Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Στις ελληνικές καλένδες ο ενιαίος φορέας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης / Η Χαρ. Τρικούπη προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στις ελληνικές καλένδες ο ενιαίος φορέας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης / Η Χαρ. Τρικούπη προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά

Μετά την "έξωση" του γραμματέα από τον θεσμικό ρόλο του και από το γραφείο του στη Χαρ. Τρικούπη, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τους διαφωνούντες, μιας αντιπαράθεσης που απλώνεται ως προς το πολιτικό ζητούμενό της και σε άλλες κινήσεις της ΔΗ.ΣΥ.

Η συνέχιση της εσωκομματικής σύγκρουσης στο ΠΑΣΟΚ επιτρέπει τη διαμόρφωση του ανάλογου κλίματος ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω η δυσφορία που ήδη εκφράζουν πολιτικά άλλες κινήσεις, όπως η ΔΗΜ.ΑΡ. και πρωτίστως οι Κινήσεις Πολιτών. Και, τελικά, επιτρέπει να λειτουργήσει ενισχυτικά ως προς την πίεση που ασκούν αυτές για την υλοποίηση του στόχου για τον νέο ενιαίο φορέα μέσα από ιδρυτικό συνέδριο εντός του 2017 και εκλογή αρχηγού από τη βάση. Αυτό τον στόχο θα επαναλάβει ο Θ. Θεοχαρόπουλος στη συνεδρίαση της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. το Σάββατο.

Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία με τις αποφάσεις της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψής τους, ζητούν άμεση σύγκληση του Κεντρικού Συντονιστικού της ΔΗ.ΣΥ. "για να συζητήσει την πορεία της, λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα δεδομένα και τις προτάσεις μας". Εκφράζουν δε ανησυχία για το ενδεχόμενο “νέου κύκλου εσωστρέφειας” με αφορμή τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τον "κίνδυνο" "να κυριαρχήσουν την επόμενη περίοδο οι προσυνεδριακές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ και να υποβαθμιστεί το συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ.".

Πάντως, με ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου έδειξε εμφατικά ότι υπολογίζει στην αυτοτέλεια των συνεργαζόμενων κομμάτων και κινήσεων, ενώ η Φ. Γεννηματά υπενθυμίζει επανειλημμένα ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για ενιαίο φορέα.

Έτσι, στον απόηχο της αντιπαράθεσης Ξεκαλάκη - Σαλαγιάννη για τον εξοστρακισμό του γραμματέα από τη Χαρ. Τρικούπη, ο συντονιστής της ΚΟΕΣ για το έκτακτο συνέδριο ΠΑΣΟΚ του Β. Κεγκέρογλου προέβη χθες σε δήλωση, για να ζητήσει να πέσουν οι τόνοι και συνεργασία όλων "με την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά, τα συλλογικά όργανα και όλα τα στελέχη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και τα προτάγματα της παράταξης, που θα αναδείξουν το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σε καθοριστικό φορέα για θετικές εξελίξεις στο τόπο μας".

"Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιτρέπουμε στους πολιτικούς μας αντιπάλους τη στρέβλωση των θεμιτών διαφωνιών, ούτε όμως τα ‘μικρά’ να διαμορφώνουν αρνητικά την εικόνα μας" είπε. "Ας κατεβάσουμε όλοι τους τόνους, δεν έχουν νόημα οι άγονες αντιπαραθέσεις", είπε, προσθέτοντας ότι όλοι μπορούν να καταθέσουν τις θέσεις τους στις διαδικασίες του προσυνεδριακού διαλόγου.

Επιμένει ο Ξεκαλάκης

Νωρίτερα ο Στ. Ξεκαλάκης επέμενε (ρ/σ Αθήνα 984) στην κριτική του προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι “δυστυχώς επιλέγει ένα μικρό, φοβικό σχήμα. Άγεται από τους συνεργάτες της”. Σχολίαζε δηκτικά την ικανοποίησή του διότι “τουλάχιστον δεν μου έχουν ζητήσει ακόμα να εγκαταλείψω τη χώρα”.

Εξέλαβε δε τον εξοστρακισμό του ως “πρόθεση της ηγεσίας να διώξει εκτός κόμματος οποιαδήποτε διαφορετική άποψη”. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα φύγει για να συνεργαστεί με το Ποτάμι και την Ώρα Αποφάσεων: “Μέσα από το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσω να παλεύω για μια προοδευτική παράταξη”. Τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου σχήματος και όχι της κατάληξης “σε ένα ερμαφρόδιτο σχήμα όπως η ΔΗ.ΣΥ., την οποία έχω χαρακτηρίσει ως συνένωση από φέουδα και βιλαέτια”.

Μίλησε μόνο για το ΚΙΔΗΣΟ

Σε κομματική ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε μόλις σε μια περίπτωση στη ΔΗ.ΣΥ., ενώ έδωσε έμφαση στο ΚΙΔΗΣΟ και την επικείμενη 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψή του.

Είπε ότι “δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι που μας οδήγησαν να αποφασίσουμε όλοι μαζί την ίδρυση του Κινήματός μας” αλλά “δεν μπορούμε και να αγνοούμε την πραγματικότητα, με την οποία πρέπει να αναμετρηθούμε”. Ανέφερε ακόμη ότι “από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε μια παρουσία που επιβεβαιώνει αυτή μας τη δυνατότητα (να είμαστε αποτελεσματικοί και με λόγο προς την κοινωνία) και χαρακτηρίζει τη συμβολή μας”. “Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία να προετοιμαστούμε καλύτερα και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Διατηρώντας πάντα την αυτονομία μας και τη διακριτή παρουσία μας” τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL