Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Ομοφωνία - εξπρές των Ευρωπαίων για το Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομοφωνία - εξπρές των Ευρωπαίων για το Brexit

Ομοφωνία, ενότητα και αποφασιστικότητα απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο επέδειξαν οι 27 αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής του Σαββάτου στις Βρυξέλλες, καθώς υιοθέτησαν μέσα σε ελάχιστα λεπτά τις κατευθυντήριες γραμμές της διαπραγματευτικής τους θέσης για το Brexit.

Η εν λόγω συνάντηση ήρθε σε συνέχεια την ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Ε.Ε. τον προηγούμενο μήνα από την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, το οποίο ορίζει τη διαδικασία της εξόδου μιας χώρας από την Ε.Ε.

Ως πρώτο βήμα της διαδικασίας αυτής, που ενεργοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε., σχεδόν ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, οι ηγέτες των 27 χωρών - μελών της Ε.Ε. κλήθηκαν να συμφωνήσουν στις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου που θα ακολουθήσουν στις διαπραγματεύσεις για το Brexit με επικεφαλής διαπραγματευτή τον -διορισμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- Μισέλ Μπαρνιέ.

Ντ. Τουσκ: Ισχυρή εντολή των "27"

«Έχουμε την ομόφωνη στήριξη μεταξύ των 27 κρατών - μελών και των ευρωπαϊκών οργάνων και μια ισχυρή πολιτική εντολή για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, όχι μόνο για την ουσία, αλλά και για τη μέθοδο που θα ακολουθήσουμε» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι οι διαπραγματεύσεις για τους όρους του διαζυγίου και αυτές για τη μέλλουσα εμπορική σχέση των δύο πλευρών να διενεργηθούν παράλληλα, ωστόσο ο Ντ. Τουσκ ξεκαθάρισε το Σάββατο ότι αυτό θα καταστεί δυνατόν σε μετέπειτα στάδιο. Ειδικότερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τις μελλοντικές σχέσεις της Ε.Ε. με τη Μ. Βρετανία θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, στο οικονομικό ζήτημα και στο θέμα των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι ακόμα νωρίς να προβλέψουμε πότε θα επέλθει αυτή η συμφωνία. Ο Ντ. Τουσκ τόνισε, επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αξιολογήσουν αν έχει γίνει επαρκής πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα, κάτι το οποίο θα πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα. Ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό να συμβεί πριν από το τέλος του έτους, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους, μόνο ένα πλαίσιο για μια εμπορική συμφωνία είναι πιθανό πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου.

Έως το 2020 θα πρέπει να μετάσχει η Βρετανία στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Στην ίδια γραμμή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Kλοντ Γιούνκερ αναγνώρισε ότι θα ακολουθήσουν δύσκολες διαβουλεύσεις, στον βαθμό που αφορούν, όπως είπε, τους όρους ενός διαζυγίου. Κυρίως δε σε ο,τι αφορά την οικονομική πτυχή της αποχώρησης, είπε ο Ζ.Κλ. Γιουνκερ. Όσον αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών της Ε.Ε., τόνισε ότι δεν αρκεί να διατυπωθούν κάποιες αρχές, αλλά χρειάζονται «πραγματικές εγγυήσεις».

Αναφορικά με τον «λογαριασμό» που θα κληθεί το Ην. Βασίλειο να πληρώσει πριν από την έξοδό του και ο οποίος φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα την πρωθυπουργό του Τερέζα Μέι, οι «27» απέφυγαν το Σάββατο να δώσουν ένα επίσημο νούμερο, ωστόσο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ δήλωσε ότι θα είναι μεταξύ 40 και 60 δισ. ευρώ.

Οι κατευθυντήριες γραμμές απαιτούν από το Ηνωμένο Βασίλειο «να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το σύνολο της περιόδου συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου» δίνοντας ξεκάθαρο σήμα ότι η Βρετανία θα πρέπει να συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό έως ότου ολοκληρωθεί η συμφωνημένη επταετής δημοσιονομική περίοδος στο τέλος του 2020, παρ’ όλο που θα έχει αποχωρήσει που ήδη από τον Μάρτιο του 2019.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΗΚΕ Ο ΕΝΤΑ ΚΕΝΙ

Αυτόματη ένταξη της Β. Ιρλανδίας, αν με δημοψήφισμα ενωθεί με την Ιρλανδία

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Β. Ιρλανδίας, οι ηγέτες των 27 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύτηκαν το Σάββατο ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα ενταχθεί αυτομάτως στην Ε.Ε. στην περίπτωση που διεξαχθεί δημοψήφισμα στην επαρχία αυτή της Βρετανίας και αποφασιστεί η ένωσή της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι ζήτησε μάλιστα από τις υπόλοιπες χώρες να αναγνωρίσουν ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα εντασσόταν αυτομάτως στην Ε.Ε. στην περίπτωση μιας ένωσής της με κάποια χώρα - μέλος του μπλοκ, καθώς υπάρχει το προηγούμενο της Ανατολικής Γερμανίας το 1990.

Αυτή την εβδομάδα η διαπραγματευτική εντολή στον Μ. Μπαρνιέ

Τέλος, σχετικά με τα επόμενα βήματα, στη βάση των αποφάσεων του Σαββάτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες τη διαπραγματευτική εντολή για τον Μ. Μπαρνιέ. Οι κυβερνήσεις πρέπει να εγκρίνουν το εν λόγω κείμενο στις 22 Μαΐου. Οι ουσιαστικές συνομιλίες για τους όρους του διαζυγίου θα ξεκινήσουν όμως μόνο μετά τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο, αν και στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα μπορέσουν πραγματικά να προχωρήσουν μόνο μετά την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών το φθινόπωρο.

“ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΟΙ 70.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ”

Αλ. Τσίπρας: "Να δουλέψουμε για μια καλύτερη, πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική Ευρώπη"

"Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία αν δεν αλλάξει η Ευρώπη" τόνισε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας "ανησυχητικά" τα υψηλά ποσοστά της Λεπέν

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «γρήγορη» διαδικασία έγκρισης της διαπραγματευτικής θέσης των «27» σημειώνοντας πως είναι μια «ένδειξη ισχυρής ενότητας».

«Εκφράστηκε η ομοφωνία των 27 σε σχέση με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαπραγματευτική διαδικασία για το Brexit για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «η πρώτη μας προτεραιότητα το επόμενο διάστημα θα είναι πάνω σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές να ακολουθήσουμε ένα σχετικά φιλόδοξο, κατά την άποψή μου, χρονοδιάγραμμα διαπραγμάτευσης». Ωστόσο εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση αυτή δεν θα είναι το ίδιο εύκολη.

«Η διαδικασία θα είναι δύσκολη, εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι και πολύπλοκα τα ζητήματα τα οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Όμως, υπάρχει και το κρίσιμο θέμα, το χρηματοοικονομικό, και όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το πιο δύσκολο θέμα σε κάθε διαζύγιο, το οικονομικό σκέλος. Από την άλλη πλευρά οφείλω να πω ότι προτεραιότητά μας -και ορθά- αποτελούν οι πολίτες μας που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία. Και εμείς οι Έλληνες έχουμε πάνω από 70.000 Έλληνες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία. Ζουν, σπουδάζουν, εργάζονται εκεί» ανέφερε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως προτεραιότητα της Ελλάδας είναι επίσης «η διασφάλιση ομαλών εμπορικών σχέσεων, καθώς και η διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης των τουριστικών ροών από τη Μεγάλη Βρετανία».

Επιπλέον ο πρωθυπουργός σημείωσε πως μετά από ελληνική πρωτοβουλία συμπεριλήφθηκε ρητώς στα πρακτικά η διευκρίνιση ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν θα αποτελεί, ούτε στο πολιτικό ούτε στο νομικό του σκέλος, δεσμευτικό προηγούμενο για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες.

Σε συνέχεια και της συνόδου κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών στη Ρώμη τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως είναι αναγκαίο «να δουλέψουμε για μια καλύτερη, πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική Ευρώπη».

«Νομίζω, λοιπόν, ότι σήμερα ανοίγει ένας κύκλος, ένας κύκλος όχι και τόσο ευχάριστος. Το Brexit, η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένα γεγονός δυσάρεστο, που συνέβη, κυρίως, εξαιτίας της δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κοινωνικό και οικονομικό σκέλος» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε το Σάββατο ως παρατηρητής και στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου συναντήθηκε και με τον απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Φρ. Ολάντ για τη συμβολή και τη συμπαράστασή του στις προσπάθειες της Ελλάδας, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος επαίνεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για το τηλεφώνημα που έκανε την επομένη των εκλογών στον Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι έδωσε το «σωστό σήμα», όπως και η αντίστοιχη δήλωση του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στις γαλλικές εκλογές αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του στη σύνοδο και ο Αλ. Τσίπρας εκφράζοντας την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο κινηθεί σε ένα ποσοστό κοντά στο 40%. Μια τέτοια εξέλιξη αντικατοπτρίζει τη μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στη σημερινή Ευρώπη, φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως ενδεικτικό αυτού του κλίματος είναι και το γεγονός πως ούτε καν οι ψηφοφόροι του Μακρόν επιδοκιμάζουν τη σημερινή Ευρώπη. «Σε καμιά χώρα της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία, αν δεν αλλάξει η Ευρώπη» υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL