Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Χρ. Βερναρδάκης: Ανοίγει μια μεγάλη περίοδος θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρ. Βερναρδάκης: Ανοίγει μια μεγάλη περίοδος θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία

Όχι απλώς εφικτό, αλλά και απαραίτητο, χαρακτηρίζει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης την ολοκλήρωση της στόχευσης για συνολική συμφωνία μέσα στον Μάιο, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει ότι μετά την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαΐου, «ανοίγει μια μεγάλη περίοδος θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία, μέσα στην οποία περιλαμβάνεται και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

«Εννοείται ότι καλούμε την αντιπολίτευση να στηρίξει τα θετικά μέτρα», τονίζει και διερωτάται πώς θα τεκμηριώσουν την πιθανή αρνητική τους ψήφο σε μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Ο κ. Βερναρδάκης επισημαίνει την προτεραιότητα της κυβέρνησης για τη «δίκαιη ανάπτυξη», υπέρ των πολλών, υπογραμμίζοντας ότι είναι και πολιτική υπέρ της Παιδείας, της Υγείας, της Εργασίας και της Πρόνοιας. «Όλα τα υπουργεία αυτές τις μέρες συντονίζονται για νομοθετικές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν σάρκα και οστά στην παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας», υπογραμμίζει. Ως άμεσα εμπλεκόμενος στο σχεδιασμό του χρονοδιαγράμματος για το νομοθετικό έργο και τις μεγάλες θεσμικές τομές του επόμενου διαστήματος, προαναγγέλλει τα νομοσχέδια που παίρνουν το δρόμο για τη Βουλή.

Μιλά για την εφαρμογή «infogov» που παρέχει άμεση πληροφορία κατά θεματική ενότητα για το κυβερνητικό έργο. Αναφέρει ότι την παρακολουθούν καθημερινά ήδη 10.000 πολίτες σε αυτές τις πρώτες 15 ημέρες λειτουργίας της, με στόχο να διευρυνθεί η χρήση της σε 100.000 χρήστες έως τον Σεπτέμβριο και πολύ περισσότερους έως το τέλος του χρόνου.

Σημειώνει ότι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στις γαλλικές εκλογές είναι «το εάν και το πώς θα εκφραστεί ο διάχυτος "αντισυστημισμός" και κυρίως προς τα πού: στην υπερσυντηρητική Λεπέν ή στον ριζοσπαστικό Μελανσόν».

Αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μειονέκτημα της ΝΔ είναι ο δομικός νεοφιλελευθερισμός της. «Η σημερινή Νέα Δημοκρατίαείναι πλέον πολύ μακριά από την παράδοση της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς», παρατηρεί και καταλήγει: «Για τον λόγο αυτό δεν έχει καμία πιθανότητα εκλογικής νίκης».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Χριστόφορου Βερναρδάκη:

Ερ: Στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός προσδιόρισε με έμφαση το στόχο της κυβερνητικής προσπάθειας με τη φράση: «ανάπτυξη-ανάπτυξη-ανάπτυξη». Θα είναι η ανάπτυξη η πρώτη προτεραιότητα γύρω από την οποία θα οικοδομήσει την πολιτική της η κυβέρνηση από εδώ και πέρα, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης;

Απ: Όχι η ανάπτυξη απλώς, η «δίκαιη ανάπτυξη». Η ανάπτυξη δηλαδή που παράγει περισσότερη εργασία και δικαιώματα, λιγότερη ανισότητα, περισσότερη αλληλεγγύη. Η ανάπτυξη δεν έχει νόημα όταν γίνεται υπέρ των λίγων, αλλά όταν δημιουργεί κοινωνικές και περιβαλλοντικές υπεραξίες. Υπό την έννοια αυτή η «ανάπτυξη» πέρα από παραγωγικό- ποσοτικό μέγεθος είναι και πολιτική υπέρ της Παιδείας, της Υγείας, της Εργασίας και της Πρόνοιας.

Ερ: Από την ίδια συνεδρίαση ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο και τις μεγάλες θεσμικές τομές. Σε αυτόν τον σχεδιασμό εμπλέκεστε άμεσα. Σε τι κατεύθυνση θα κινούνται τα πρώτα νομοσχέδια της προσεχούς περιόδου, κοινωνική, αναπτυξιακή; Μπορείτε να προαναγγείλετε ορισμένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν;

Απ: Ήδη βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Υγείας, για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις προμήθειες στο χώρο της Υγείας. Σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, σε λίγες ημέρες θα έρθει στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τα δικαιώματα της αναπηρίας, με την ένταξη στο ελληνικό θεσμικό και διοικητικό σύστημα των βασικών οδηγιών του ΟΗΕ. Όλα τα υπουργεία αυτές τις μέρες συντονίζονται για νομοθετικές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν σάρκα και οστά στην παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ερ: Η εφαρμογή «infogov» που συστήσατε πρόσφατα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερώνονται στο κινητό ή το τάμπλετ για θέματα που τους απασχολούν άμεσα, πρωτοβουλίες και δράσεις που άπτονται των αρμοδιοτήτων σειράς υπουργείων (παιδεία, υγεία, εργασία, οικονομία, δημόσια διοίκηση, κ.ά.). Μετά από περίπου μισό μήνα, πώς αξιολογείτε την λειτουργία και την απήχηση της;

Απ: Το infogov λειτουργεί ανοικτά εδώ και 15 περίπου ημέρες. Ήδη ένας μεγάλος αριθμός πολιτών, περίπου 10.000, το παρακολουθούν καθημερινά. Στόχος είναι να διευρυνθεί η χρήση του και να φτάσει μέχρι τον Σεπτέμβριο τους 100.000 χρήστες και μέχρι το τέλος του χρόνου σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό. Παρέχει άμεση πληροφορία για το κυβερνητικό έργο, χρήσιμη, στοχευμένη και κατατοπιστική κατά θεματική ενότητα.

Ερ: Υπό την εποπτεία σας λειτουργεί στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρητήριο για τις εκλογικές τάσεις για τις κρίσιμες αναμετρήσεις στην ΕΕ, και όχι μόνο. Είχατε προβλέψει την επικράτηση Τραμπ. Θα διακινδυνεύατε μια πρόβλεψη για τις γαλλικές εκλογές;

Απ: Παρακολουθούμε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, γιατί είναι ένα πολύ χρήσιμο πολιτικό και διπλωματικό εργαλείο στα χέρια του πρωθυπουργού και των επιτελείων μας. Επίσης, είναι ένας τρόπος να βλέπουμε συγκλίνοντα ή αποκλίνοντα στοιχεία σε σχέση και με τις ελληνικές εκλογικές τάσεις.

Οι γαλλικές εκλογές είναι πολύ πιο πολυ-παραμετρικές από τις αμερικανικές. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο τους είναι το εάν και το πώς θα εκφραστεί ο διάχυτος «αντισυστημισμός» και κυρίως προς τα πού: στην υπερσυντηρητική Λεπέν ή στον ριζοσπαστικό Μελανσόν; Θα έχουμε πολλά να πούμε από Δευτέρα σε σχέση με τις γαλλικές εξελίξεις.

Ερ: Γαλλία και Γερμανία είναι χώρες που έχουν λόγο στην πορεία του ελληνικού προγράμματος. Πιθανή σοσιαλδημοκρατική αλλαγή φρουράς στο Βερολίνο θα μας βοηθήσει; Διότι ορισμένοι είδαν στις πρόσφατες δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς -στις οποίες έδωσε βάρος στη συνέχιση της υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα- μια σύμπνοια στη γραμμή Μέρκελ-Σόιμπλε για την περίπτωση της χώρας μας.

Απ: Αυτό που σίγουρα μας έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα στο πεδίο των διαπραγματεύσεων και των συνεννοήσεων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι η πολιτική και εκλογική υποχώρηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης, είτε αυτές εκφράζονταν από τυπικώς δεξιά κόμματα είτε από κόμματα της «δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας». Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, και άλλες πολλές χώρες βρίσκονται στην ίδια γραμμή τρόπον τινά. Και προφανώς η εξέλιξη αυτή έχει επιδράσει στην αντι-νεοφιλελεύθερη στροφή αρκετών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων ή τουλάχιστον μεγάλων μερίδων τους. Προφανώς αυτή η εξέλιξη έχει βοηθήσει και την κυβέρνησή μας, αφού την έβγαλε από την «ιδεολογική απομόνωση» της αριστερής κυβέρνησης, έχει πολύ περισσότερους συνομιλητές και έχει δημιουργήσει ένα δυναμικό πεδίο ενεργειών.

Ερ: Είναι εφικτό να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο η στόχευση για συνολική συμφωνία και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ;

Απ: Όχι απλώς είναι εφικτό, αλλά και απαραίτητο θα έλεγα. Η συμφωνία θα ψηφιστεί στη Βουλή εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαΐου και από εκεί και πέρα ανοίγει μια μεγάλη περίοδος θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία, μέσα στην οποία περιλαμβάνεται και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ερ: Μέτρα και αντίμετρα θα έρθουν προς ψήφιση σε ένα άρθρο; Θα καλέσετε την αντιπολίτευση να στηρίξει τα θετικά μέτρα;

Απ: Εννοείται ότι καλούμε την αντιπολίτευση να στηρίξει τα θετικά μέτρα. Και είμαστε πραγματικά πολύ περίεργοι για το πώς θα τεκμηριώσουν την πιθανή αρνητική τους ψήφο στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, παραδείγματος χάριν, ή στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Ερ: Ποιο είναι, κατά τη δική σας ανάλυση, το μεγαλύτερο μειονέκτημα της ΝΔ αυτή τη στιγμή;

Απ: Το μεγαλύτερο μειονέκτημά της είναι ο δομικός νεοφιλελευθερισμός της. Η ιδεοληπτική της εμμονή, δηλαδή, στις πολιτικές που μισούν τον δημόσιο χώρο και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η καθήλωσή της σε πολιτικές που μείωσαν το λαϊκό εισόδημα, αύξησαν τον πλούτο σε λίγους, διόγκωσαν τη διαφθορά και πλήγωσαν τη δημοκρατία. Επίσης, έχει «δεσμούς αίματος», θα έλεγα, με το σύστημα οικονομικής διαπλοκής του βαθέος κράτους, έχοντας οργανική συμμαχία εξ αυτού του λόγου με το παλιό «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ. Η σημερινή Νέα Δημοκρατία είναι πλέον πολύ μακριά από την παράδοση της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς. Και για τον λόγο αυτό δεν έχει καμία πιθανότητα εκλογικής νίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL