Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Στρατηγικός σχεδιασμός με ορίζοντα εξαετίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στρατηγικός σχεδιασμός με ορίζοντα εξαετίας

Επενδύσεις με θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, με αξιοπρεπή αμοιβή και ασφαλιστικά δικαιώματα και ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους στις προτεραιότητες που έθεσε ο πρωθυπουργός

Πολιτική πλατφόρμα ανανέωσης της κυβερνητικής θητείας ανέπτυξε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή του ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο θέτοντας πέντε άξονες κυβερνητικού έργου, από τους οποίους ορισμένοι υπερβαίνουν σε διάρκεια την τρέχουσα κυβερνητική θητεία. Σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε δε και την τρέχουσα συμφωνία με τους δανειστές, υπογραμμίζοντας τη σημασία της λύσης για το χρέος τώρα, προκειμένου η χώρα να βγει από την επιτροπεία το 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει με ορίζοντα εξαετίας και σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα η κυβέρνηση κλιμακώνει την άσκηση πίεσης προς τη Ν.Δ. με την απόφαση να κατατμήσει τα αντίμετρα σε πολλά άρθρα (κάθε αντίμετρο σε ξεχωριστό άρθρο). "Θέλουμε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν έστω αυτό το ευνοϊκό κομμάτι της συμφωνίας".

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός έκανε χθες λόγο για “υλοποίηση στρατηγικού σχεδιασμού", που “ξεδιπλώνεται σε ορίζοντα εξαετίας”, την οποία προσδιόρισε ως εξής: “Τα δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά και η τετραετία που θα ακολουθήσει αυτή την αναμέτρηση, η οποία θα είναι η πρώτη περίοδος μετά από μια δεκαετία που μια ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να υλοποιήσει έργο εκτός της μέγγενης της επιτροπείας”. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, και η σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ο. αναμένεται να τονίζει τα στρατηγικά και οραματικά χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με έμφαση στα εργασιακά δικαιώματα και ειδικά στην πλήρη και μόνιμη απασχόληση. Μάλιστα θα προβάλει την αντίστιξη αυτών των θέσεων με τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σφοδρή επίθεση στον αρχηγό της Ν.Δ. αναμένεται να εξαπολύσει εν γένει ο πρωθυπουργός, αν και χθες επέλεξε να μην αναφερθεί σε αυτόν.

Πέντε κομβικά σημεία για δίκαιη ανάπτυξη

Με την οπτική της “επόμενης μέρας” από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε, επίσης, πέντε πυλώνες για το κυβερνητικό έργο στο μέλλον: α) Τη μείωση της ανεργίας στα επίπεδα του μ.ό. της Ε.Ε. σε μια πενταετία με σταδιακή ανατροπή της σχέσης ανάμεσα στις θέσεις μερικής και πλήρους εργασίας και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. β) Τις επενδύσεις. γ) Την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους. δ) Τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. ε) Τη συνταγματική αναθεώρηση. Επιπλέον έκρουσε το καμπανάκι για συνέχιση τυχών καθυστερήσεων στο κυβερνητικό έργο λέγοντας ότι δεν υπάρχει πλέον το άλλοθι της διαπραγμάτευσης και επισημαίνοντας ότι από την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί κάθε υπουργείο ξεχωριστά για να λάβει σαφή εικόνα περί των πεπραγμένων αλλά και του σχεδιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η “περιοδεία” του πρωθυπουργού στα υπουργεία θα ξεκινήσει με το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο εκκρεμεί η παρουσίαση του νέου συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μετά την επίσκεψη στο Πεκίνο θα ακολουθήσει το υπουργείο Υγείας, από το οποίο αναμένεται σύντομα να λειτουργήσουν οι πρώτες μονάδες του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Θα ακολουθήσουν το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο το επόμενο διάστημα έχει τεθεί η πρόκληση του ελέγχου της μαύρης εργασίας, και το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο γίνεται προετοιμασία για την τροποποίηση του "Καλλικράτη", συμπεριλαμβανομένης και της ψήφισης της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Η σημασία του κλεισίματος της αξιολόγησης

Ακόμη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία του κλεισίματος της αξιολόγησης κάνοντας λόγο για “δύσκολη πολιτική επιλογή” και “εξιτήριο από την επιτροπεία”. Όπως εξήγησε, η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να κλείσουν άμεσα σημαντικές εκκρεμότητες: η λύση του χρέους, “που θα δημιουργεί έναν καθαρό διάδρομο δεκαετίας", και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. "Το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει έναν σημαντικό κύκλο της διακυβέρνησης μας" επέμεινε.

Σε παρόμοιο κλίμα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε στον “Flash” ότι “πλέον περνάμε σε μια νέα φάση του κυβερνητικού έργου, περνάμε στη φάση όπου πλέον τα πολύ δύσκολα είναι πίσω μας και πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην κοινωνική ατζέντα, αλλά και στην ανάπτυξη”. “Κι όταν μιλάω για κοινωνική ατζέντα, μιλάω για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, την ανατροπή της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας, όπου ξέρετε ότι πλέον το σκηνικό είναι σκηνικό κυριαρχίας μερικής απασχόλησης, υποδηλωμένης ή μαύρης εργασίας κ.λπ.» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ενημέρωση από τον Ευ. Τσακαλώτο

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προχώρησε σε ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση σε σχέση με τα θέματα τόσο της αξιολόγησης όσο και της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης για το χρέος. Κατά τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε και την έκθεση που δημοσιοποίησε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή την ημέρα που έκλεισε η τεχνική συμφωνία, σχολιάζοντας σκωπτικά ότι η αμεροληψία του επικεφαλής του Γραφείου έχει αμβλυνθεί το τελευταίο διάστημα. Αυτή η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών αντικατοπτρίζει τη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης να σπάσει την κινδυνολογία που επιχειρούν να αναπτύξουν η αξιωματική αντιπολίτευση και ορισμένα ΜΜΕ για να περιορίσουν τον θετικό αντίκτυπο του κλεισίματος της αξιολόγησης.

ΩΣ ΤΙΣ 17 ΜΑΪΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

“Χωρίς λύση για το χρέος, δεν υφίστανται μέτρα"

"Μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου θα πρέπει να έχουν σαφώς περιγραφεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος"

Στο θέμα της διαπραγμάτευσης για το χρέος ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα στους δανειστές να μην συνεχιστούν οι καθυστερήσεις, υπενθυμίζοντας πως “ισχύει στο ακέραιο το ότι χωρίς λύση για το χρέος, δεν υφίστανται μέτρα". "Μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου θα πρέπει να έχουν σαφώς περιγραφεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος" συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι στόχος όλων των πλευρών είναι να υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Ωστόσο, καθότι υπάρχουν οι γνωστές διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να χρειαστούν μερικές μέρες παραπάνω. Κατά τις ίδιες πηγές υπάρχει από όλες τις πλευρές η διάθεση να γίνει το συντομότερο δυνατόν, μετά τη συνολική συμφωνία, η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι νομοθετικές διαδικασίες έως τις 17 Μαΐου, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο σε καμία πλευρά να καταλογίσει στην ελληνική κυβέρνηση καθυστέρηση, και με αυτόν τον τρόπο να δοθεί έστω και το παραμικρό πάτημα για περαιτέρω παράταση της λύσης στο χρέος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL