Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Οι Βρυξέλλες προσδοκούν συμφωνία που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Βρυξέλλες προσδοκούν συμφωνία που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ

Ικανοποίηση και προσδοκία συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας επικρατεί στις Βρυξέλλες σε συνέχεια της νομοθέτησης των προαπαιτούμενων από τη Βουλή την Πέμπτη το βράδυ.

Μάλιστα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καλεί τους εταίρους της Ελλάδας να καταλήξουν σε μια «συνολική» συμφωνία. Σε συνέχεια της υιοθέτησης την Πέμπτη των προαπαιτούμενων από τη Βουλή των Ελλήνων και εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, ο Γάλλος επίτροπος δήλωσε: «Γνωρίζω πόσο δύσκολο ήταν για την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή να λάβουν αυτές τις αποφάσεις, που μας φέρνουν ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». «Τώρα χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους να συνεργαστούν εποικοδομητικά προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία. Είναι ώρα να ανοίξει ένα καινούργιο και αισιόδοξο κεφάλαιο για την Ελλάδα» κατέληξε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα είχε χαιρετίσει την υιοθέτηση από τη Βουλή των Ελλήνων του πακέτου πολιτικής που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, σημειώνοντας παράλληλα ότι τώρα θα αναζητηθεί μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Η προκαταρκτική συμφωνία, που επετεύχθη μεταξύ των τεσσάρων θεσμών και των ελληνικών αρχών στις αρχές του μήνα, άνοιξε τον δρόμο προς τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας. Το πακέτο πολιτικής θα συμπληρωθεί τώρα με τις περαιτέρω συζητήσεις για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» ανέφερε χθες η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Ανίκα Μπράιντχαρτ κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Καλωσορίζουμε τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων για τα μέτρα που χρειάζεται να εφαρμοστούν, όπως συμφωνήθηκε στο πακέτο πολιτικής.

EWG για πλεονάσματα

Σημειώνεται ότι οι θεσμοί αναμένεται να καταθέσουν τη Δευτέρα το πρωί κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group ένα προσχέδιο της έκθεσης συμμόρφωσης (η αναλυτική έκθεση αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες), προκειμένου να πιστοποιηθεί η συμβατότητα των ψηφισμένων μέτρων με τα συμφωνηθέντα.

Με δεδομένο ότι η έκθεση των θεσμών θα είναι θετική, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εστιάσουν σε δύο ζητήματα που μένουν ανοιχτά: τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος και τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, υπάρχει η προσδοκία πως σε αυτήν τη συνεδρίαση θα τεθεί επί τάπητος ένα πιο φιλόδοξο «σενάριο» για το χρέος, προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, άλλωστε, αναμένεται να πραγματοποιηθούν παρασκηνιακές συνομιλίες σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και μεταξύ της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ώστε να μειωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές και να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας την ερχόμενη Δευτέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL