Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Η Ελλάδα, κομβικής σημασίας εταίρος της Κίνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ελλάδα, κομβικής σημασίας εταίρος της Κίνας

Την αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στην εμπορική οδό Κίνας - Ευρώπης ανέδειξε η διεξαγωγή του διεθνούς φόρουμ “Belt and Road” (“ο δρόμος του μεταξιού”) που διοργανώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Πεκίνο. Παράλληλα, η εμβάθυνση της σχέσης Αθήνας και Πεκίνου επιβεβαιώθηκε σε μια σειρά από μεγάλες επενδυτικές συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και συναντήσεων σε διμερές επίπεδο.

Σε συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Σι Τζινπίνγκ, ο Κινέζος Πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα “στρατηγικό εταίρο”, τονίζοντας χαρακτηριστικά προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Η συνεργασία μας έχει ενισχυθεί χάρη σε σας». Κάλεσε, επιπλέον, τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται συχνότερα την Κίνα, δεσμευόμενος να δώσει και αυτός προτεραιότητα στην Ελλάδα στο πρόγραμμα των επισκέψεών του. Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτήρισε τον ρόλο της Ελλάδας στον διεθνή στίβο «κομβικής σημασίας», προσθέτοντας πως η χώρα μας αποτελεί έναν από τους πλέον έμπιστους εταίρους της Κίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηγέτες είχαν ταύτιση απόψεων, δίνοντας προτεραιότητα στα θέματα του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών, ενώ ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εκδήλωσε ενδιαφέρον και για χρηματοπιστωτικά θέματα. Επίσης, σημείωσε πως η Κίνα επιζητά αύξηση εισαγωγών από την Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα αγροτικά προϊόντα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία που έχει για την Ελλάδα η ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα, επισημαίνοντας πως υπάρχουν πολλές επενδυτικές δυνατότητες και έδαφος για επωφελείς για τις δύο χώρες συμφωνίες.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τιμήθηκε από την κινεζική πλευρά με την εκφώνηση δύο ομιλιών στο πλαίσιο του φόρουμ, κατά τη διάρκεια των οποίων τόνισε πως “η Ελλάδα στοχεύει να γίνει ένας κρίσιμος περιφερειακός κόμβος στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών, του πολιτισμού και του τουρισμού". "Καθώς προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση, ανακαλύπτουμε ότι το όραμά μας δεν είναι μόνο συμβατό με την πρωτοβουλία ‘Belt and Road’, αλλά καθίσταται και διασυνδεδεμένο με αυτή" πρόσθεσε.

Επενδυτικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών με οικονομικούς παράγοντες. Μεταξύ αυτών ήταν ο διεθνής οργανισμός οικονομικής ανάπτυξης της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών AIIB, η οποία ανακοίνωσε ότι δέχεται την Ελλάδα ως μέλος της, γεγονός που δίνει στην Ελλάδα ακόμα ένα χρηματοδοτικό όπλο για πιθανές επενδύσεις από την Κίνα και όχι μόνο.

Στη συνάντηση με τη Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζας της Κίνας ICBC εκδηλώθηκε, επίσης, έντονο ενδιαφέρον της για επενδύσεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με τη Central Eastern European Fund, μέσω τη οποίας επενδύει η Κίνα στο πλαίσιο του «One Belt One Road» στην ανατολική Ευρώπη και η οποία εξετάζει και αυτή το ενδεχόμενο συμμετοχής της της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα τις συνεργασίας με τις ελληνικές επιχειρήσεις, υπογράφηκε συμφωνία του κινεζικού κολοσσού επικοινωνιακού υλικού ZTE και της ελληνικής Forthnet για την πραγματοποίηση επένδυσης 500.000.000 ευρώ στη χώρα μας, με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά να κάνει λόγο για “μία στρατηγική επιλογή και λιγότερο μία επιχειρηματική κίνηση”. Η επικεφαλής του κινεζικού κολοσσού ZTE κ. Βανγκ χαρακτήρισε την εν λόγω επένδυση ως «ένα πρώτο βήμα μιας σειράς μεγάλων επενδύσεων του ομίλου στην Ελλάδα».

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή η συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πράσινης ενέργειας από τον Όμιλο Κοπελούζου με την κινεζική κρατική εταιρεία Shenhua Group Corporation Limited ύψους 3 δισ.

Σύνδεση με Βελιγράδι

Στην τοποθέτησή του στο φόρουμ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς στάθηκε στη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης-Βελιγραδίου και στις επαφές που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό ώστε να προχωρήσει άμεσα αυτό το σχέδιο, δεδομένου ότι σύντομα ολοκληρώνεται “με τις ευλογίες” του Πεκίνου η σιδηροδρομική διασύνδεση Βελιγραδίου-Βουδαπέστης.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Σέρβος Πρόεδρος συμφώνησαν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη.

“Ιστορικής σημασίας υποδοχή”

«Η Ελλάδα με αυτή την επίσκεψη, με την παρουσία του πρωθυπουργού στο φόρουμ ‘Belt and Road’ Φόρουμ και με την υπογραφή του τριετούς action plan (με την κινεζική κρατική επιτροπή NDRC) με την Κίνα ουσιαστικά μπαίνει με έναν σημαντικό ρόλο στον χάρτη αυτής της μεγάλης στρατηγικής πρωτοβουλίας, δήλωσε χθες στο ΑΠΕ ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, χαρακτηρίζοντας "ιστορικής σημασίας" τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον Βλ. Πούτιν

Συνολική επισκόπηση των ελληνορωσικών σχέσεων και αναφορά σε αποτελέσματα πρωτοβουλιών για περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων, όπως το έτος Ελλάδας- Ρωσίας 2016, περιλάμβανε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η αύξηση τουριστικών αφίξεων από Ρωσία, η διοργάνωση 11ης συνάντησης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής, η έναρξη τουριστικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2017, η επιχειρηματική αποστολή στη Μόσχα τον Ιούνιο και η ανάπτυξη διαπεριφερειακής συνεργασίας. Επικέντρωση υπήρξε στην προοπτική ρωσικών επενδύσεων.

Επίσης, οι δύο ηγέτες μίλησαν εκτενώς για τις περιφερειακές εξελίξεις και ειδικότερα το Συριακό, τη Λιβύη, το Κυπριακό και τον ρόλο Τουρκίας στην περιοχή.

Αλ. Τσίπρας σε Τ. Ερντογάν: Τερματισμός της έντασης και θετική ατζέντα στα ελληνοτουρκικά

Τη σημασία αποκλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας την ανάγκη προώθησης θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε αυτή συμπεριέλαβε την οικονομία (τουρισμό, επενδύσεις, σιδηροδρομική Εγνατία, ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης, δεύτερη διάβαση αυτοκινήτων στον Έβρο), την επανέναρξη διερευνητικού διαύλου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας, την προετοιμασία υψηλών επαφών (με ενδεχόμενη υπογραφή διακρατικής συμφωνίας τον Οκτώβριο του 2017), τον διάλογο για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Επίσης, επισημάνθηκε η σημασία της απόφασης για την παρουσία του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας στις 22 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη μετά από δεκαετίες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε τις πάγιες θέσεις τής χώρας του, συμφωνώντας με τη θετική ατζέντα στα ελληνοτουρκικά που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς και στην ανάγκη αποφυγής εντάσεων και την επόμενη περίοδο στη σημασία υπάρξεις διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο αρχηγών ΓEEΘA. Ακόμη, συμφώνησε στη σημασία της Συνθήκης της Λωζάννης και της εφαρμογής της.

Η Ελλάδα θα εργαστεί για λύση στο Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός τόνισε τη στήριξή του στις συνομιλίες, επισημαίνοντας ότι πρέπει να προστατευτούν προκειμένου να πετύχουν και σημειώνοντας ότι για να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη της Γενεύης, πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας για την εξεύρεση λύσης και κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL