Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ψηφοφορία με το μυαλό στην επόμενη μέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψηφοφορία με το μυαλό στην επόμενη μέρα

Ψηφοφορία με δυσκολίες, αλλά και με την προσδοκία ότι θα δημιουργηθεί μια διαφορετική προοπτική για τα επόμενα δύο χρόνια της κυβερνητικής θητείας, καλούνται να φέρουν σε πέρας οι 153 βουλευτές της πλειοψηφίας μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά αύριο (κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη).

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συνεδριάσεις των προηγούμενων ημερών πραγματοποιήθηκαν σε αρκετά καλό κλίμα. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πλήρως το ενδεχόμενο να υπάρχουν κάποιοι βουλευτές που να εξετάζουν το αντίθετο, χωρίς πάντως να το έχουν φανερώσει δημόσια. Αντιθέτως, το αποτέλεσμα της συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει τα αντίμετρα και -όπως όλα δείχνουν- και μια περαιτέρω παρέμβαση στο χρέος, κάνει τους βουλευτές να στρέφουν το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Εξάλλου, οι χλιαρές αντιδράσεις που ετοιμάζονται από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ και η ανερμάτιστη κριτική της πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης κάθε άλλο παρά δημιουργούν κλίμα πολιτικής ασφυξίας στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, μολονότι οι αντιδράσεις των αγορών τις τελευταίες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για την αναπτυξιακή προοπτική στη συνέχεια, οι κυβερνητικές φουρτούνες δεν θα σταματήσουν με την ψήφιση του νομοσχεδίου της συμφωνίας. Κι αυτό για δύο λόγους.

Πρώτον, γιατί η ανάγκη της Ελλάδας να επανέλθει στις αγορές στο τέλος του Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, θα επιτρέπει στους δανειστές να κρατούν τη χώρα μέσα σε έναν αρκετά στενό δημοσιονομικό, αλλά και κοινωνικό, κορσέ. Βεβαίως, αν η οικονομία συνεχίζει να υπεραποδίδει, δεν αποκλείεται να προκύψει σταδιακά δυνατότητα ελαφρύνσεων προς τις παραγωγικές δυνάμεις και τα κοινωνικά στρώματα του τόπου.

Δεύτερον, διότι το στοίχημα της ραγδαίας ανάκαμψης της οικονομίας αναμένεται να φέρει την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε νέα διλήμματα: Πόσο “φιλικό” κλίμα προς την αγορά αντέχει να δημιουργήσει ένα αριστερό κόμμα το οποίο έχει αναλάβει την τύχη μιας χώρας σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσης των κατώτατων και μεσαίων στρωμάτων; Εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν σε αυτά τα ερωτήματα, ακόμη κι αν δεχθεί κανείς ότι η αλλαγή σελίδας, με την επίτευξη συνολικής συμφωνίας αξιολόγησης - χρέους - συμμετοχής στην ποσοτική χαλάρωση, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις να μοιράζονται κάποια οφέλη προς όλες τις πλευρές ταυτόχρονα.

Τα παραπάνω είναι στη σκέψη των βουλευτών και των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, γι’ αυτό και κανείς δεν δείχνει διάθεση για υστερικούς πανηγυρισμούς και success story. Από την άλλη, όλα δείχνουν ότι, πράγματι, με την επικείμενη ψηφοφορία η αριστερή παρένθεση ενταφιάζεται οριστικά και πλέον κάποιοι αρχίζουν να ανησυχούν πως μπορεί να μείνουν μακριά από την εξουσία για δεύτερη τετραετία.

Ένα ταξίδι με πολλαπλή σημασία για την ανάπτυξη

Σε αποστολή πολλαπλής σημασίας για την ελληνική οικονομία εξελίσσεται το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο με αφορμή το διεθνές Φόρουμ «Μία Ζώνη - Ένας Δρόμος» (γνωστότερο στην Ελλάδα ως ο “δρόμος του μεταξιού”).

Ο αρχικός στόχος του ταξιδιού ήταν η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την πανίσχυρη κινεζική κρατική επιτροπή NDRC, κυρίως για τις υποδομές, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και την ψηφιακή πολιτική. Επίσης, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της State Grid συζητήθηκε η υλοποίηση του σχεδίου για το υποθαλάσσιο καλώδιο EuroAsia Interconnector, το οποίο θα ενώνει Κρήτη, Κύπρο και Ισραήλ, μέσω της συμμετοχής του κινεζικού ενεργειακού κολοσσού στον ΑΔΜΗΕ.

Πέραν των κινεζικών επενδύσεων σε ελληνικές υποδομές, οι συναντήσεις με εκπροσώπους της Bank of China και της AIIB (Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων) φανερώνουν τις προσπάθειες για εμπλοκή του Κινέζων και στον τομέα της χρηματοδότησης. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπό διερεύνηση ήταν το ενδεχόμενο συμμετοχής κινεζικών κεφαλαίων στην επικείμενη έξοδο της Ελλάδας στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Σε ό,τι αφορά ιδιωτικές ελληνικές επιχειρήσεις, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχε υπογραφεί συμφωνία μεταξύ του Ομίλου Κοπελούζου και της κινεζικής κρατικής εταιρείας Shenhua Group Corporation Limited, με το συνολικό εκτιμώμενο ύψος των επενδύσεων να ανέρχεται σε 3 δισ., και αναμένονταν η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της κινεζικής εταιρείας επικοινωνιακού εξοπλισμού ZTE και της ελληνικής Forthnet.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL