Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Ξεπλένουν τους νεοναζί για να ασκήσουν αντιπολίτευση!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεπλένουν τους νεοναζί για να ασκήσουν αντιπολίτευση!

Σε μια πρωτοφανή επιχείρηση “ξεπλύματος” του νεοναζιστικού μορφώματος επιδόθηκαν χθες Ν.Δ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη με αφορμή τη φασιστική συμπεριφορά του χρυσαυγίτη Κασιδιάρη στη Βουλή, καθώς υποστήριξαν πως οι χρυσαυγίτες προσέφεραν... πολιτική υπηρεσία στην κυβέρνηση χειροδικώντας σε βάρος του Ν. Δένδια για... να φύγει από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το πολυνομοσχέδιο για την τεχνική συμφωνία Αθήνας - δανειστών.

Το επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής ήταν σοβαρότατο, καθώς όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ν. Δένδιας πέρασε μπροστά από τα έδρανα των νεοναζί για να αποχωρήσει από τον χώρο, ο Ηλ. Κασιδιάρης τον απώθησε βίαια και χειροδίκησε εις βάρος του, ενώ άλλοι βουλευτές της νεοναζιστικής οργάνωσης του πέταξαν μπουκάλια με νερό. Τούτων δοθέντων, ο χρυσαυγίτης αποβλήθηκε από την αίθουσα από τη φρουρά της Βουλής, ενώ βγαίνοντας από την αίθουσα έβρισε με χυδαίο τρόπο τον Ν. Δένδια μπροστά στους δημοσιογράφους.

Πλήρης κάλυψη

Αμέσως μετά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Γ. Λαγός πήρε τον λόγο και κάλυψε πλήρως τον Ηλ. Κασιδιάρη, υπενθυμίζοντας τον ρόλο που έπαιξε ο Ν. Δένδιας ως υπουργός Δικαιοσύνης για την παραπομπή τής ηγεσίας της Χρυσής Αυγής σε δίκη μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα από μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης. Με απόφαση του προεδρείου της Βουλής, ο Ηλ. Κασιδιάρης παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, ενώ και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής δέχτηκε μομφή και αποκλείστηκε από τις συνεδριάσεις των Επιτροπών που επεξεργάζονται το νομοσχέδιο. Μάλιστα, σήμερα συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων ώστε να αποφασίσει αν ο αποκλεισμός των βουλευτών της Χρυσής Αυγής θα συνεχιστεί και στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Άμεση αντίδραση Βούτση

Αμέσως μετά την επίθεση, οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων την καταδίκασαν ζητώντας την αποβολή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τη συζήτηση, όπως προβλέπεται στον κανονισμό της Βουλής. Ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης μίλησε για «άκρως θλιβερό γεγονός» και επισήμανε την τοποθέτηση του Γ. Λαγού παρατηρώντας ότι «η παράταξη της Χρυσής Αυγής αναλαμβάνει τη συλλογική πολιτική ευθύνη για αυτή τη συμπεριφορά» επικαλούμενη συμψηφισμούς και νομιμοποιώντας την αυτοδικία.

“Ναι μεν, αλλά..”

Ωστόσο, παρ’ ότι από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η καταδίκη όλων των δημοκρατικών κομμάτων έπρεπε να είναι ομόθυμη και χωρίς “ναι μεν, αλλά”, η Ν.Δ. αλλά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη βρήκαν την ευκαιρία να... “ξεπλύνουν” τους νεοναζί, παρουσιάζοντάς τους ως “συμμάχους” της κυβέρνησης - προπαγάνδα που φρόντισαν, στη συνέχεια, να αναπαραγάγουν συγκεκριμένα ΜΜΕ και δημοσιογράφοι.

Ο Άδ. Γεωργιάδης, που βρισκόταν στον ΣΚΑΪ την ώρα της φασιστικής επίθεσης, ισχυρίστηκε πως “προφανής στόχος της Χρυσής Αυγής ήταν να αλλάξει την ατζέντα”. Μάλιστα, χαρακτήρισε τους νεοναζί “χορηγό” της κυβέρνησης και πρόσθεσε πως “ο κ. Κασιδιάρης περίμενε την ευκαιρία να κάνει φασαρία για να αλλάξει την ατζέντα”. “Για να μην μιλάμε για τον συνταξιούχο που θα χάσει τη σύνταξή του, για να μην μιλάμε για την κατάργηση του ΕΚΑΣ που φέρνει η Πρώτη φορά Αριστερά, για να μην μιλάμε για τη μείωση του αφορολογήτου στο μισό, για το οποίο δήθεν θα παραιτείτο ο κ. Τσακαλώτος, και για να μην μιλάμε για την επιτροπεία του ΔΝΤ, το οποίο καθίσταται με την υπογραφή της Αριστεράς ο απόλυτος ‘δερβέναγας’ της χώρας” συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., κατηγορώντας τον χρυσαυγίτη βουλευτή πως “έρχεται με τη Χ.Α. να παράσχουν μεγάλες υπηρεσίες στον κ. Αλέξη Τσίπρα και στον κ. Πάνο Καμμένο, προσπαθώντας να αλλάξουν την ατζέντα”.

Στην ίδια γραμμή, μερικά λεπτά αργότερα, εμφανίστηκε στη Βουλή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρ. Λοβέρδος. “Είναι τρομερά δυσάρεστη η σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) έκπληξη, πάνω στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος και στις Επιτροπές ενός σχεδίου νόμου που ισοπεδώνει τα πάντα, κατά την αντίληψή μας και κατά την κοινή λογική, να βρίσκεται πολιτική ασπίδα. Ποια πολιτική ασπίδα; Να αλλάξουμε θέμα. Να υπάρξει ένταση στο σώμα για άλλο θέμα” υπογράμμισε χαρακτηριστικά, στηρίζοντας την θεωρία περί “αποπροσανατολισμού”.

Ν.Δ.: “Βάζει πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ”

Η “γραμμή Γεωργιάδη”, έτσι όπως την εξέφρασε στον ΣΚΑΪ αμέσως μετά το επεισόδιο, μετεξελίχθηκε λίγο αργότερα στην επίσημη “γραμμή” του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπό τον εύγλωττο τίτλο “Η Χ.Α. βάζει και πάλι πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ”, η Ν.Δ. υπογράμμισε με ανακοίνωσή της πως “η προκλητική και τραμπούκικη επίθεση Κασιδιάρη στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Ν.Δ. Ν. Δένδια δείχνει ότι, για ακόμη μια φορά, η Χρυσή Αυγή διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ”. “Αυτή τη φορά για να αποπροσανατολίσει την κοινωνία και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να περάσει το πιο σκληρό και επώδυνο Μνημόνιο” κατέληξε η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΣΥΡΙΖΑ: “Ακροδεξιά συνιστώσα στη Ν.Δ.”

“Λυπούμαστε πολύ αν η Ν.Δ., μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, τις τόσες επιθέσεις και τους τραμπουκισμούς από τη Χρυσή Αυγή, αυτό που έχει καταλάβει είναι ότι η εγκληματική ναζιστική συμμορία ‘διευκολύνει’ τον ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι, εκτός των άλλων, η ακροδεξιά συνιστώσα της Ν.Δ. έχει αναλάβει και το γραφείο Τύπου του κόμματος” υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρώντας στη “γαλάζια” ανακοίνωση. Νωρίτερα, άλλωστε, η Κουμουνδούρου είχε επισημάνει πως “οι πρωτοφανείς αθλιότητες της Χ.Α. εναντίον του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. συνιστούν ευθεία επίθεση στη δημοκρατία και στον κοινοβουλευτισμό. Και αυτό το επεισόδιο δείχνει πως η Χ.Α. δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια νεοναζιστική συμμορία που δεν διστάζει να αποκαλύψει το βάρβαρο πρόσωπό της και μέσα στο Κοινοβούλιο, όπως και οπουδήποτε αλλού”. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τονίσει πως “η Χ.Α. πρέπει να βρει απέναντί της ένα δημοκρατικό μέτωπο που θα θέσει ιδεολογικό, κοινωνικό και πολιτικό φραγμό στη δράση της. Και σε αυτό πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι ξεκάθαρες”. Ταυτοχρόνως, είχε αντιδράσει και στις δηλώσεις του Άδ. Γεωργιάδη, χαρακτηρίζοντάς τις “τόσο γελοίες, όσο και επικίνδυνες”.

Ακόμη οξύτερος ήταν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας, ο οποίος, αφού “ανέβασε” στο Faceboοk την... ιδιόχειρη θερμή επιστολή του πραξικοπηματία Παττακού προς τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ., είχε επισημάνει: “Ο ‘αξιότιμος φίλος’ του Στυλιανού Παττακού έχει το θράσος να μιλά για συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ - Χ.Α. Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης οφείλουν να τον αποδοκιμάσουν. Αν δεν το πράξουν, είναι επικίνδυνοι για τη δημοκρατία”.

Διαφοροποίηση Αντώναρου

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι η “γραμμή” της Ν.Δ. δεν βρήκε σύμφωνα όλα τα στελέχη της. Σε ευθεία διαφοροποίηση προέβη χθες, με ανάρτησή του στο Facebook, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Καραμανλή Ευ. Αντώναρος. “Την άσκηση βίας, είτε σωματικής είτε λεκτικής, πρέπει να την καταδικάζουμε απερίφραστα, κατηγορηματικά, χωρίς υποσημειώσεις και πολιτικές φιοριτούρες. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Διαφορετικά τις παρέχουμε, έστω και ασυναίσθητα, προϋποθέσεις για πολιτική -ακραία, οπωσδήποτε- νομιμοποίηση” επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώναρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL