Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
...και έπαθε βέρτιγκο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

...και έπαθε βέρτιγκο

Σε... κατάσταση βέρτιγκο έχουν φέρει τα “αντίμετρα” τη Ν.Δ., καθώς, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής μάχης επί της τεχνικής συμφωνίας Αθήνας - δανειστών, που κορυφώνεται σήμερα, η αξιωματική αντιπολίτευση αλλάζει διαρκώς θέση επιχειρώντας να απεγκλωβιστεί από τα αδιέξοδα της αρχικής της θέσης πως “δεν ψηφίζει τίποτα”.

Η προοπτική επανάληψης της περίστασης με το χριστουγεννιάτικο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, όταν η Ν.Δ. εισέπραξε βαρύτατο πολιτικό κόστος επειδή αρνήθηκε να παράσχει θετική ψήφο, ουδόλως αρέσει σε πολλούς από τους “γαλάζιους” βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση ο Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε χθες νέο μήνυμα πειθαρχίας στους βουλευτές τους, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Για συνενόχους στο Μνημόνιο 4 να ψάξουν αλλού! Δεν ψηφίζουμε ούτε μέτρα ούτε ψευτοαντίμετρα” επανέλαβε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Αντιφάσεις...

Ωστόσο, λίγο νωρίτερα, η Ν.Δ. είχε σπεύσει να... καταθέσει τα δικά της “αντίμετρα” ακυρώνοντας την επιχειρηματολογία της πως “δεν ψηφίζει τα αντίμετρα της κυβέρνησης επειδή πάνε πακέτο με τα μέτρα”. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε τροπολογία διά του τομεάρχη Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, με την οποία ζητεί να αποδοθεί τώρα στην κοινωνία το 0,5% του “υπερπλεονάσματος”, ύψους 865 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για την πρόταση που είχε διατυπώσει προ δέκα ημερών ο Κυρ. Μητσοτάκης -αρχικά ζητώντας την επιστροφή του πλεονάσματος του 2016 και στη συνέχεια, όταν ο Ευ. Τσακαλώτος τον ενημέρωσε ότι... αυτό δεν γίνεται λογιστικά (αφού κάθε δαπάνη τώρα θα επιβαρύνει τον τρέχοντα προϋπολογισμό, καθώς ο προηγούμενος έχει κλείσει...), τότε άλλαξε την πρότασή του και ζήτησε... προκαταβολική επιστροφή του πλεονάσματος του 2017!

Στην τροπολογία της η Ν.Δ. ζητεί την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, τη συγκρότηση αναγκαίων θέσεων ώστε “κανένα παιδί προσχολικής ηλικίας να μην μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών”, την επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13% από το 24% και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος κατά 20%.

...και υποχωρήσεις

Πέραν του γεγονότος ότι η Ν.Δ. ακύρωσε το επιχείρημά της κατά των “αντιμέτρων” καταθέτοντας... δικά της, υποχρεώνεται και σε αλλαγή της στάσης της. Μ’ άλλα λόγια, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμενε σε συνολικό “όχι” σε μέτρα και αντίμετρα, χθες “γαλάζιες” πηγές παραδέχονταν πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, καθώς ήταν και... δική της πρόταση! Μάλιστα αρμόδια “γαλάζια” στελέχη ισχυρίζονταν πως η Ν.Δ. ψηφίζει το συγκεκριμένο επειδή... “δεν είναι αντίμετρο”!

Τη σύγχυση της “γραμμής”, άλλωστε, είχε αφήσει να διαφανεί νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κ. Χατζηδάκης, καθώς... επιφυλάχθηκε για τη στάση της Ν.Δ. μιλώντας χθες το πρωί στον Real FM. «Θα καταθέσουμε τη δική μας πρόταση, που είναι ευρύτερη, έχει και αυτό μέσα και άλλα μέτρα, θα δούμε πώς θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση και στη συνέχεια, βάσει της συζήτησης που θα γίνει, θα εκτιμήσουμε τα πράγματα και θα αποφασίσουμε οριστικά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Πέραν του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, η Ν.Δ. τελικώς θα... αναγκαστεί, κατά πληροφορίες, να υπερψηφίσει και το άρθρο 71 του νομοσχεδίου για τη φορολογική εξομοίωση των βουλευτών με τους υπόλοιπους πολίτες.

“Στο έσχατο σημείο αυτογελοιοποίησης η Ν.Δ.”

Πάντως, η απόπειρα “ρελάνς” από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έμεινε ασχολίαστη από το Μέγαρο Μαξίμου. “Η Ν.Δ., που, όσο ήταν κυβέρνηση, ψήφισε μόνο μέτρα ύψους 65 δισ. ευρώ και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης εμφανιζόταν βασιλικότερη του βασιλέως, υποσχόμενη 'τόσα και άλλα τόσα μέτρα', δίνοντας διαπιστευτήρια στους δανειστές, έφτασε στο έσχατο σημείο αυτογελοιοποίησης” επισήμανε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, για να προσθέσει: “Ενώ αρνείται να ψηφίσει τα ισόποσα αντίμετρα που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς -όπως έκανε άλλωστε και τον Δεκέμβριο του 2016 με την ενίσχυση 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχων-, καταθέτει τώρα τη δική της τροπολογία με αντίμετρα. Παραδοχή πολιτικού και επικοινωνιακού αδιεξόδου; Γκάφα ολκής; Τζάμπα μαγκιά; Ή απλώς όλα αυτά μαζί;”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL