Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Ακόμα και όταν κοιτάζουν στο Παρίσι, βλέπουν... Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακόμα και όταν κοιτάζουν στο Παρίσι, βλέπουν... Αθήνα

Με το βλέμμα στην Ελλάδα και μικροπολιτική διάθεση προς την κυβέρνηση αντιμετώπισαν ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Στ. Θεοδωράκης τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών.

Για τον πρόεδρο της Ν.Δ. -που άλλωστε υποστήριζε τον Φρ. Φιγιόν- αρκούσε μια ανάρτηση στο Twitter με την αναφορά - “ψωμοτύρι” περί “αριστεροδεξιού” λαϊκισμού. “Η νίκη Μακρόν είναι η απάντηση των φιλελεύθερων δυνάμεων της λογικής στην επίθεση του αριστεροδεξιού λαϊκισμού” σχολίασε.

Αντίθετα, ο Στ. Θεοδωράκης, με μπαράζ αναρτήσεων, σχολίων, δηλώσεων και ανακοινώσεων, επέδειξε ιδιαίτερη σπουδή να βάλει κατά της κυβέρνησης με αυθαίρετες πολιτικές συνδέσεις και αναγωγές -που λίγες ώρες αργότερα απλώς θα διαψεύδονταν από τις εξελίξεις. Ταυτόχρονα ήταν εμφανής η προσπάθειά του να μονοπωλήσει τα “επινίκια” για την πρωτιά Μακρόν, τον οποίο στήριζε εξ αρχής.

"Ουφ! Αναστεναγμός ανακούφισης. Ο Μακρόν είναι πρώτος. Φασίστες, λαϊκιστές και αντιευρωπαϊστές μπορούν να κοιμηθούν αγκαλιά και να κλάψουν παρέα" σχολίασε αρχικά. Μετά έγραψε ότι ο Μελανσόν με τη στάση του “δείχνει ότι τα στρατόπεδα δεν είναι πια αριστεροί - δεξιοί. Είναι οι έμποροι του φόβου ενάντια στις ανοιχτές κοινωνίες” και πως “ως γνήσιος λαϊκιστής κλείνει το μάτι στους ακροδεξιούς αντιευρωπαϊστές". "Σωστή παρατήρηση: όπως ο Τσίπρας προτιμά Καμμένο, έτσι και ο Μελανσόν προτιμά Λεπέν. Πού είναι το παράξενο;” πρόσθεσε.

“Τσουβαλιάζοντας” όλα τα παραπάνω μαζί, δήλωσε ότι “νικήθηκαν οι ακραίες δυνάμεις, νικήθηκε ο λαϊκισμός, ελπίζω και στα δικά μας". Το Ποτάμι ανέφερε ότι “στενεύει ο δρόμος για λαϊκιστές και ακραίους” και πως με την εκλογή του στον δεύτερο γύρο “θα φέρει έναν νέο άνεμο στην Ευρώπη, μακριά από αριστερούς και δεξιούς λαϊκισμούς”.

Αντίθετα η Φ. Γεννηματά αρκέστηκε να δηλώσει: “Συγχαίρω τον Εμανουέλ Μακρόν για το αποτέλεσμα που έφερε στον πρώτο γύρο. Όλοι στηρίζουμε τη μάχη που θα δώσει για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας ενάντια στην ακροδεξιά υποψήφια” έγραψε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε στήριξη στον Μακρόν “με την ελπίδα όλων μας να προχωρήσει σε μία προοδευτική και μεταρρυθμιστική πολιτική με αλλαγή πολιτικών εντός της Ε.Ε. υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης και όχι της δογματικής λιτότητας”.

Η Ένωση Κεντρώων σχολίασε ότι η επιτυχία Μακρόν “εξασφάλισε δημοκρατικό δρόμο για την Ευρώπη σε μια εποχή που ο λαϊκισμός, ο ευρωσκεπτικισμός και ο φασισμός απειλούσαν να την τορπιλίσουν συθέμελα”. Εστίασε στη “δεινή ήττα που υπέστησαν η παραδοσιακή Δεξιά και οι σοσιαλδημοκράτες” που υπέστησαν δεινή ήττα και βρέθηκαν εκτός δευτέρου γύρου, σχολιάζοντας πως, ενώ στη Γαλλία τιμωρήθηκαν, στην Ελλάδα διατηρούνται στο προσκήνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL