Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Το χρέος θα κρίνει την αντιπαράθεση με την Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το χρέος θα κρίνει την αντιπαράθεση με την Ν.Δ.

Κομβικό σημείο για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελίσσεται η πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας τα επόμενα δύο χρόνια τείνει να γίνει η μονομαχία του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την Πέμπτη στη Βουλή στο πλαίσιο της ψήφισης των μέτρων και των αντιμέτρων που συνοδεύουν τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στην κυβέρνηση δεν εστιάζουν μόνο στις αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε η αξιωματική αντιπολίτευση σε σχέση με όσα έλεγε τους προηγούμενους μήνες για το θέμα των αντιμέτρων, αλλά και στο ότι δεν τεκμηριώθηκε η ρητορική της περί “τέταρτου Μνημονίου”, καθώς και στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να αντιλαμβάνεται το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει εγκλωβιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Αυγής”, το Μαξίμου διαβάζει πολύ προσεκτικά το σημείο της ομιλίας του αρχηγού της Ν.Δ. στο οποίο προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως συνεπή μεταρρυθμιστή έναντι ενός Αλέξη Τσίπρα που δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις: “Όσοι φαντασιώνονται ότι ξαφνικά ο κ. Τσίπρας θα μετατραπεί σε μια αποτελεσματική μεταρρυθμιστική δύναμη να θυμούνται ότι οι βάτραχοι μεταμορφώνονται σε πρίγκιπες μόνο στα παραμύθια. (...) Έτσι δεν προχωρούν ούτε επενδύσεις ούτε αλλαγές στο κράτος. Και η χώρα θα σέρνεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Δεν χρειαζόμαστε πολιτικούς χαμαιλέοντες. Αποφασισμένους και υπεύθυνους μεταρρυθμιστές χρειαζόμαστε, με πρόγραμμα, με όραμα και αποφασιστικότητα”. Αντίστοιχες αναφορές είχε εξάλλου και η πρόσφατη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο LSE.

Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρουσιάσει τον εαυτό του ως καλύτερο πρωθυπουργό για την περίοδο της ανάπτυξης προσκρούει στο ότι ο ίδιος προέβλεπε με απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτή η ανάπτυξη δεν θα έρθει και δεν υποστήριξε κανένα από τα μεγάλα εθνικά στοιχήματα που έθεσε η κυβέρνηση τα προηγούμενα δύο χρόνια. Επιπλέον, ο υστερικός τρόπος να προβάλλεται ως μεταρρυθμιστής υπενθυμίζει (σε μια κοινωνία εξαντλημένη από μια μακρά περίοδο λιτότητας) τις σκληρές νεοφιλελεύθερες καταβολές του. Με απλά λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζει συνειδητοποιεί ότι δεν ισχύουν οι καταστροφολογικές προβλέψεις του και ότι σταδιακά η χώρα περνάει στην επόμενη μέρα, αλλά, εξακολουθώντας να επενδύει στην απαξιωτική κριτική, θέτει τον εαυτό του εκτός κάδρου της συζήτησης για το ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά και οι όροι της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε αυτή την ενσυνείδητη άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμμετέχει στον διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και για την επόμενη μέρα, λέγοντας: “Λυπάμαι που δεν θα συμβάλλετε σε αυτή τη μεγάλη συζήτηση που ανοίγεται μπροστά, αλλά θα την ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση και μεγάλες θεσμικές τομές θα κάνουμε, και μεγάλες αλλαγές θα φέρουμε στον τόπο και το 2019, δυστυχώς, σε δύο χρόνια από τώρα, θα είστε για κλάματα, κύριε Μητσοτάκη".

Το 4ο Μνημόνιο ήταν το σχέδιο Μητσοτάκη για να είναι χρήσιμος

Κρίσιμο θεωρείται στην κυβέρνηση και να μην περάσει προπαγάνδα της Ν.Δ. περί τετάρτου Μνημονίου, καθώς η υπόσχεση για την έξοδο από την επιτροπεία είναι ίσως το πιο βασικό στοιχείο του κυβερνητικού προγράμματος σε επίπεδο τετραετίας. Για αυτό και ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τα ίδια πράγματα έλεγε η αξιωματική αντιπολίτευση -και τα ΜΜΕ που συμπαρατάσσονται μαζί της- και κατά την πρώτη αξιολόγηση. Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το αφήγημα για το τέταρτο Μνημόνιο ήταν η παρότρυνση που έδινε τους προηγούμενους μήνες η Ν.Δ. στους δανειστές προκειμένου να τους πείσει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πρόθυμο να συνεχίσει τις πολιτικές που επιβάλλονταν για χρόνια στην Ελλάδα. "Πρόκειται για την προσπάθεια να τους πείσει να μας το φορτώσουν, μήπως και κατάφερνε με αυτόν τον τρόπο να επιστρέψει στην εξουσία" αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Επίσης, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η πολιτική συμμαχία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ακροδεξιά για να πάρει την ηγεσία του κόμματος έχει μετατρέψει τη Ν.Δ. σε ένα υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και Ακροδεξιάς. Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη, ο αρχηγός της Ν.Δ. έχει δώσει τα κλειδιά στον Άδωνι Γεωργιάδη και μπορεί να χάσει το σπίτι. Με την επικύρωση της αποτυχίας του σχεδίου της αριστερής παρένθεσης, το Μαξίμου εκτιμά ότι θα εκδηλωθεί πολύ πιο ανοικτά η κριτική της μετριοπαθούς πτέρυγας της “γαλάζιας” παράταξης.

Προς νέο χρονοδιάγραμμα παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών

Μετά και το πέρασμα του κάβου της ψήφισης των μέτρων και των αντιμέτρων της συμφωνίας, στην κυβέρνηση στρέφονται στη συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους, αλλά και στις μεγάλες τομές που απαιτούνται για να αλλάξει σελίδα η χώρα.

Προϋπόθεση για να μπορεί να εκπληρωθεί η κυβερνητική υπόσχεση για έξοδο από τα μνημόνια το 2018 και για τον στόχο της δίκαιης ανάπτυξης είναι η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος στο αυριανό Eurogroup ή σε ένα επόμενο στα μέσα Ιουνίου. Και αυτό για να γίνει πραγματικότητα η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE, η οποία θεωρείται ότι θα εξασφαλίσει τη μόνιμη έξοδο στις αγορές και θα δώσει την καθοριστική ώθηση στην ανάπτυξη.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τη θετική οικονομική συγκυρία που διαμορφώνεται και το θετικό κλίμα για τις επενδύσεις, όπως επιβεβαιώθηκε και με το πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκεί εκδηλώθηκε ενδιαφέρον -που θεωρείται ενδεικτικό για τη συνέχεια- και από άλλους επιχειρηματικούς κολοσσούς -όχι μονάχα από την Κίνα- για επενδύσεις στην Ελλάδα και συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, συνεχίζει να στηρίζεται η προσπάθεια για αναστροφή του κλίματος στην αγορά εργασίας και την επιστροφή της κανονικότητας, με ενίσχυση των ελέγχων και του ΣΕΠΕ, που δίνουν ήδη κάποια απτά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από την ομιλία της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία υπενθύμισε το πρόστιμο των 1.635.000 ευρώ που βεβαιώθηκε σε μεγάλη τράπεζα για περισσότερες από 100 παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας.

Τέλος, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι στους τομείς του κοινωνικού κράτους, των δημοκρατικών τομών (με την ολοκλήρωση του ευρύτατου διαλόγου εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης) και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επισκέψεις του στα υπουργεία και στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα γίνει σύντομα, θα ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα πολιτικών παρεμβάσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών. Οι επόμενες επισκέψεις θα αφορούν πιθανότατα τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL