Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Στ. Κοντονής: / Στ. Κοντονής: "Δεν υπάρχει αναδρομική ασυλία και ακαταδίωκτο σε τραπεζίτες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στ. Κοντονής: / Στ. Κοντονής: "Δεν υπάρχει αναδρομική ασυλία και ακαταδίωκτο σε τραπεζίτες"

Ούτε ακαταδίωκτο ούτε αναδρομικότητα ασυλίας υπάρχει για τους τραπεζικούς με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ξεκαθάρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Η ρύθμιση συντελεί στην έναρξη του εξωδικαστικού μηχανισμού και αφορά χιλιάδες υπαλλήλους του Δημοσίου και των τραπεζών που θα υπογράψουν για τη διευθέτηση των δανείων, τόνισε ο υπουργός απαντώντας στον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο.

"Δεν υπάρχει κανένα ακαταδίωκτο. Αντιθέτως η θέση της εισαγγελικής αρχής είναι πρωτεύουσα και κυρίαρχη σε αυτήν τη ρύθμιση του νόμου" υπογράμμισε ο Στ. Κοντονής και τόνισε ότι "δεν αφορά τραπεζίτες η διάταξη. Αναφέρεται στους υπαλλήλους του Δημοσίου και στους υπαλλήλους των τραπεζών οι οποίοι θα εμπλακούν στην αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων". Μάλιστα σημείωσε ότι το ακαταδίωκτο ήταν αρχική πρόταση στη διαπραγμάτευση, η οποία αποκρούστηκε από την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι περίπου 3.000 υπάλληλοι θα εμπλακούν στην αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων και ο νόμος τους προστατεύει από την "κακόβουλη καταγγελία". Πρόσθεσε μάλιστα ότι, εκτός από την άδικη ταλαιπωρία των υπαλλήλων που κάνουν τη δουλειά τους, "υπάρχει και κίνδυνος να καταρρεύσει η διαδικασία της αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων υπό τον φόβο κακόβουλων καταγγελιών και εμπλοκής σε ποινικές ευθύνες ανθρώπων που δεν έχουν ευθύνη".

Ο Στ. Κοντονής επεσήμανε ότι ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός για τους εργαζομένους των τραπεζών οι οποίοι θα εμπλακούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Και πρόσθεσε ότι την ενδεχόμενη αίτηση προς τον εισαγγελέα θα την ασκήσει ένα τριμελές όργανο το οποίο θα αποτελείται από τρεις εφέτες οι οποίοι θα κρίνουν μετά από μη δεσμευτική γνωμοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδας. Ακόμη ο εισαγγελέας θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει ποινική δίωξη και χωρίς προηγούμενη αίτηση, αν οι υπάλληλοι δεν εκτέλεσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τον νόμο.

Το άρθρο "εγείρει πολύ σοβαρά ηθικά, ίσως και νομικά ζητήματα" υποστήριξε ο Ν. Νικολόπουλος κάνοντας λόγο για "ειδική μεταχείριση στους τραπεζίτες" και για "το τρίτο γιουρούσι των τραπεζιτών". "Είδαμε τις αναδιαρθρώσεις που έγιναν στους νταβατζήδες της ενημέρωσης, οι οποίοι τώρα δικάζονται" τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL