Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Ν.Δ.: "Αντιαφήγημα" και αποδόμηση του κλίματος ανάκαμψης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ.: "Αντιαφήγημα" και αποδόμηση του κλίματος ανάκαμψης

Σε... απέλπιδα προσπάθεια να πείσει ότι τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας δεν στοιχειοθετούν “αλλαγή σελίδας”, με στόχο να ακυρώσει την ανάκαμψη της κυβέρνησης, επιδίδεται η Ν.Δ., καθώς και χθες τα στελέχη της προέβησαν σε νέα “ομοβροντία” αρνητικών προβλέψεων, προεξάρχοντος του Κυρ. Μητσοτάκη.

Άλλωστε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που συνεχίζει την επικοινωνιακή τακτική της μίας εμφάνισης ανά ημέρα, με στόχο να πολώσει το κλίμα, στρέφεται και στους χαμένους της συμφωνίας, με στόχο να τους πείσει ότι θα είναι... περισσότερο χαμένοι. Μάλιστα χθες επιχείρησε να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τους χαμηλοσυνταξιούχους, καίτοι δεν έχουν περάσει έξι μήνες απ’ όταν ο ίδιος και οι βουλευτές του αρνήθηκαν να παράσχουν θετική ψήφο στη χριστουγεννιάτικη ενίσχυσή τους. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, λοιπόν, μετέβη σε καφενείο στην Καλλιθέα και συνομίλησε με συνταξιούχους, περιγράφοντας με ζοφερό τρόπο τα μέτρα που έρχονται, αλλά και την προοπτική της χώρας. Αφού, πάντως, τους ξεκαθάρισε ότι... “δεν υπόσχεται αυξήσεις στις συντάξεις”, ο Κυρ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως “αυτοί που υπόσχονταν ότι θα δώσουν 13η σύνταξη θα κόψουν και την 11η, και τη 12η”. Επίσης, επιχείρησε να προεξοφλήσει ότι τα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστούν λόγω “υπερβολικά υψηλών στόχων” και επέμεινε στον χαρακτηρισμό της συμφωνίας ως “τετάρτου Μνημονίου” -όπως ακριβώς έκανε και τον Μάιο του 2016 για... την πρώτη αξιολόγηση. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να “αθωώσει” εκ νέου του ΔΝΤ για τις εκτός συμφωνίας απαιτήσεις του, ισχυριζόμενος πως “πριν από έναν χρόνο, αυτά τα μέτρα δεν τα ζητούσε κανείς” και λέγοντας ότι “αν δεν είχε πέσει η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν θα είχαμε άλλες περικοπές συντάξεων”.

Καταστροφολογία

Τη σκυτάλη της καταστροφολογίας πήρε ο τομεάρχης Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σχολιάζοντας την αναθεώρηση των προβλέψεων της Κομισιόν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Καίτοι ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί ότι εφόσον ξεκινήσει η ανάκαμψη, το χαμένο έδαφος μπορεί να καλυφθεί, ο Χρ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι “στην Ευρώπη η ανάπτυξη επιταχύνεται, στην Ελλάδα υποχωρεί”, μίλησε για “τεράστιο κόστος στην οικονομία” και το απέδωσε στην “καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης”, την “υπερφορολόγηση”, την “εσωτερική στάση πληρωμών του κράτους”, την “αδυναμία υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών” και στις “παλινωδίες και ιδεοληψίες της κυβέρνησης”. Παράλληλα, επανέφερε και το δόγμα “τόσα μέτρα κι άλλα τόσα” της Ν.Δ., υπογραμμίζοντας την “ανάγκη” για “άλλη οικονομική πολιτική με εμπροσθοβαρή υλοποίηση μεταρρυθμίσεων”. Η καταστροφολογία συνεχίστηκε και στο Οικονομικό Επιμελητήριο, όπου ο Χρ. Σταϊκούρας με τους αναπληρωτές του (Απ. Βεσυρόπουλο, Θ. Φορτσάκη) συναντήθηκαν με διοικήσεις φορέων της οικονομίας και φιλοτέχνησαν μια... άλλη εικόνα για την οικονομία, κάνοντας λόγο για “υψηλή φορολόγηση και εξοντωτική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών”, για “διαρροή στο εξωτερικό νέων επιστημόνων”, για “συρρίκνωση της τραπεζικής χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία” και για την “αδυναμία προσέλκυσης και υλοποίησης επενδύσεων”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL