Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.3°C22.1°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
13.0°C18.8°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
Έκθεση γελοιογραφίας «Sweet Europe» / Έκθεση γελοιογραφίας «Sweet Europe»: Προσπάθεια ευρω-λογοκρισίας με "πηγές" στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκθεση γελοιογραφίας «Sweet Europe» / Έκθεση γελοιογραφίας «Sweet Europe»: Προσπάθεια ευρω-λογοκρισίας με "πηγές" στην Ελλάδα

Του Δημήτρη Γεωργοπάλη ("Real News")

Επιθέσεις λογοκριτικού χαρακτήρα, που βαφτίζονται ευρωπαϊκές, αλλά φαίνεται να προέρχονται από την Ελλάδα, δέχεται η έκθεση γελοιογραφίας «Sweet Europe» που φιλοξενείται στο Μετρό του Συντάγματος και εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση. Δημοσιεύματα συστημικών ΜΜΕ, τα οποία την περίοδο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ξιφουλκούσαν υπέρ της ελευθεροτυπίας, μεταφέρουν την ενόχληση της Κομισιόν για την έκθεση σκίτσων Ελλήνων και Βρετανών γελοιογράφων, καθώς σε κάποια από αυτά επικρίνεται η στάση της Ε.Ε. για την κρίση, το προσφυγικό και την Ουκρανία με αναφορές στις πολιτικές των Ναζί.

Η «ενόχληση» της Κομισιόν φαίνεται να πηγάζει από την Ελλάδα, ενώ μέσω διαρροών επιχειρείται να εμπλακεί ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος δεν παρευρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον λόγο της απουσίας του, την οποία σπεύδουν να «ερμηνεύσουν» τα σχετικά δημοσιεύματα. Ακόμη επιχειρείται η εμπλοκή του ονόματος του Έλληνα επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου, παρ' ότι συνομιλητές του διαψεύδουν τις σχετικές φήμες (αναλυτικά στη σελ. 8). Ήδη επικριτικά σχόλια έχουν δημοσιευτεί στο «Βήμα», την «Καθημερινή», αλλά και στο «Πρώτο Θέμα».

Τα δημοσιεύματα αυτά έχουν σαφή πρόθεση να δημιουργηθεί πολιτικό ζήτημα και να στοχοποιηθούν οι συνδιοργανωτές της έκθεσης, δηλαδή η Βουλή των Ελλήνων, η Περιφέρεια Αττικής, η ΣΤΑΣΥ, το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων. Η έκθεση περιλαμβάνει 150 γελοιογραφίες 29 Ελλήνων και 28 Βρετανών σκιτσογράφων με αφορμή το Brexit, αλλά και ευρύτερη θεματολογία σχετικά με την Ευρώπη.

Ν. Βούτσης: Η γελοιογραφία αποδομεί εξουσίες

Κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης ο Ν. Βούτσης τόνισε ότι «η γελοιογραφία δεν αποθεώνει, αλλά αποδομεί εξουσίες, καυτηριάζει, προκαλεί και προβληματίζει», ενώ υπογράμμισε ότι «σε αυτή την έκθεση βλέπουμε πραγματικότητες που πονάνε, με τη ματιά ανθρώπων που βρίσκονται μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων». Παράλληλα ο Ν. Βούτσης επισήμανε ακόμη μια φορά την ανάγκη για «σοβαρή θεσμική συζήτηση» για το «με ποιον τρόπο, ποιες πολιτικές και ποιες αξίες θα βρεθούν διέξοδοι» στη σημερινή κρίση.

Στα εγκαίνια της έκθεσης χαιρέτισαν επίσης ο πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων Π. Μαραγκός, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Στ. Νικολόπουλος, οι S. McCoy και G. Marshall από τους Βρετανούς γελοιογράφους, ο πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ Στ. Στεφόπουλος και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, ενώ στα εγκαίνια παρέστησαν επίσης πλήθος πολιτικοί από όλο το φάσμα, καθώς και δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Πετρόπουλος και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δ. Κουμπιάς.

Π. Μαραγκός: Ενορχηστρωμένη η επίθεση

Ο Π. Μαραγκός μιλώντας στην «Αυγή» εξέφρασε την άποψη ότι πλέον είναι καθαρό ότι η επίθεση που δέχεται η έκθεση είναι «ενορχηστρωμένη» από την Κομισιόν επισημαίνοντας το παρόμοιο περιεχόμενο των σχετικών δημοσιευμάτων, ενώ υπογράμμισε ότι προφανώς υπάρχει θέμα λογοκρισίας απέναντι σε μη αρεστές απόψεις των γελοιογράφων. Ο Π. Μαραγκός επισήμανε ότι αναδεικνύονται 4-5 γελοιογραφίες σε σύνολο 150 σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί για την έκθεση μια διαφορετική από την πραγματικότητα.

Μάλιστα ο Π. Μαραγκός παρατήρησε ότι η Λέσχη είχε επικοινωνήσει με το γραφείο της Κομισιόν στην Ελλάδα για το ενδεχόμενο συμμετοχής του στον σχεδιασμό της έκθεσης, χωρίς όμως να πάρει κάποια απάντηση. Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο επιλέχθηκαν τα σκίτσα ο Π. Μαραγκός τόνισε ότι, όπως πάντα, αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη της Λέσχης, χωρίς ανάμειξη των συνδιοργανωτών, ενώ η επιλογή καλύπτει όλο το φάσμα των τάσεων μεταξύ των γελοιογράφων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL