Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
«Να μην επιτρέψουμε μικρά γεγονότα να γίνουν μεγαλύτερα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Να μην επιτρέψουμε μικρά γεγονότα να γίνουν μεγαλύτερα»

Πριν από τη σύνοδο του ΟΣΕΠ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε γίνει δεκτός με κωδωνοκρουσίες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο

Ακόμη μία ψηφίδα στο παζλ της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων σηματοδότησε το θερμό “τετ-α-τετ” του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τούρκο ομόλογό του Τ. Ερντογάν χθες στην Κωνσταντινούπολη, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ακύρωσε όλο το πρόγραμμα των συναντήσεών του -συμπεριλαμβανομένου και του ραντεβού του με τον Πρ. Παυλόπουλο.

Πάντως, πηγές με γνώση των διεργασιών στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) έλεγαν ότι δεν υπάρχει διπλωματικό παρασκήνιο πίσω από την ακύρωση της εν λόγω συνάντησης, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος αποχώρησε αιφνιδιαστικά από την Κωνσταντινούπολη, ακύρωσε ακόμη και το ραντεβού του με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντ. Μεντβέντεφ, ενώ δεν παρέστη καν στο γεύμα που παρέθετε ως οικοδεσπότης στους φιλοξενούμενους αρχηγούς των κρατών του ΟΣΕΠ.

Θερμό κλίμα

Σε κάθε περίπτωση, μετά και την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Τ. Ερντογάν με τον Αλ. Τσίπρα στο Πεκίνο, καταδείχθηκε και χθες η τάση βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η χειραψία του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν θερμή, ενώ ο Τ. Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να “σπάσει τον πάγο” και να σχολιάσει τη νίκη της Φενέρμπαχτσε επί του Ολυμπιακού, χαρακτήρισε την τουρκική ομάδα πρότυπο συνεργασίας των χωρών του ΟΣΕΠ, υπενθυμίζοντας ότι νίκησε χάρη στον Σέρβο προπονητή Ζ. Ομπράντοβιτς και τον αρχηγό καλαθοσφαιριστή Κ. Σλούκα.

Κατά τα λοιπά, στην ομιλία του, ο πρώτος πολίτης της Ελλάδας υπογράμμισε την ανάγκη να μετατραπούν “επιμέρους ιδιαιτερότητες σε εστίες θετικής ενέργειας των λαών μας για την πραγμάτωση των κοινών επιδιώξεων στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ”, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η Ελλάδα “πιστεύει ακραδάντως πως η ενίσχυση του ΟΣΕΠ πρέπει να κατατείνει και στην άμβλυνση των μεταξύ μας διαφορών”. Μάλιστα, ο Πρ. Παυλόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση πως η συνεργασία των χωρών του ΟΣΕΠ “θα συμβάλει και στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ειδικότερα”. «Να μην επιτρέψουμε μικρά γεγονότα να γίνουν μεγαλύτερα» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Για πρώτη φορά στο Φανάρι

Πριν από τη σύνοδο του ΟΣΕΠ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε γίνει δεκτός με κωδωνοκρουσίες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, καθώς ήταν πρώτη φορά που Έλληνας Πρόεδρος Δημοκρατίας μετέβαινε στο Φανάρι. «Το Πατριαρχείο είναι λίκνο και κοιτίδα μας και πρέπει να αντιληφθεί η τουρκική ηγεσία ότι η παρουσία του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη είναι ένας από τους ισχυρότερους δεσμούς της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τη Δύση» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζητώντας από την Άγκυρα να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης και διαβεβαιώνοντας τον οικουμενικό πατριάρχη πως “ζούμε πραγματικά όλο τον αγώνα που έχετε κάνει”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL