Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Δέσμευση Τσίπρα για διανομή του πλεονάσματος: / "Στο τέλος του 2017 θα πράξουμε ό,τι και στο τέλος του 2016"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δέσμευση Τσίπρα για διανομή του πλεονάσματος: / "Στο τέλος του 2017 θα πράξουμε ό,τι και στο τέλος του 2016"

"Ο μεγάλος στόχος, κοινωνικός, εθνικός, είναι η ανάκτηση της εργασίας με όρους δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας"

Την απόλυτη σιγουριά ότι η κυβέρνηση στο τέλος του 2017 θα μοιράσει ξανά μέρος του υπερπλεονάσματος στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες εξέφρασε ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας ταυτόχρονα σφοδρή κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επιλογή του να μην ψηφίσει τα αντίμετρα. Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στον στόχο ανανέωσης της κυβερνητικής θητείας σε δύο χρόνια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αλλαγή του εργασιακού τοπίου στη χώρα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, “Όταν θα έρθει η ώρα, η κυβέρνηση αυτή θα διανείμει όταν πρέπει, εκεί που πρέπει και με ασφάλεια έναντι στόχων την υπεραπόδοση των πλεονασμάτων”. “Στο τέλος του 2017 θα πράξουμε ό,τι πράξαμε και στο τέλος του 2016” συμπλήρωσε, εννοώντας το επίδομα που δόθηκε στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο.

Η δικαίωση του "τζάμπα μαγκιές"

Υπενθύμισε δε ότι εκείνο το επίδομα το είχε καταψηφίσει η Ν.Δ., λέγοντας χαρακτηριστικά: “Μέσα στην απελπισία του, ο άνθρωπος που καταψήφισε με σθένος την εφάπαξ κατανομή μέρος της υπεραπόδοσης του πλεονάσματος του ‘16, τον περασμένο Δεκέμβριο, εν είδη 13ης σύνταξης, σε 1,4 εκατ. συνταξιούχους, ήρθε χθες να μας προτείνει να δώσουμε τώρα άλλο τόσο... Τι έγινε ξαφνικά; Πολύ κουβαρντάς μάς έγινε ο κύριος Μητσοτάκης. Ωραίος μάγκας. Αλλά όπως είπε και ένας πιστός στρατιώτης της δικής του παράταξης: Τζάμπα μάγκας”.

Τόνισε ακόμη, με δηκτική διάθεση, ότι “Υπάρχει άλλη μια κρίσιμη ψηφοφορία στην οποία όλοι περιμένουμε με αγωνία να διαπιστώσουμε στην πράξη το κοινωνικό πρόσωπο της Ν.Δ.”, η οποία είναι σε λίγες ημέρες, όπου “τα αντίμετρα θα έρθουν στη Βουλή όλα, ένα προς ένα και σε διαφορετικά άρθρα". Όπως υπενθύμισε, σε αυτά περιλαμβάνονται: Η επιδότηση ενοικίου (μέσο ύψος 1.000 ευρώ τον χρόνο), που αφορά 600.000 οικογένειες, για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά και εισόδημα έως 22.900, ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και του δεύτερου παιδιού, ύψους 260 εκατ., η επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων στον μισό πληθυσμό των μαθητών, η επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών σε επιπλέον 50.000 παιδιά ηλικίας έως 4 ετών, η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα σε όλο τον πληθυσμό με εισοδηματικά κριτήρια, τα 250 εκατ. για το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων σε υποδομές κρίσιμες στην ύπαιθρο, τα 250 εκατ. για τη δημιουργία 30.000 θέσεων εργασίας.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταψηφίζει τις φορολογικές ελαφρύνσεις, για τις οποίες έλεγε ότι αποτελούν προτεραιότητα και στρατηγικό στόχο της παράταξής του. Επισήμανε ότι αυτές έχουν να κάνουν με: Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%, μείωση του κατώτατου συντελεστή φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία μηδενίζεται για όσους έχουν έσοδα μέχρι 30.000 ευρώ.

Σκληρή κριτική έκανε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και για τα όσα είπε για την υλοποίηση των αντίμετρων, δηλαδή για το ότι θα εφαρμοστούν μόνο αν υπερβούμε τον στόχο του 3,5% κατά 2 μονάδες, και φτάσει στο 5,5%. "Τι άλλο θα ακούσουμε πια από τον απεγνωσμένο κύριο Μητσοτάκη;" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι, με βάση τη συμφωνία, η υποχρέωση είναι πλεόνασμα 3,5% το 2018 "και ούτε δεκαδικό παραπάνω".

Συμφωνία για καθαρό διάδρομο δεκαετίας

Πέραν της κριτικής στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός επιχειρηματολόγησε για τα θετικά στοιχεία της συμφωνίας, αλλά δεν έκρυψε ότι και η κυβέρνηση χρειάστηκε να κάνει “υποχωρήσεις” και “δύσκολες επιλογές”. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι “η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αυτό το δύσκολο μονοπάτι που έχουμε μπροστά μας, μας βγάζει σε έναν καθαρό διάδρομο, χρηματοοικονομικό διάδρομο, δεκαετίας” και έκανε λόγο για την “πιο κρίσιμη στροφή της κυβερνητικής θητείας, την πιο κρίσιμη στιγμή της υλοποίησης της εντολής που λάβαμε από τον ελληνικό λαό πριν από περίπου 19 μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2015”.

Κάλεσε δε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην ξεχνούν την εντολή του ελληνικού λαού “να βγάλουμε στο τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, οριστικά την πατρίδα μας, τη χώρα μας από τα Μνημόνια και από την ταπεινωτική, πολλές φορές, επιτροπεία" και από την άλλη, “δίχως να λεηλατήσουμε περαιτέρω την ελληνική κοινωνία".

Με αφορμή τον στόχο εξάντλησης της κυβερνητικής θητείας, επιτέθηκε εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι “Όπως πάνε τα πράγματα, μάλλον θα είναι ο πρώτος αρχηγός αντιπολίτευσης στην κοινοβουλευτική ιστορία που θα ζητάει εκλογές σχεδόν από την επομένη των προηγούμενων, αλλά αυτές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της τετραετίας”.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει λόγο να πραγματοποιήσει τις εκλογές στο τέλος της περιόδου για να καρπωθεί όσα η ίδια έχει κερδίσει στη διαπραγμάτευση: Τα αντίμετρα, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τα μετρά για το χρέος εμείς, την έξοδο από τα Μνημόνια.

Επιπλέον, προχώρησε και στην περίοδο μετά τις εκλογές του 2019, επισημαίνοντας πως “υπάρχει μπροστά μας μια διετία -κι αυτό δεν το αμφισβητεί πλέον κανείς-, μια διετία σταθερής αναπτυξιακής πορείας". Μιλώντας για την επιδίωξη “να βάλουμε τις βάσεις για την Ελλάδα μιας νέας εποχής", αναφέρθηκε στον στόχο της “δίκαιης ανάπτυξης”, στην αλλαγή του συντάγματος και του ‘Καλλικράτη’, στις αναγκαίες προοδευτικές τομές στη θεσμική συγκρότηση του κράτους, στους θεσμούς, στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Όπως εξήγησε, “Τα δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019 αλλά και η τετραετία που θα ακολουθήσει αυτή την αναμέτρηση, η οποία θα είναι, έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία, η πρώτη τετραετία που μια ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να υλοποιήσει το έργο της έξω από τη μέγγενη της επιτροπείας, μας δίνουν τη δυνατότητα από τώρα να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα μακρόπνοο σχέδιο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL