Στην αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, που θα αποτελέσει το στήριγμα της νέας γενιάς.

- Στην ενίσχυση της δημόσιας Υγείας σε νέες βάσεις.

- Στη διάχυση του πολιτισμού ως αντίβαρου στη βαρβαρότητα της άκοπης σκέψης και του κοινωνικού αναλφαβητισμού".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL