Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Τι αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στο συνέδριο / Προτεραιότητα της επόμενης μέρας η στήριξη των νέων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στο συνέδριο / Προτεραιότητα της επόμενης μέρας η στήριξη των νέων

Έμφαση στη στήριξη των νέων σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση, καθώς προσδοκά ότι η χώρα εισέρχεται σταδιακά σε φάση σταθεροποίησης και ομαλότητας, με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σε αυτή την κατεύθυνση, κατά την ομιλία του στη σημερινή έναρξη του 1ου Συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει διάφορες προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για τους νέους, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα του κλεισίματος της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Αυγής” ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σήμερα για τις κυβερνητικές προτεραιότητες και δράσεις υπέρ των νέων σε τέσσερις τομείς:

- Οικογένεια.

- Ανεργία, επιχειρηματικότητα, έρευνα.

- Εκπαίδευση.

- Δικαιώματα.

Αυτές οι στρατηγικές κατευθύνσεις θα εξειδικευθούν περαιτέρω και θα μεταφραστούν σε επιπλέον μέτρα το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς αυτή τη στιγμή αποτελούν αντικείμενο προχωρημένων συζητήσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς στην τρέχουσα αξιολόγηση και συνδέονται με το ζήτημα των αντιμέτρων.

Σε αυτές αναμένεται να περιλαμβάνονται (μεταξύ άλλων) η στήριξη των νέων για το ενοίκιο κατοικιών, η στήριξη των ζευγαριών για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, η εξασφάλιση πρόσβασης σε παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά και η έμφαση της υλοποίησης προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Όλα αυτά θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση εισοδηματικών κριτηρίων.

Επίσης θα εξαγγελθούν αλλαγές σε επιμέρους ζητήματα της στρατιωτικής θητείας και θα τονιστεί η ένταση της προσπάθειας για τη μεταρρύθμιση της Παιδείας βάσει του διαλόγου με την εμπλοκή της Νεολαίας και γενικότερα της κοινωνίας, όπως έχει ξεκινήσει από το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας.

Ακόμη ο πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει όσα έχουν γίνει ήδη από την κυβέρνηση και αφορούν τους νέους, όπως η ψήφιση του δικαιώματος ψήφου στα 17, το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια κ.λπ.

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται σε έναν στρατηγικής σημασίας προσανατολισμό της κυβέρνησης να στηριχθούν οι νέοι. Σε αυτή τη λογική, πριν από περίπου ένα μήνα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) αποφάσισε την εκπόνηση της «Ολοκληρωμένης Στρατηγικής για τη Νέα Γενιά», η οποία φιλοδοξεί να αναδείξει σε καθοριστικό τον ρόλο των νέων ανθρώπων στη διαδικασία ανάκαμψης της χώρας μέσα από πέντε βασικούς άξονες:

* Εκπαιδευτικό σύστημα (σύγχρονο, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο για όλους).

* Παραγωγική ανασυγκρότηση (στήριξη των νέων επιστημόνων, επένδυση στην έρευνα, ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, κίνητρα για νέους αγρότες).

* Εργασία (καταπολέμηση της ανεργίας, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων).

* Κοινωνική ένταξη (καταπολέμηση εξαρτήσεων, κοινωνική ένταξη).

* Πολιτισμός και Αθλητισμός (πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά, υποστήριξη δημιουργίας, αναβάθμιση υποδομών).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL