Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Ομόφωνα αποβλήθηκε η Χ.Α. από την Ολομέλεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομόφωνα αποβλήθηκε η Χ.Α. από την Ολομέλεια

Με την ομαλή και φυσιολογική αποβολή της Χρυσής Αυγής από τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε χθες η συνεδρίαση. Τη δημοκρατικού χαρακτήρα ποινή, που εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια στέλνοντας μήνυμα σε όλες τις πλευρές, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μεταφέροντας και την ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Οι χρυσαυγίτες θα μπορούν να μπουν στην αίθουσα της Ολομέλειας μόνο κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει σήμερα.

"Έχει γίνει απολύτως σαφές" υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης ότι η αποβολή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής "τεκμηριώνεται από την πλήρη κάλυψη η οποία δόθηκε μετά το πέρας όλων των θλιβερών και αντιδημοκρατικών πράξεων από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής εκ μέρους όλης της παράταξης". "Δυστυχώς, τέτοιας πρωτοφανούς έκτασης συμβάν δεν είναι μεμονωμένο, με ευθύνη βουλευτών της Χρυσής Αυγής και μάλιστα μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, αλλά προστίθεται σε μια σειρά γεγονότων την πρόσφατη πενταετία, που, πέραν της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, αναφέρονται σε απειλές ή και πρακτικές βίας" τόνισε ο Ν. Βούτσης.

Στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Παππάς διαφώνησε με την εισήγηση του προέδρου της Βουλής για αποπομπή των χρυσαυγιτών και αποχώρησε. Έτσι, αποφασίστηκε ομόφωνα από τη Διάσκεψη η εφαρμογή της ποινής που προβλέπεται στο άρθρο 81 του κανονισμού της Βουλής.

Προκλητικός Μιχαλολιάκος

Κατά την ανακοίνωση της ποινής στην Ολομέλεια, η οποία χθες φρουρείτο επιμελώς, δεν είχαν εισέλθει χρυσαυγίτες βουλευτές και όλα εκτυλίχθηκαν χωρίς εντάσεις. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ήρθε στη Βουλή και έκανε δηλώσεις στο περιστύλιο συνοδευόμενος από τους βουλευτές του. Ισχυρίστηκε πως η αποβολή της Χρυσής Αυγής είναι παράνομη και έκανε λόγο για "συμπαιγνία και πλήρη συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. για τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής" και για "σταλινική λογική του Ν. Βούτση, ο οποίος παρέμεινε κομμουνιστής, και των νεοφιλελεύθερων της Ν.Δ.".

Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε το ρητορικό ερώτημα που απηύθυνε ο Ν. Μιχαλολιάκος: "Στην αίθουσα του Κοινοβουλίου βρισκόταν μικρή ομάδα βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Η μειοψηφία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Με ποια λογική αποκλείονται όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής από τη διαδικασία;".

ΚΚΕ: Αποπροσανατολισμός

Τον ισχυρισμό περί αποπροσανατολισμού από τα νέα μέτρα όσον αφορά την επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη στον Νίκο Δένδια υιοθέτησε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ο Δ. Κουτσούμπας παρατήρησε ότι "Ο φασισμός μέσα στη Βουλή κάνει σόου για να τον δείχνουν τα κανάλια, να παίζουν στις εφημερίδες", υποστηρίζοντας ότι "στην ουσία παίζουν το παιχνίδι αυτών που περνάνε αντιλαϊκά μέτρα".

Το Ποτάμι

"Είναι σημαντικό ότι η Βουλή αποφάσισε να αντιδράσει στους τραμπουκισμούς της Χρυσής Αυγής. Ανεχόμαστε όλες τις απόψεις, ακόμα και τις πιο ακραίες, αλλά δεν θα ανεχτούμε τη βία" σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, που επέλεξε να είναι στη συνεδρίαση την ώρα της αποβολής της Χρυσής Αυγής.

Και η Ζ. Κωνσταντοπούλου

Επισημαίνεται ότι και η Ζωή Κωνσταντοπούλου υιοθέτησε την εκτίμηση της Ν.Δ. πως πρόκειται για "προσυνεννοημένο επεισόδιο". Η πρώην πρόεδρος της Βουλής υποστηρίζει ότι "Η φρουρά επί Βούτση έχει αναλάβει να κρατάει κλειδωμένα τα αρχεία για το χρέος" και χαρακτηρίζει "φασίστα" τον Ν. Δένδια και "ξεπουλημένο" τον Μ. Μπαλαούρα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL