Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Οι δανειστές ζητούσαν μόνον μέτρα 4,6 δισ., η κυβέρνηση πέτυχε και αντίμετρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι δανειστές ζητούσαν μόνον μέτρα 4,6 δισ., η κυβέρνηση πέτυχε και αντίμετρα

«Ο μόνος τρόπος για να ανακτήσουμε τον έλεγχο της μοίρας μας είναι να διεκδικήσουμε το τέλος των Μνημονίων και τον τερματισμό της επιτροπείας» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου. Στο ίδιο κλίμα ήταν οι τοποθετήσεις και των άλλων υπουργών κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς συνισταμένη ήταν η επισήμανση ότι η συμφωνία με τα αντίμετρα και το άνοιγμα της συζήτησης για τη ρύθμιση του χρέους φέρνουν πιο κοντά το τέλος της επιτροπείας.

Ο Γ. Δραγασάκης τόνισε ότι ο τερματισμός της επιτροπείας ήταν ένας από τους τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους οι πολίτες υπερψήφισαν τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα απαραίτητη προϋπόθεση για τους άλλους δύο: την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής και την αλλαγή του μη βιώσιμου και άδικου παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Ο Γ. Δραγασάκης αναγνώρισε ότι η διεκδίκηση του τέλους της επιτροπείας δεν είναι μια τυπική και αυτόματη πορεία, αλλά έχει παγίδες και ρίσκα, ενώ απαιτούνται μια ανθεκτική κυβέρνηση, η στήριξη της κοινωνίας, αλλά και μια υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Απαντώντας στους «γκεμπελίσκους της Ν.Δ.», οι οποίοι «κόβουν και ράβουν δηλώσεις από το παρελθόν, για να κατασκευάσουν σχήματα προπαγάνδας», ο Γ. Δραγασάκης υπενθύμισε ότι αρχικά οι απαιτήσεις των δανειστών ήταν μέτρα ύψους 4,6 δισ. ευρώ χωρίς αντίμετρα, νέα μέτρα χωρίς δέσμευση για τη ρύθμιση του χρέους, καθώς και στόχους πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για 10 χρόνια, ενώ σήμερα μιλάμε για πολύ συντομότερη περίοδο.

Ο Γ. Δραγασάκης παρατήρησε ότι η τωρινή συμφωνία ενσωματώνει δύο πολύ σημαντικά στοιχεία: την αρχή της δημοσιονομικής ουδετερότητας και τη λογική της εξισορρόπησης των κοινωνικών συνεπειών των μέτρων μέσω των αντίμετρων. Ο Γ. Δραγασάκης επισήμανε ότι, αν αυτές οι δύο αρχές είχαν διεκδικηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η Ελλάδα θα είχε ήδη βγει από τα Μνημόνια.

Ν. Παππάς: Δεν αντέχετε...

«Δεν αντέχετε να ψηφίσετε τα αντίμετρα γιατί σας ανατριχιάζουν» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς επισημαίνοντας ότι τα στελέχη της αντιπολίτευσης δεν θεωρούσαν δυνατόν να υιοθετηθούν εν μέσω Μνημονίου πολιτικές που διευκολύνουν τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας. Ο Ν. Παππάς υπογράμμισε ότι, όταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ήταν τα μέτρα μόνα τους, η αντιπολίτευση έλεγε «υπογράψτε» συμπεραίνοντας ότι αυτό που καταψηφίζει τώρα είναι τα αντίμετρα. Ο Ν. Παππάς σχολίασε δηκτικά ότι ο Κ. Μητσοτάκης πήρε την Ακροδεξιά από την προθήκη και την έβαλε στη διοίκηση.

Ο Ν. Παππάς αναφέρθηκε στα θετικά μηνύματα που έρχονται από την οικονομία με αύξηση των επενδύσεων κατά 12% και των εξαγωγών κατά 10%, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα στοιχεία για την απασχόληση. Ο Ν. Παππάς επισήμανε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου στοίχισε 500,000 θέσεις εργασίας, η κυβέρνηση Παπαδήμου 100.000 και η κυβέρνηση Σαμαρά 250.000, την ώρα που με πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα, υπάρχει κέρδος 200.000 θέσεων εργασίας.

Αναπτυξιακά αντίμετρα

Το κλείσιμο της συζήτησης για την οριζόντια απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου τονίζοντας ότι η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των δανειστών που θα οδηγούσε στη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές σε 44 περιφερειακές ενότητες της χώρας κατά την τουριστική περίοδο.

Ο Δ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι η απόφαση που τελικά πάρθηκε είναι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές κατά την τουριστική περίοδο στις περιφερειακές ενότητες του Κεντρικού και Νότιου Τομέα Αθηνών, καθώς και στις περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο της Αθήνας, το εμπορικό κέντρο του Πειραιά και το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω της «τουριστικής δυναμικής» των περιοχών αυτών.

Παράλληλα ο Δ. Παπαδημητρίου προειδοποίησε ότι συνεργάζεται με το υπουργείο Εργασίας ώστε να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας κατά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και το «όποιο αναπτυξιακό αποτέλεσμα» του μέτρου αυτού «να μην αποβεί εις βάρος των εργαζομένων». Την επιτυχία της κυβέρνησης για ενσωμάτωση στη συμφωνία αναπτυξιακών αντιμέτρων 900 εκατ. ευρώ, δηλαδή 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο μέχρι το 2021, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης.

Στ. Κοντονής: Διαφάνεια

Η ρύθμιση που αφορά την προστασία των υπαλλήλων του Δημοσίου και των τραπεζών που θα εμπλακούν στην αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων δεν αποτελεί ακαταδίωκτο, υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής παρατηρώντας η κυβέρνηση απέρριψε πρόταση να μην υπάρχει κανένας καταλογισμός και καμία ευθύνη. Ο Στ. Κοντονής υπογράμμισε ότι η πρόταση που εισηγείται η κυβέρνηση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και δεν αφορά τραπεζίτες, αλλά υπαλλήλους, οι οποίοι μάλιστα ανέρχονται στους 3.000 περίπου.

Σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ο Στ. Κοντονής επισήμανε ότι «θέλουμε να διασφαλίσουμε διαφάνεια, έλεγχο και το μεγαλύτερο δυνατό εκπλειστηρίασμα για έναν πολίτη ο οποίος χάνει ένα περιουσιακό του στοιχείο». Ο Στ. Κοντονής παρατήρησε ακόμα ότι «η κυβέρνηση, αφού εκτιμήσει πρώτα την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, έχει κατά νου στο τέλος του χρόνου να πάρει όλα εκείνα τα ενδεδειγμένα μέτρα που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω προστασία της πρώτης κατοικίας γι’ αυτούς που το δικαιούνται».

Παράλληλα ο Στ. Κοντονής υπενθύμισε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης την αποστολή στην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου του πορίσματος για τις ΜΚΟ που χρηματοδοτούνταν από το υπουργείο Εξωτερικών με το ερώτημα για τη δυνατότητα καταλογισμού των ποσών αυτών, παρατηρώντας ότι «τότε θα τα πούμε, επειδή μιλάτε για νομιμότητα».

Π. Σκουρλέτης: Αυξήσεις το 2018

«Δεν έχουμε καμία διάθεση να υπερασπιστούμε μια πολιτική την οποία εμείς πρώτοι είπαμε ότι δεν υιοθετούμε» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης παρατηρώντας ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο στα κοινωνικά ερείπια που μας κληροδοτήσατε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ξανά μία οικονομία που να στέκεται στα πόδια της». Ο Π. Σκουρλέτης επισήμανε όμως για πρώτη φορά μετά το 2010 «πραγματικά υπάρχουν δυνατότητες να έχουμε μια αισθητή αναπτυξιακή πορεία, η οποία μεταφράζεται σε νέες δουλειές, νέες επενδύσεις».

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν την Αυτοδιοίκηση ο Π. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι με το Μεσοπρόθεσμο επιβεβαιώνεται η δέσμευση της κυβέρνησης πως το 2017 θα ήταν η τελευταία χρονιά μείωσης των κρατικών επιχορηγήσεων. Ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «με πρώτο το 2018 προβλέπεται μια αύξηση, σε πρώτη φάση, για την κρατική επιχορήγηση της τάξης των περίπου 300 εκατ. ευρώ».

Β. Αποστόλου: Κέρδισαν

"Τα καθημερινά διαπιστευτήρια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ καταμαρτυρούν ότι δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι πώς να υπονομεύσετε τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση" υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Από τη διαπραγμάτευση που η Ν.Δ. ήθελε να κλείσει όπως - όπως οι αγρότες κέρδισαν:

* Τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, με ισχύ από την 1η Ιουλίου.

* Τη μείωση του κατώτερου συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 20%.

* Τον μηδενισμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ, που σημαίνει ότι αφαιρέθηκε η εισφορά αλληλεγγύης από όλους τους αγρότες.

"Και να είστε σίγουροι ότι σύντομα θα έρθει και η παρέμβασή μας στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του κρασιού" πρόσθεσε ο Β. Αποστόλου.

Ακόμη ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται λύση για την υποθηκευμένη αγροτική περιουσία (γη, εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, ακίνητα). Η περιουσία αυτή θα καταγραφεί, θα εκτιμηθεί η αξία της και η μεν αγροτική περιουσία θα μεταφερθεί στον ΟΔΙΑΓΕ -τον Οργανισμό Διαχείρισης για την αξιοποίηση της αγροτικής γης και των ακινήτων του Δημοσίου-, η δε αστική περιουσία θα παραμείνει στη διάθεση της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας.

Ό. Γεροβασίλη: Μεταρρύθμιση

«Έχουμε την πολιτική βούληση να μεταρρυθμίσουμε το Δημόσιο, δεν έχουμε εξαρτήσεις από τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα» υπογράμμισε η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη αντιπαραβάλλοντας την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης με το όραμα για το Δημόσιο που ξεδίπλωσε πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης «λέγοντας πως δεν θα έπρεπε να έχουμε καθαρίστριες, πως οι σχολικοί φύλακες δεν πρέπει να υπάρχουν, πως δεν χρειάζονται κάποιες από τις λειτουργίες του ΓΛΚ και πως όλα αυτά θα μπορούσαν να εκχωρηθούν σε ιδιωτικές εταιρείες».

Η Όλγα Γεροβασίλη έφερε το παράδειγμα του νοσοκομείου της Καλαμάτας, όπου με τη σύναψη των ατομικών συμβάσεων με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα εξοικονομήθηκαν 256.000 ευρώ σε σχέση με την εποχή της εργολαβίας παρατηρώντας ότι «έτσι γίνεται εξοικονόμηση στο Δημόσιο, όχι με ιδεοληψίες».

Παράλληλα η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι «η Ιστορία για το ποιες κυβερνήσεις και με ποιους συμμάχους εγκλώβισαν τη χώρα στην επιτροπεία έχει γραφτεί» επισημαίνοντας ότι «τώρα γράφεται η σελίδα εξόδου από τα Μνημόνια και την επιτροπεία, και γράφεται από τη δική μας κυβέρνηση, με τον δικό μας σύμμαχο: τον ελληνικό λαό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL