Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Στην εισαγγελέα Διαφθοράς οι χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ επί Μπακογιάννη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην εισαγγελέα Διαφθοράς οι χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ επί Μπακογιάννη

Δύο φάκελοι με χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ σε Αφρική και Καραϊβική από το υπουργείο Εξωτερικών επί Ντόρας Μπακογιάννη διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Οι φάκελοι αφορούν το Μνημόνιο Κατανόησης με την Αφρικανική Ένωση και το Μνημόνιο Κατανόησης για το Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής. Τη διαβίβαση των φακέλων γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας εγγράφως σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Ο Ν. Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι "καταβάλλονται προσπάθειες επιστροφής στη χώρα μας αδιάθετων ποσών από όλα τα Μνημόνια Κατανόησης που υπέγραψε η Ελλάδα κατά τα έτη 2008 και 2009". Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει προχωρήσει στην ανάκτηση ποσών που είχαν δοθεί από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, κατά την περίοδο 2008-2009.

Ο υπουργός Εξωτερικών στο έγγραφό του αναφέρει ότι "επεστράφη στις 24 Μαρτίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν μακρών και επίπονων προσπαθειών, το ποσό των 2,5 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ που κατεβλήθη το 2008 στο Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής".

Συνολικά η Ελλάδα έχει καταβάλλει 4 εκατ. ευρώ για κάθε μία από τις δύο ΜΚΟ. Στις 30 Μαρτίου το υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι "στο πλαίσιο της συλλογής ασκόπως σπαταληθέντων χρημάτων, κρυφών λογαριασμών και πάταξης της διαφθοράς", και με εντολή του υπουργού, "εντοπίστηκε -μετά από μακρά και επίπονη έρευνα- και επεστράφη στις 24 Μαρτίου 2017 στην Τράπεζα της Ελλάδος το ποσό των 2,5 εκατ. δολ. ΗΠΑ που είχε χορηγηθεί το 2008 -επί υπουργίας κ. Ντόρας Μπακογιάννη- από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ στο Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής (ΚΚΑΚΚ), στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων".

Ο Ν. Νικολόπουλος ρωτούσε, μεταξύ άλλων, σε ποιες ενέργειες προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών ώστε να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες και γιατί ακόμα το υπουργείο δεν έχει κινηθεί κατά όσων ευθύνονται για "τα ασκόπως σπαταληθέντα χρήματα, κρυφών λογαριασμών", αλλά και "ποιοι έστειλαν σε τράπεζες εξωτικών και υπερπόντιων νήσων περίπου 10 εκατομμύρια ξεχασμένα ευρώ, από χρηματοδοτήσεις του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο 2008-2009, δηλαδή τότε που η υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη ενίσχυε δράσεις για την ‘κλιματική αλλαγή’ σε διάφορα σημεία του πλανήτη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL