Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
ΕΝΤΟΝΗ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ / Ν.Δ.: Πλεόνασμα λαϊκισμού και αντιφάσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΟΝΗ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ / Ν.Δ.: Πλεόνασμα λαϊκισμού και αντιφάσεων

Όλα τα “μνημονιακά” χρόνια, όταν μία δύσκολη συμφωνία ερχόταν προς ψήφιση στη Βουλή, οι εκάστοτε κυβερνώντες βρίσκονταν στην κατάσταση αγωνίας του “τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι”. Ωστόσο, ενόψει της κατάθεσης της παρούσας συμφωνίας στη Βουλή, είναι ίσως η πρώτη φορά που η εν λόγω κατάσταση αφορά την... αξιωματική αντιπολίτευση.

Από την περασμένη Τρίτη, οπότε έκλεισε η συμφωνία, οι διεργασίες και το παρασκήνιο στο εσωτερικό της Ν.Δ. είναι εντονότατα και η εσωστρέφεια καραδοκεί στην οδό Πειραιώς. Οι ενστάσεις πολλών βουλευτών ως προς την ψήφιση των “αντιμέτρων” ήταν δεδομένες και καταγεγραμμένες πολύ πριν κλείσει η συμφωνία. Ωστόσο, μετά την ευόδωση των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον επί των τεχνικών κειμένων, αλλά και έπειτα από την κυβερνητική ανακοίνωση πως τα αντίμετρα θα κατατεθούν ξεχωριστά με τη μορφή πολλών άρθρων, η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε... περισσότερο σύνθετη.

Απειλές και προειδοποιήσεις

Πολλοί βουλευτές, που εδώ και καιρό επέσειαν στην ηγεσία του κόμματος τον κίνδυνο “να την πάθουμε όπως με το χριστουγεννιάτικο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους”, εδώ και μερικά 24ωρα δεν κρύβουν -υπογείως, προσώρας- σε συνομιλητές τους τη δυσφορία τους επειδή θα υποχρεωθούν να καταψηφίσουν θετικές παρεμβάσεις. Ενώπιον του κινδύνου να ανοίξει νέος κύκλος εσωστρέφειας στη Ν.Δ., όπως έγινε τα Χριστούγεννα μετά τη παρέμβαση Μεϊμαράκη, που είχε χαρακτηρίσει την εκ του ασφαλούς καταψήφιση “τζάμπα μαγκιές”, ο Κυρ. Μητσοτάκης άρχισε να λαμβάνει ο ίδιος πρωτοβουλίες, με στόχο να στείλει... εκ των προτέρων αυστηρά μηνύματα με πολλούς εσωκομματικούς αποδέκτες. Μιλώντας, λοιπόν, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε με νόημα πως στο κόμμα του “υπάρχει κεντρική γραμμή”, προειδοποιώντας πως “δεν θα επιτρέψει αποκλίσεις”.

Ταυτοχρόνως, ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει ήδη συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ζητώντας του να μην αφήσει την “καραμανλική” πτέρυγα να προκαλέσει προβλήματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίστοιχη συζήτηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει διεξαχθεί μεταξύ του προέδρου της Ν.Δ. και του προκατόχου του Ευ. Μεϊμαράκη και παράλληλα επιτελικά στελέχη του κόμματος έχουν αναλάβει να... προειδοποιήσουν όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι αυτή τη φορά κάθε διαφοροποίηση θα τιμωρηθεί.

Στόχος της ηγεσίας της Ν.Δ. είναι να περιορίσει τις τυχόν επικοινωνιακές διαρροές σε επίπεδο όχι μόνο κορυφαίων στελεχών, αλλά και βουλευτών που έχουν υπάρξει στο παρελθόν “ελεύθεροι σκοπευτές”, όπως η Κατ. Παπακώστα, που είχε προειδοποιήσει να αποσυρθεί το εκλογικό αίτημα για... να μην γίνει γραφική η Ν.Δ.

Σε διάταξη μάχης

Την ίδια στιγμή, μετά και τη χθεσινή συνέντευξη που αναμενόταν να παραχωρήσει στον ΣΚΑΪ για να συντηρήσει την τεχνητή πόλωση που επιχειρεί να στήσει ενόψει της σύγκρουσης στη Βουλή, ο Κυρ. Μητσοτάκης θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε διάταξη μάχης: την προσεχή Τρίτη συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του και θεωρείται δεδομένο πως θα επιμείνει σε υψηλούς τόνους στην “ανάγκη” καταψήφισης του συνόλου της συμφωνίας: δηλαδή τόσο των μέτρων όσο και των αντιμέτρων. Μάλιστα, σύμφωνα με συνομιλητές του προέδρου της Ν.Δ., οι υψηλοί τόνοι που θα υιοθετήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης θα αποτελούν και ενός είδους προειδοποίηση προς επίδοξους... αντάρτες ή διαφωνούντες πως αυτή τη φορά δεν θα ανεχθεί εσωστρέφεια -άλλωστε αποτελεί ειλημμένη απόφαση για τον πρόεδρο της Ν.Δ. το να καταφύγει αυτή τη φορά και σε πειθαρχικού τύπου μέτρα αν εκφραστούν δημοσίως “γαλάζιες” διαφωνίες για την κεντρική γραμμή του κόμματος.

Λαϊκιστικές αντιφάσεις

Ούτως ή άλλως, με το βλέμμα στραμμένο αφενός στην ενίσχυση του κοινωνικού προφίλ του, αφετέρου στον εξευμενισμό των διαφωνούντων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προχώρησε σε πλειοδοσία λαϊκισμού επιχειρώντας ρελάνς ως προς τα αντίμετρα της κυβέρνησης: πρότεινε να δοθεί 0,5% του ΑΕΠ στην κοινωνία... τώρα, εξειδικεύοντας με προτάσεις όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%, η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα από το 24% στο 13% και η επέκταση του προγράμματος για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μάλιστα, η Ν.Δ. καλεί την κυβέρνηση να... φέρει αυτά τα αντίμετρα στη Βουλή για να διανείμει μέρος του πλεονάσματος του 2016, καίτοι, αν διανεμηθεί κάτι τώρα, θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του... 2017! Και, παραλλήλως, διά του εκπροσώπου της Βασ. Κικίλια, δεσμεύθηκε ότι, αν υιοθετηθεί η πρότασή της, τότε οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ψηφίσουν τα εν λόγω αντίμετρα -παρότι η επιχειρηματολογία της Ν.Δ. για την καταψήφιση των... κανονικών αντιμέτρων είναι πως “τα καταψηφίζουμε επειδή πάνε μαζί με τα μέτρα, ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης”.

Ωστόσο αυτή δεν είναι η μόνη “γαλάζια” αντίφαση: η Ν.Δ. καλεί τώρα την κυβέρνηση να μοιράσει λεφτά επικαλούμενη τη συμφωνία για το “υπερπλεόνασμα”, παρά το γεγονός ότι, όταν η κυβέρνηση επικαλέστηκε την ίδια συμφωνία για τη διανομή της χριστουγεννιάτικης ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους, η Ν.Δ. αρνήθηκε να το υπερψηφίσει καταγγέλλοντας... “μονομερή ενέργεια” που “τινάζει στον αέρα τη διαπραγμάτευση” -όπως επί λέξει έλεγαν τότε κεντρικά “γαλάζια” στελέχη, αλλά και οι ίδιες οι ανακοινώσεις της οδού Πειραιώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL