Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Έξωση του γραμματέα από το γραφείο του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έξωση του γραμματέα από το γραφείο του

Παίχτηκε χθες η τελευταία πράξη του “ενδοοικογενειακού” δράματος με πρωταγωνιστές Γεννηματά - Ξεκαλάκη

Με όξυνση και πρωτοφανή χαρακτηριστικά συνεχίζεται η πολιτική σύγκρουση της Φ. Γεννηματά με την ομάδα των διαφωνούντων στο ΠΑΣΟΚ, που σε ηγετικό επίπεδο εκφράζεται από τους Στ. Ξεκαλάκη και Ν. Ανδρουλάκη.

Η τελευταία πράξη του “ενδοοικογενειακού” δράματος παίχτηκε χθες στη Χαρ. Τρικούπη. Κυριολεκτικά. Αφού η Φ. Γεννηματά, μετά την αποψίλωση του γραμματέα του κόμματος από τις αρμοδιότητές του, του ζήτησε, διά του διευθυντή του κόμματος Ν. Σαλαγιάννη, να μαζέψει τα πράγματά του από το γραφείο που θεσμικά διατηρεί στον 5ο όροφο στο κτήριο του ΠΑΣΟΚ και να αποχωρήσει. Ο γραμματέας κατήγγειλε απόπειρα πολιτικού εξοστρακισμού του, που συνεχίζεται μέσω και του φυσικού εξοβελισμού του από το κτήριο.

Αυτό του ζητήθηκε με την αιτιολογία ότι, καθώς δεν υπάρχει χώρος, θα πρέπει το γραφείο να δοθεί στον Β. Κεγκέρογλου, ο οποίος έχει πλέον τις αρμοδιότητες του γραμματέα, ενόψει του έκτακτου συνεδρίου ΠΑΣΟΚ. Επισημαίνεται, ωστόσο, πως, παρότι ο Στ. Ξεκαλάκης -μέσω της θεσμικής "λύσης" της προκήρυξης έκτακτου συνεδρίου από τη Φ. Γεννηματά-, δεν διαθέτει τις αρμοδιότητες του γραμματέα, δεν έχει πάψει να διατηρεί τη θέση, κάτι που θα μπορούσε να γίνει μόνο κατόπιν ψηφοφορίας στην ΚΠΕ. Επιλογή που όμως απορρίφθηκε από τους επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη καθώς θα ήταν ριψοκίνδυνη ως προς το αποτέλεσμα της εκλογής και συνεπώς προκρίθηκε το έκτακτο συνέδριο ως απάντηση στο εσωκομματικό πρόβλημα.

Οι διαρροές που ακολούθησαν έρχονται σε πλήρη αντίφαση με την εικόνα του “νέου” που προσπαθεί να προβάλει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, του ειπώθηκε ακόμα και ότι αρνείται να αφήσει το γραφείο του για να μην επιστρέψει στη δουλειά του. Πηγές της Χαρ. Τρικούπη ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για “έξωση”, αλλά ότι του ζήτησαν να “διευκολύνει” λόγω στενότητας χώρου.

Ο Στ. Ξεκαλάκης είχε στείλει επιστολή - απάντηση με πολιτικό περιεχόμενο προς τον Ν. Σαλαγιάννη, ο οποίος του είχε ζητήσει ήδη από την περασμένη Πέμπτη να αδειάσει το γραφείο και ο οποίος επανήλθε χθες, με τους τόνους να ανεβαίνουν κατακόρυφα. Στη χθεσινή επιστολή του προς τον Στ. Ξεκαλάκη ο διευθυντής του ΠΑΣΟΚ απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο πολιτικό, ουσιαστικό σκέλος της υπόθεσης, προσωποποιώντας το ζήτημα.

Πολιτικές ενστάσεις Ξεκαλάκη

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή του ο Στ. Ξεκαλάκης περιγράφει πολιτική στοχοποίησή του λόγω διαφορετικής πολιτικής θέσης από την ηγεσία του κόμματος, προς την οποία θέτει ζητήματα. Αυτά αφορούν το ποιοι πλούτισαν και ποιοι όχι από την ενασχόλησή τους με το ΠΑΣΟΚ, ποιοι το οδήγησαν στη χρεοκοπία (οικονομικά και πολιτικά) και αν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σήμερα. Επίσης αφορούν το πώς τοποθετούνται όλοι σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. και στις μετεκλογικές συνεργασίες. Σχετίζονται, ακόμη, με τον χαρακτήρα της παράταξης, αν θα είναι αρχηγοκεντρική ή αν θα έχουν λόγο και ρόλο τα στελέχη του.

Σαλαγιάννης: "Είπες ‘όχι, θα φύγω’"

Από την άλλη στην επιστολή του ο Ν. Σαλαγιάννης του απαντά ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά του να σχολιάσει τα πολιτικά ζητήματα που θέτει και χαρακτηρίζει “απαράδεκτη αντιστροφή της αλήθειας” την αναφορά του για κλίμα εκφοβισμού στο ΠΑΣΟΚ. Είπε ότι την προηγούμενη Πέμπτη είχε συμφωνήσει ο Στ. Ξεκαλάκης να φύγει και ζήτησε ένα δεκαήμερο για να τακτοποιηθεί, ότι του πρότεινε άλλο γραφείο στη Χαρ. Τρικούπη, όπως επίσης και γραμματεία για την υποστήριξή του.

"Είπες ‘όχι, θα φύγω’”. Προσθέτει ότι τον διαβεβαίωσε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει απολύτως κανένα ζήτημα και ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν στο κόμμα. “Πες μου έναν άνθρωπό μας -έστω μόνο έναν!- που τιμωρήσαμε με άρση της απόσπασής τους, που εκφοβίσαμε. Έστω έναν!" προσθέτει. Του “υπενθυμίζει” ότι “η συζήτηση αυτή έγινε ενώπιον δυο πολύ αγαπητών μας φίλων και συντρόφων".

Απέναντι σε αυτά ο Στ. Ξεκαλάκης τόνισε σε συνομιλητές του ότι ο Ν. Σαλαγιάννης ψεύδεται, ότι ο ίδιος δεν θα παίξει άλλο “στο ριάλιτί τους” και πως τοποθετείται πολιτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL