Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Σε θετικό κλίμα η συνεδρίαση / Το EWG χαιρετίζει τη συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε θετικό κλίμα η συνεδρίαση / Το EWG χαιρετίζει τη συμφωνία

Την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης ενέκρινε το χθεσινό EuroWorking Group, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

«Το EuroWorking Group χαιρέτισε την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος» ανέφερε χθες αξιωματούχος της Ευρωζώνης μετά το πέρας της συνεδρίασης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «σε συνέχεια της εφαρμογής των προαπαιτούμενων δράσεων από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορούσε να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους της επόμενης εκταμίευσης, καθώς και να διευθετήσει στο άμεσο μέλλον τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου του 2016».

Σύμφωνα με έτερη πηγή, το κλίμα ήταν θετικό στη χθεσινή συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε λιγότερο από δύο ώρες, ενώ τέθηκαν οι βάσεις για μια συνολική απόφαση στο Eurogroup. Στόχος παραμένει μια συνολική πολιτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το χρέος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Μαΐου. Εφόσον αυτό καταστεί δυνατό, θα προχωρήσουν άμεσα και οι διαδικασίες έγκρισης από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια και τελικά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εγκρίνει την επόμενη δόση και την εκταμίευσή της.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, χθες συζητήθηκε επίσης το χρονοδιάγραμμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με το Ταμείο να δίνει μια προθεσμία να λάβει την απόφασή του «αν όλα πάνε καλά» περί τα τέλη Ιουνίου.

Σημαντικός σταθμός σύμφωνα με ιθύνοντες στις Βρυξέλλες είναι το επόμενο EuroWorking Group, στις 15 Μαΐου, στο οποίο θα συζητηθούν τα παραπάνω ζητήματα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, καθώς μέχρι τότε στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί και η «έκθεση συμμόρφωσης» των θεσμών για τη νομοθέτηση των προαπαιτούμενων αλλά και να έχει προχωρήσει η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους των θεσμών. Η τελευταία είναι αναγκαία για την επί της ουσίας συζήτηση για το χρέος, ενώ πρέπει να είναι κοινή από όλους τους θεσμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL