Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Σε γραμμή Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε γραμμή Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ

Στην πολύ σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή, που αντικατοπτρίζει και τις διαθέσεις της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση, προχωρά η Δημοκρατική Συμπαράταξη όσον αφορά τα θετικά μέτρα της συμφωνίας που θα κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ συμπίπτει και σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία με την ακραία στάση της Ν.Δ. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ν. Γιαννακοπούλου μίλησε χθες (ΣΚΑΪ) για «υποτιθέμενα αντίμετρα» και ξεκαθάρισε: «Εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ψηφίσουμε μέτρα ή αντίμετρα που ως προϋπόθεση έχουν πλεονάσματα 3,5% και πάνω, δηλαδή περαιτέρω λιτότητα».

Σε αυτή τη φάση, πάντως, η ΔΗΜ.ΑΡ. διατηρεί μια διαφορετική οπτική, αυτή της αναμονής. Παρά την κατηγορηματική τοποθέτηση της Χαρ. Τρικούπη για καταψήφιση, πηγές της Αγ. Κωνσταντίνου ανέφεραν στην «Α» πως η καταψήφιση της συμφωνίας επί της αρχής είναι δεδομένη, όμως δεν έχει γίνει ακόμα συζήτηση σε επίπεδο Κ.Ο. ή επικεφαλής των κομμάτων - κινήσεων της ΔΗ.ΣΥ. για το ποια θα είναι η στάση του σχήματος επί των άρθρων. Αυτή η συζήτηση δεν έγινε ούτε και στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ Φ. Γεννηματά, Γ. Παπανδρέου, Θ. Θεοχαρόπουλου, Ν. Διακουλάκη, Απ. Πόντα.

Οι πηγές της ΔΗΜ.ΑΡ. αναφέρουν ότι όταν κατατεθούν επακριβώς τα αντίμετρα, θα πρέπει να εξεταστεί αν υπάρχει κάποιο που πρέπει να στηριχθεί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Θ. Θεοχαρόπουλος έχει ήδη δημόσια χαρακτηρίσει τη λογική των αντίμετρων «κοροϊδία». Κάτι που, σε συνδυασμό με την απόλυτη θέση του ΠΑΣΟΚ, καθιστά ως πιθανότερη προοπτική για τη ΔΗ.ΣΥ. την τήρηση της απόλυτης αρνητικής γραμμής που έχει χαράξει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που ειπώθηκε στην προαναφερθείσα συνάντηση είναι ότι με την κατάθεση των αντίμετρων η ΔΗ.ΣΥ. θα παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει.

Ψήφος εμπιστοσύνης Βενιζέλου σε Γεωργιάδη

Την ίδια ώρα, ο Ευ. Βενιζέλος (Alpha) έδειχνε ξανά και ποικιλοτρόπως προς τη Ν.Δ. στο πλαίσιο του αφηγήματός του για μετεκλογική συνεργασία της ΔΗ.ΣΥ. με το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη. Είπε ότι «το μέτωπο είναι δημοκρατία - εθνικολαϊκισμός», ότι είχαν «άψογη» και «στενή σχέση με τον κ. Σαμαρά», τον οποίο χαρακτήρισε «μπεσαλή». Σε μια περίοδο όπου μόλις θα ξεκινούσε η Εξεταστική για την Υγεία, έσπευσε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Άδ. Γεωργιάδη, λέγοντας: «Ήταν ένας εξαίρετος υπουργός όχι μόνο στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, αλλά και ως υφυπουργός που τον είχε τοποθετήσει ο ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου». «Δεν μπορώ παρά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ευ. Βενιζέλο για τα χθεσινά του σχόλια. Ευχαριστώ, πρόεδρε» ανταπέδωσε τη φιλοφρόνηση ο Άδ. Γεωργιάδης μέσω Twitter.

Ανοιχτό το ΚΚΕ στην ψήφιση αντίμετρων

«Καρμανιόλα» χαρακτήρισε τα μέτρα στον Real FΜ ο Δ. Κουτσούμπας, ενώ δεν απέκλεισε να ψηφίσει τα αντίμετρα ως πακέτο. Παρ' ότι ισχυρίστηκε πως θα ενισχύσουν άμεσα και έμμεσα τις μεγάλες επιχειρήσεις, σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα αποφασίσει τη στάση του ανάλογα με τον τρόπο που αυτά θα έρθουν στη Βουλή, ενώ υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει ψηφίσει στο παρελθόν και θα ψηφίσει και στο μέλλον μέτρα, έστω μικρής, ανακούφισης. Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ υποστήριξε ότι η συμφωνία «επί της ουσίας είναι ένα νέο Μνημόνιο» και υπογράμμισε την ανάγκη για μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία της 17ης Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL