Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Αλ. Τσίπρας στην Κρ. Λαγκάρντ: / Αλ. Τσίπρας στην Κρ. Λαγκάρντ: "Αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, μέτρα δεν υπάρχουν"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας στην Κρ. Λαγκάρντ: / Αλ. Τσίπρας στην Κρ. Λαγκάρντ: "Αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, μέτρα δεν υπάρχουν"

“Απόλυτη ταύτιση απόψεων” στην ανάγκη να υπάρξει άμεσα λύση για την ελάφρυνση του χρέους, με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, τονίστηκε ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι απαραίτητη προκειμένου να ξεδιπλωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι αν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επιμείνει αφενός στο ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και αφετέρου δεν δεχτεί να συμφωνηθεί ένα εφικτό δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018 (δηλαδή χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα), τότε το Ταμείο θα φύγει από το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αντέτεινε ότι στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει, τα μέτρα που θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα δεν θα τύχουν εφαρμογής το 2019 – 2020.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο διευθυντής επικοινωνίας του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος αμέσως μετά τη συνάντηση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι υπήρξε “ευκαιρία να συζητήσουν την πρόοδο που γίνεται στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας", καθώς και ότι “αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα, τη σημασία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, αλλά και την υποστήριξη από τους άλλους εταίρους της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους".

Ψάχνουν τη χρυσή τομή

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή που θα επιτρέψει σε όλες τις πλευρές να δεχτούν με ικανοποίηση μια λύση στο θέμα του χρέους, σημειώνοντας ότι ήδη στο Μπάρι διεξήχθησαν επί της ουσίας και σε διάρκεια συζητήσεις, οι οποίες αφορούσαν και τεχνικά ζητήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ δεν θέλει καθυστερήσεις και δεν σκοπεύει να δεχτεί μετάθεση της λύσης για μετά το πέρας των γερμανικών εκλογών. Και για την κυβέρνηση πάντως ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία και για το χρέος στο Eurogroup της 22ης Μαΐου ή το αργότερο τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, προκειμένου να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE.

Έξοδος στις αγορές

Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα και αν αυτό θα υφίσταται στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει, σημείωναν πως βάση της συμφωνίας του Ιουνίου, όπως αναφέρει ο ESM , το Ταμείο δύναται να συμμετέχει στο πρόγραμμα χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται νομική υποχρέωση. Μάλιστα, έδειχναν το Βερολίνο, το οποίο ζητά την απαρέγκλιτη και καθολική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ξεκαθάριζαν, πάντως, πως, αν το Ταμείο αποχωρήσει, τότε δεν θα εφαρμοστεί κανένα από τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, όπως έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Πάντως, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές εμφανίζονταν αισιόδοξες ότι, ανεξάρτητα από την έκβαση της συμμετοχής ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη δόση των 7,5 δισ. που θα ακολουθήσει του κλεισίματος της αξιολόγησης.

Τέλος, εξηγούσαν πως, σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει, «η ΕΚΤ τεχνικά έχει τη δυνατότητα να μας βάλει στο QE», καθώς και ότι ακόμα και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL