Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Έφη Αχτσιόγλου: Δημόσιο συμφέρον η ρύθμιση του χρέους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφη Αχτσιόγλου: Δημόσιο συμφέρον η ρύθμιση του χρέους

Ψάχνει αλλά δεν βρίσκει πάτημα για να ρίξει αντιπολιτευτική βόμβα η Ν.Δ. Την πρώτη ημέρα της συζήτησης κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας (όπως έκαναν το ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Καρράς), εδραζόμενη και στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. "Από τα μέτρα των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων δεν θα επηρεαστούν τα δύο τρίτα περίπου των συντάξεων, ενώ το 18% που αναφέρεται στον νόμο αποτελεί το ανώτατο όριο, αποτελεί το ταβάνι, δεν αποτελεί αυτό που πρόκειται να συμβεί στους υπόλοιπους συνταξιούχους, που μπορεί να δούνε κάποια παρέμβαση στην προσωπική τους διαφορά" απάντησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι η έκταση του επιβαρυντικού μέτρου οριοθετείται ασφαλώς όπως ζητούν το Ελεγκτικό Συνέδριο και η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής. Μετά τις αναλυτικές εξηγήσεις της η πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες) καταψήφισε τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας.

Αναλογικά τα βάρη

"Το μέτρο υιοθετείται ενόψει του υπέρτερου σκοπού δημοσίου συμφέροντος", που είναι η ουσιαστική ρύθμιση του δημόσιου χρέους, τόνισε η υπουργός Εργασίας σημειώνοντας ότι "ο σκοπός της απομείωσης του χρέους και της εξόδου από την επιτροπεία συνιστά τον λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που θα πρέπει να εκτιμήσει το δικαστήριο, εφόσον χρειαστεί να λάβει απόφαση για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων".

Η Έφη Αχτσιόγλου κατέρριψε τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι θα υπάρξει γενική μείωση 18% των συντάξεων υπογραμμίζοντας ότι το μεσοσταθμικό είναι πολύ χαμηλότερο. Μάλιστα επεσήμανε ότι δεν υπάρχει το πρόβλημα της σωρευτικής επιβάρυνσης που έχει επικαλεστεί το ΣτΕ στις περικοπές του 2012, καθώς νομοθετούνται παράλληλα θετικά μέτρα (μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, επιδότηση ενοικίου κ.ά.), τα οποία θα αμβλύνουν ή θα εκμηδενίσουν την επιβάρυνση.

Ακόμη η υπουργός σημείωσε ό,τι υπάρχει σεβασμός στην αναλογική κατανομή των βαρών μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει "αιφνίδιος χαρακτήρας", καθώς τα μέτρα θα ισχύσουν από το 2019. Δεν είναι νόμος με οριζόντιες περικοπές "με το μάτι", υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου και υπενθύμισε ότι οι νόμοι του 2010, του 2011 και του 2012 ήταν νόμοι "με το μάτι", καθώς περιλάμβαναν οριζόντιες περικοπές με αναδρομικό χαρακτήρα.

Για την φορολόγηση της εισφοράς η υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει τη βάση υπολογισμού των εισφορών, δεν επιβάλλεται φόρος και ότι είναι ανακριβές ότι δεν αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα. "Η διάταξη καθορίζει τη βάση υπολογισμού των εισφορών, αυτό και μόνο. Δεν είναι φορολογική διάταξη" ξεκαθάρισε.

Ενστάσεις Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ

Οι ενστάσεις της Ν.Δ. αφορούσαν:

- Τις περικοπές συντάξεων από τα άρθρα 1 και 2 του νομοσχεδίου. Ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας υποστήριξε ότι θίγονται τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, το δικαίωμα στην προστασία του περιουσιακού δικαιώματος και για πρώτη φορά στην προσβολή της ισορροπίας που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στο ανθρώπινο δικαίωμα, όπως το προσωπικό περιουσιακό δικαίωμα και στην προστασία του δημοσιονομικού συμφέροντος.

- Τα φορολογικά και συνταξιοδοτικά νομοσχέδια να είναι αυτοτελή.

- Την υποχρέωση να μην υπάρχουν ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού χαρακτήρα σε άσχετα νομοσχέδια.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι "κάθε εβδομάδα δύο νόμοι σας βγαίνουν αντισυνταγματικοί". "Γελάτε, αλλά είστε περίγελως κάθε πολίτη. Να έχετε αξιοπρέπεια" είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση "θα κλαίει σε λίγο καιρό στα δικαστήρια" για το άρθρο 58 που αφορά τη φορολόγηση της εισφοράς των ελευθέρων επαγγελματιών. Ο Γ. Καρράς ανέφερε ότι δεν υπάρχει ούτε αναλογιστική μελέτη ούτε μελέτη συνεπειών των ρυθμίσεων.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παρασκευόπουλος εστίασε στην αρχή της στάθμισης της δημόσιας ωφέλειας και επεσήμανε ότι "οι μειώσεις αποφασίζονται εφόσον εξυπηρετούν δημόσια ωφέλεια". "Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δικαιολογούνται, με βάση την έκτακτη και παρατεταμένη κρίση, ως ένα μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που θα οδηγήσει τη χώρα σε ευημερία" τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL