Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Η Ν.Δ. ανακάλυψε ότι υπάρχουν αντίμετρα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. ανακάλυψε ότι υπάρχουν αντίμετρα!

Σε τακτική αναδίπλωση για το θέμα των αντίμετρων υποχρεώθηκε χθες στη Βουλή η ηγεσία της Ν.Δ. μη αντέχοντας και τη δυσφορία που διατυπώθηκε και εντός του κόμματος. Ωστόσο, για να κρύψει την "προσαρμογή" και να μην γίνει φανερό το αδιέξοδο της στρατηγικής πόλωσης που έχουν επιβάλει οι ακραίοι της Ν.Δ. μαζί με τη νεοφιλελεύθερη ηγετική ομάδα, επέλεξε να καταθέσει μία τροπολογία με την οποία ανοίγει τον δρόμο για να ψηφίσει το άρθρο με το οποίο μειώνεται στο 13% (από 24%) ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.

Το ενδιαφέρον της Ν.Δ. για τα αντίμετρα "καλωσόρισε" ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή. Ωστόσο, επισήμανε ότι την ώρα που εκείνος ξεκαθαρίζει πως τα αρνητικά μέτρα θα ισχύσουν αν υπάρξει ρύθμιση του χρέους, η Ν.Δ. λέει ότι θα τα εφαρμόσει χωρίς όρους. "Θέλω να καλωσορίσω το ενδιαφέρον της Ν.Δ. στα αντίμετρα. Είναι όψιμο, γιατί τον Δεκέμβριο δεν είχε υπερψηφίσει τα 620 εκατ. στους χαμηλοσυνταξιούχους και τώρα σκέφτεται και λέει να δώσουμε πλεόνασμα, εκ τους ασφαλούς όμως" τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Είναι μια ενδιαφέρουσα στροφή προς τα αντίμετρα, τα οποία κατά τα άλλα θεωρεί πως είναι αέρας. Δεν βγαίνει όμως αυτή η ανάλυση. Εμένα μου κάνει εντύπωση ότι οι τροπολογίες γίνονται στα αντίμετρα. Στα μέτρα δεν υπάρχει καμία συζήτηση, μονάχα η δέσμευση της Ν.Δ. ότι θα τα εφαρμόσει, την ώρα που εγώ λέω ότι αν δεν έχουμε το χρέος, τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν. Δεν κάνει το βήμα να ψηφίσει τα αντίμετρα που θα ανακουφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας".

Θετικοί σε άρθρο

Επισημαίνεται ότι από τη συζήτηση στην Ολομέλεια προκύπτει ότι θα υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία και για το άρθρο για τη στήριξη των αγροτών, και για την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών. Στη γραμμή αυτή είναι, εκτός της Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενώ και το ΚΚΕ ψηφίζει την κατάργηση του αφορολόγητου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ανακοίνωσε αλλαγές στο νομοσχέδιο, που περιλαμβάνουν την κατάργηση του πλαφόν των τεσσάρων σαββατοκύριακων, τον υπολογισμό της στρατιωτικής θητείας και του χρόνου σπουδών, τα μισθολογικά κλιμάκια, τα νυχτερινά κ.ά.

Ο Χρ. Καραγιαννίδης

"Η συγκεκριμένη συμφωνία βάζει ένα τέλος. Τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε από την επιτροπεία και μπορούμε να κατευθυνθούμε στις αγορές και να δανειζόμαστε από τις αγορές χρήματος" τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης. Ακόμη υπενθύμισε ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησαν τη χώρα: "Τα οικονομικά της χώρας κατέρρευσαν, ναι ή όχι; Θα απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα; Φταίτε ή δεν φταίτε; Σαράντα χρόνια που κυβερνήσατε τον τόπο, φάγατε χρήματα σε αυτή τη χώρα; Ναι ή όχι;".

Ο Θ. Παπαχριστόπουλος

"Ρε παιδιά, σαράντα χρόνια είχατε το πηδάλιο αυτής της χώρας. Τι σας εμπόδισε αυτά τα ωραία που μας προτείνετε να τα έχετε κάνει πράξη; Τι σας εμπόδισε, για παράδειγμα, να έχετε καθιερώσει το πλαστικό χρήμα και, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, να έχουμε εξοικονομήσει 1,5 δισ. ευρώ;" ρώτησε τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Ν.Δ.: Στον ρυθμό του Άδωνι...

Με δεδομένη την τακτική υποχώρηση της Ν.Δ., τον τόνο από την πλευρά της αντιπολίτευσης έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, που χαρακτήρισε ως "ανθρωπάκια" τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: "Για μια βουλευτική αποζημίωση ξεπουλάνε όλη την ιδεολογία τους, είναι ανθρωπάκια" είπε. Πάντως, παρά τις προσπάθειες του αντιπροέδρου της Ν.Δ., η συζήτηση παρέμεινε σε πολιτικό επίπεδο.

"Σήμερα η πλειοψηφία, με την ψήφο της, θα επικυρώσει μια συμφωνία, ένα τέταρτο Μνημόνιο, που παραδίδει τη χώρα με όρους ηττημένου στις απαιτήσεις των δανειστών. Ό,τι διεκδικούσαν οι δανειστές και δεν τους το έδωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, από το 2010 που το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε να προστατεύει τη χώρα από την άτακτη χρεοκοπία, παραχωρείται τώρα" υποστήριξε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος.

"Η ουσία για τον λαό είναι ότι η πολιτική που ακολουθούσαν και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και αυτή που ακολουθεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση και με το ασφαλιστικό, υπηρετεί ταξικά συμφέροντα. Και είναι τα ίδια, και των μεν και των δε" υπογράμμισε από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, εκτιμώντας ότι "τσακίζετε τους εργαζόμενους για να αυξηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Και στο ασφαλιστικό σύστημα, για να εξοικονομηθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτως ώστε να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και να μπουν οι εργαζόμενοι -όσοι μπουν- στην ονομαζόμενη αγορά εργασίας με συνθήκες γαλέρας και εργασιακού μεσαίωνα".

"Δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι σ’ αυτό το οικονομικό έγκλημα -για να μην πω 'δολοφονία'- που πρόκειται να συμβεί αν εφαρμοστεί το νέο Μνημόνιο" είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Τάσος Μεγαλομύστακας.

"Τα αντίμετρα είναι δράσεις που θα έπρεπε να είχαμε νομοθετήσει και εφαρμόσει μόνοι μας" υπογράμμισε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, επισημαίνοντας ότι τώρα είναι μια "νομοθετική αλχημεία, καθώς είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού κωλυσιεργίας και αναξιοπιστίας της κυβέρνησης". Υποστήριξε ακόμη ότι το τίμημα για την κοινωνία δεν θα έπρεπε να είναι τόσο βαρύ.

Καταργείται η ειδική έκπτωση φόρου και για ανώτατους δικαστικούς

Την κατάργηση και για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς της ειδικής έκπτωσης φόρου, η οποία αρχικά προβλεπόταν να καταργηθεί μόνο για τους βουλευτές, προβλέπουν μεταξύ άλλων οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε χθες υπό του πολυνομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε το προηγούμενο Σάββατο στη Βουλή, προέβλεπε ήδη την κατάργηση της ειδικής έκπτωσης φόρου για τους βουλευτές. Στις νομοτεχνικές βελτιώσεις σημειώνεται ωστόσο ότι, λόγω της εξίσωσης της βουλευτικής αποζημίωσης προς τις αποδοχές των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, η κατάργηση της έκπτωσης φόρου η οποία ίσχυε για τους βουλευτές θα ισχύσει και για τα εισοδήματα των δικαστικών λειτουργών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL