Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ / Κ. Μητσοτάκης: "Κολλημένος" με τις απολύσεις στο Δημόσιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ / Κ. Μητσοτάκης: "Κολλημένος" με τις απολύσεις στο Δημόσιο

Αμετανόητος ως προς τη... θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν υπήρξε ο “υπουργός των απολύσεων”, εμφανίστηκε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς δεν περιορίστηκε απλώς να περιγράψει την “αλλεργία” του σε καθετί δημόσιο και να παρουσιάσει ορισμένες ειδικότητες εργαζομένων ως “αχρείαστες”, αλλά ταυτοχρόνως προανήγγειλε τη βούλησή του να δώσει μέρος του έργου του σε ιδιωτικές εταιρείες - κι ας έχει αποδειχθεί εντός, αλλά και εκτός συνόρων, ότι η μεταβίβαση έργου του Δημοσίου σε ιδιώτες έχει αποβεί ακριβότερη και λιγότερο ποιοτική επιλογή...

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνομίλησε χθες με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θ. Φέσσα στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε ο σύνδεσμος με θέμα “Ψηφιακή πολιτική της Ελλάδας, ο δρόμος προς την ανάπτυξη”.

Πογκρόμ

Ωστόσο, πέραν των “ψηφιακών” προτάσεών του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε τις απόψεις του για το Δημόσιο, αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν ο ίδιος δεσμεύεται ότι δεν θα κάνει απολύσεις και είχε δηλώσει πως “είχε χάσει τον ύπνο του” όταν “αναγκαζόταν” από την τρόικα να απολύει δημόσιους υπαλλήλους, συνεχίζει να έχει το ίδιο όραμα - και χωρίς να το ζητεί καμία τρόικα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε την ανάγκη “να εκσυγχρονιστεί το Δημόσιο και οι σχέσεις του με τους πολίτες” και στη συνέχεια ανέφερε παραδείγματα τομέων στο Δημόσιο που θα μπορούσαν να... δοθούν στους ιδιώτες - αποφεύγοντας να... παραδεχτεί τι θα απογίνουν στην περίπτωση αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι σ’ αυτούς τους τομείς. «Ξέρετε πόσοι υπάλληλοι ασχολούνται με τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων; Χιλιάδες. Αν αυτή η υπηρεσία εκχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα, θα απελευθερωθούν άνθρωποι και πόροι» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε και ότι και η έκδοση των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους “θα μπορούσε να δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία”. "Ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι Πυρηνική Φυσική” υπογράμμισε σκωπτικά.

Αμετανόητος με τις απολύσεις

Σημειωτέον ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να αναφερθεί ακόμη και σε κατηγορίες εργαζομένων που ο ίδιος είχε απολύσει ως υπουργός και, εμμέσως πλην σαφώς, υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του.

«Είναι αδιανόητο το Δημόσιο να προσλαμβάνει καθαρίστριες, όταν μπορεί να αγοράζει τέτοιες υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, ή να κρατάει ομήρους υπαλλήλους με συμβάσεις. Είναι πελατειακή πολιτική που δεν μας πηγαίνει μακριά» σημείωσε και επανέλαβε ότι μια δική του κυβέρνηση θα κάνει προσλήψεις με τον κανόνα 1 προς 5 ένα 24ωρο αφότου ο ίδιος και η Ν.Δ. είχαν επαναλάβει την πρόθεσή τους να... απολύσουν τους συμβασιούχους καθαριότητας στους δήμους, αντιδρώντας με χαιρεκακία στη... φερόμενη ως απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. “Εμείς έχουμε δεσμευτεί στην πολιτική 5 προς 1, αλλά ο ένας που προσλαμβάνεται θα πρέπει να είναι χρήσιμος” είπε αμέσως μετά, αποκαλύπτοντας, ουσιαστικά, την γνώμη του για τους σχολικούς φύλακες και τις καθαρίστριες στο Δημόσιο...

Κατά τα λοιπά, ο Κυρ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης θέσης “υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής” καθώς και Εθνικού Συμβουλίου Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ συμφώνησε... ασμένως με τον πρόεδρο του ΣΕΒ ότι πρόκειται για θέμα “τεχνοκρατικό, όχι πολιτικό” και προανήγγειλε ότι ο ίδιος θα έβλεπε για τη θέση αυτού του υφυπουργού ένα στέλεχος εξωκοινοβουλευτικό και μη πολιτικό.

Μαξίμου: “Αρρωστημένο όνειρο για πολιτική σοκ και δέους”

Οι “εξαγγελίες” Μητσοτάκη από την εκδήλωση του ΣΕΒ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση κυβερνητικών πηγών. “Επιτέλους, ο κ. Μητσοτάκης ξεδίπλωσε το αντικοινωνικό του μένος χωρίς κανέναν ενδοιασμό ή ίχνος ντροπής. Χαρακτήρισε 'άχρηστους' τους εργαζόμενους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τους σχολικούς φύλακες και τις καθαρίστριες” έλεγαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. πως “δεσμεύτηκε για αθρόες απολύσεις στο Δημόσιο προς όφελος των συμφερόντων που τόσα χρόνια λυμαίνονταν τα κρατικά ταμεία με τις αναθέσεις εργολαβιών σε ιδιώτες, για την υλοποίηση δηλαδή του αρρωστημένου του ονείρου για πολιτική σοκ και δέους σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων”. “Δυστυχώς για τον ίδιο, αλλά ευτυχώς για το λαό και την κοινωνία, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει ποτέ τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις αντικοινωνικές του πολιτικές”.

Παράλληλα, στον Κυρ. Μητσοτάκη και στις “διαπιστώσεις” του περί... μη ενδιαφέροντος από την κυβέρνηση για την ψηφιακή πολιτική, απάντησε ο αρμόδιος υπουργός Ν. Παππάς. “Είναι τουλάχιστον υποκριτικό, αν όχι αστείο, αυτοί που οδήγησαν τη χώρα και την κοινωνία (και) στην ψηφιακή απομόνωση να διεκδικούν τον ρόλο του τιμητή” υπογράμμισε μεταξύ άλλων, καλώντας όσους “στενοχωριούνται με τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, που εξάρουν τις δικές μας πρωτοβουλίες”, να “ανατρέξουν στο προσωπικό τους αρχείο, να διαβάσουν τις επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τους κατακεραύνωναν και να κάνουν τον (βουβό) απολογισμό τους”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL