Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
"Μακρά νύχτα" στις 22 Μαΐου περιμένουν στις Βρυξέλλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μακρά νύχτα" στις 22 Μαΐου περιμένουν στις Βρυξέλλες

Το στοίχημα της επίτευξης συνολικής συμφωνίας, που θα περιλαμβάνει και το χρέος, στο Eurogroup της 22ας Μαΐου καλούνται να κερδίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι Βρυξέλλες αναμένουν μια μακρά συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα, κατά την οποία στόχος είναι επί της ουσίας να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου για τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του προγράμματος.

«Αυτό που μας χωρίζει από τη συμφωνία είναι η εξεύρεση μιας λύσης στο ζήτημα του χρέους που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές» υπογράμμισε χθες από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Εκφράζοντας την ελπίδα να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, ο ίδιος σημείωσε πως έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο και οι υπουργοί θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να καταλήξουν σε μια απόφαση.

Όπως ανέφερε ο εν λόγω παράγοντας, το πακέτο της συνολικής συμφωνίας περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που έχει ήδη συμφωνηθεί, τα προαπαιτούμενα που θα έχει νομοθετήσει μέχρι τότε η ελληνική Βουλή, την πιστοποίηση από τους θεσμούς της συμβατότητάς τους με τα συμφωνηθέντα (η οποία αναμένεται να αποσταλεί μέσα στο Σαββατοκύριακο) και τέλος την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα από το 2018 και μετά, εκτίμησε ότι μια συμφωνία θα επέλθει σχετικά «εύκολα» σημειώνοντας ότι ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να διατηρηθεί για κάποια χρόνια («ούτε ένα ούτε δέκα χρόνια», όπως είπε χαρακτηριστικά) και στη συνέχεια να μειωθεί στη βάση των υπαρχόντων ευρωπαϊκών κανόνων.

Δόση μετά από o.k. του ΔΝΤ

«Εφόσον γίνουν όλα αυτά, το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να απευθυνθεί στο Δ.Σ. του για την έγκριση του προγράμματος με την Ελλάδα» εξήγησε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι το πράσινο φως του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ είναι απολύτως απαραίτητο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο ίδιος παράγοντας της Ευρωζώνης επανέλαβε ότι βάση της συζήτησης για το χρέος αποτελεί η απόφαση του Eurogrοup του Μαΐου του 2016, η οποία είναι ήδη αρκετά λεπτομερής όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των θεσμών και κάποιων κρατών - μελών για το πόσο πιο συγκεκριμένα θα μπορούσαν να καταστούν αυτά τα μέτρα. Ως εκ τούτου σημείωσε ότι οι προβλέψεις για το αν θα υπάρξει τελική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα είναι 50% - 50%.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι βρισκόμαστε οκτώ εβδομάδες πριν από την επόμενη μεγάλη λήξη των ελληνικών ομολόγων. Ερωτηθείς, τέλος, αν στο Eurogroup της 22ας Μαΐου το ΔΝΤ θα εκπροσωπήσει η Κριστίν Λαγκάρντ -κάτι που αποτελεί ένδειξη συμφωνίας- απάντησε ότι αυτό είναι απόφαση του Ταμείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL