Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Πιέρ Μοσκοβισί: / Πιέρ Μοσκοβισί: "Γρήγορη επάνοδος αν πετύχουμε τώρα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πιέρ Μοσκοβισί: / Πιέρ Μοσκοβισί: "Γρήγορη επάνοδος αν πετύχουμε τώρα"

Σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων της για την ελληνική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, λόγω καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, προχώρησε και επίσημα χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνοντας παράλληλα έκκληση για μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22άς Μαΐου. "Αν πετύχουμε τώρα, θα έχουμε γρήγορη επάνοδο" υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί φέτος κατά 2,1% και κατά 2,5% το 2018, σε σχέση με 2,7% και 3,1% αντίστοιχα στις προβλέψεις του περασμένου Φεβρουαρίου.

Υπερέβησαν τους στόχους

Όπως επισημαίνει στην έκθεσή της η Επιτροπή, η οικονομική ανάκαμψη το 2017 είναι πιο συγκρατημένη, ενώ η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών αναμένεται να καθυστερήσει, καθώς η δεύτερη αξιολόγηση δεν ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017. Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει πως, παρά τις κακές οικονομικές επιδόσεις το τέταρτο τρίμηνο του 2016, σε γενικές γραμμές τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας υπερέβησαν σημαντικά τους στόχους του 2016 και οι προοπτικές παραμένουν θετικές.

“Η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και του χρόνου” (1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018) δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Εμφανώς ικανοποιημένος, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι το 2016 η Ελλάδα πέτυχε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ (3,5% του ΑΕΠ πάνω από τον στόχο) και παράλληλα ξεπεράστηκε κατά 9 φορές ο στόχος του 2016 για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ. "Αυτά είναι πολύ καλά νέα" υπογράμμισε.

Πλεόνασμα και έλλειμμα

Οι προβλέψεις της Επιτροπής για πιο συγκρατημένη ανάπτυξη επηρεάζουν, ωστόσο, και τους υπόλοιπους οικονομικούς δείκτες. Συγκεκριμένα, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο -1,2% του ΑΕΠ το 2017 και να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 0,6% το 2018. Στις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής το έλλειμμα παρουσιαζόταν ελαφρώς μειωμένο για το 2017 (-1,1) και το πλεόνασμα ελαφρώς ενισχυμένο για το 2018 (0,7%).

Προβλέψεις για το χρέος

Οι προβλέψεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους είναι επίσης πιο συντηρητικές σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής. Εκτιμάται πως θα μειωθεί, από 179% το 2016 στο 178,8% του ΑΕΠ το 2017 (177,2% στις χειμερινές προβλέψεις) και στο 174,6% του ΑΕΠ το 2018 (170,6% στις χειμερινές προβλέψεις).

Παράλληλα, η ανεργία επηρεάζεται αντίστοιχα, καθώς εκτιμάται πως από 23,6% το 2016 θα μειωθεί στο 22,8% το 2017 (σε σχέση με 22% στις χειμερινές προβλέψεις) και στο 21,6% το 2018 (σε σχέση με 20,3% στις χειμερινές προβλέψεις).

Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι 1,2% το 2017 και 1,1% το 2018.

Τέλος, οι εκτιμήσεις για την αύξηση των επενδύσεων μετριάζονται επίσης από τη χαμηλότερη ανάπτυξη. Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση των επενδύσεων κατά 6,3% το 2017 (σε σχέση με 12% στις χειμερινές προβλέψεις) και 10,8% το 2018 (σε σχέση με 14,2% στις χειμερινές προβλέψεις).

Πολιτικό μήνυμα

Έκκληση να επιτευχθεί στο επόμενο Eurogroup μια συνολική και "φιλόδοξη" συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το χρέος απηύθυνε χθες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων. "Ελπίζω πως η συμφωνία θα είναι όσο το δυνατό πιο ευρεία και θα περιλαμβάνει και τη διευθέτηση του χρέους, κάτι που είναι μια σημαντική προϋπόθεση για έναν από τους εταίρους που χρειαζόμαστε, το ΔΝΤ. Το κλίμα είναι θετικό και η Επιτροπή θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ως έντιμος διαμεσολαβητής για την επίτευξη ενός θετικού και φιλόδοξου συμβιβασμού" υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος επίτροπος, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης επηρέασαν αρνητικά την ανάπτυξη στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως είπε, η ελληνική οικονομία είναι "δημιουργική, καινοτόμα και ευέλικτη" και μπορεί να επανέλθει γρήγορα η ανάπτυξη σε υψηλά επίπεδα. "Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του τρόπου που εκτελείται το πρόγραμμα στήριξης και της εμπιστοσύνης των οικονομικών παραγόντων και επομένως των επενδύσεων" ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, επαναλαμβάνοντας ότι το μήνυμά του είναι "ξεκάθαρο" και "πολιτικό": "Ας ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, ας έχουμε μια όσο το δυνατόν πιο φιλόδοξη συμφωνία και μετά η ανάπτυξη θα επιστρέψει στην Ελλάδα". "Είναι ώρα για μια φιλόδοξη συμφωνία" κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.

Στο πέμπτο έτος ανάκαμψης η ευρωπαϊκή οικονομία

Ελαφρώς αυξημένη ανάπτυξη το 2017 και σταθερότητα το 2018 για το σύνολο της Ευρωζώνης προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά την αβεβαιότητα που εξακολουθεί, όπως σημειώνει στην οικονομική της έκθεση, να είναι "αυξημένη", ιδίως αναφορικά με το Brexit και την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, η ευρωπαϊκή οικονομία διανύει το πέμπτο έτος της ανάκαμψής της, κάτι που αρχίζει να γίνεται αισθητό σε όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί με αρκετά σταθερό ρυθμό το τρέχον και το επόμενο έτος τονίζει η Επιτροπή, η οποία αναμένει ότι το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ θα αυξηθεί κατά 1,7% το 2017 και 1,8% το 2018 (1,6% και 1,8% στις χειμερινές προβλέψεις). Η αύξηση του ΑΕΠ στην Ε.Ε. συνολικά αναμένεται να παραμείνει σταθερή σε ποσοστό 1,9% και για τα δύο έτη (1,8% για τα δύο έτη στις χειμερινές προβλέψεις).

Ως προς τον πληθωρισμό, η Επιτροπή αναφέρει ότι αυξήθηκε σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω των αυξήσεων της τιμής του πετρελαίου. Ωστόσο, το επίπεδο του πληθωρισμού μεταξύ των 19 χωρών της Ευρωζώνης εμφανίστηκε αναθεωρημένο ελαφρώς προς τα κάτω: η Επιτροπή αναμένει ρυθμό 1,6% το 2017 και 1,3% το 2018, μια μείωση της τάξης του 0,1% και στις δύο περιπτώσεις.

Γενικά εξακολουθούν, σύμφωνα με την Επιτροπή, να υπάρχουν κίνδυνοι δυσμενέστερων εξελίξεων σε σχέση με τις προβλέψεις, αλλά εμφανίζονται πιο ισορροπημένοι απ' ό,τι τον χειμώνα. Οι εξωτερικοί κίνδυνοι συνδέονται, για παράδειγμα, με τη μελλοντική οικονομική και εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις. Η προσαρμογή της οικονομίας της Κίνας, η ευρωστία του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη και οι προσεχείς διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., θεωρούνται επίσης κίνδυνοι που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δυσμενέστερες εξελίξεις σε σχέση με τις προβλέψεις.

Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής είναι σχετικά βελτιωμένες σε σχέση με το χειμώνα, καθώς, σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, η Βρετανία "έχει ξεπεράσει την αβεβαιότητα του 2016": 1,8% (έναντι 1,5% στις χειμερινές προβλέψεις) το 2017 και 1,3% (έναντι 1,2%) το 2018.

Τέλος, για τη Γαλλία, οι Βρυξέλλες αναθεώρησαν προς το καλύτερο τις προβλέψεις του ελλείμματος για το 2017 στο 3% του ΑΕΠ (στο ανώτατο αποδεκτό όριο για την Ευρωζώνη). Η ανάπτυξη παραμένει αμετάβλητη στο 1,4% το 2017 και στο 1,7% το 2018. Ο Γάλλος επίτροπος Μοσκοβισί, μάλιστα, αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε πίεση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του νεοεκλεγέντος προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ως προς τα δημόσια ελλείμματα της Γαλλίας. "Το μήνυμά μου δεν είναι μήνυμα πίεσης και σε καμία περίπτωση μήνυμα περί κυρώσεων. Είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και καλωσορίσματος" δήλωσε με έμφαση ο Ευρωπαίος επίτροπος κάνοντας την εκτίμηση ότι ο Εμανουέλ Μακρόν "γνωρίζει καλά τους ευρωπαϊκούς κανόνες". "Ας του δώσουμε την ευκαιρία που του αναλογεί" πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL