Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Ο Μοσκοβισί κάλεσε το ΔΝΤ να παίξει τον ρόλο του / "Να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα, διότι η Ελλάδα το αξίζει"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μοσκοβισί κάλεσε το ΔΝΤ να παίξει τον ρόλο του / "Να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα, διότι η Ελλάδα το αξίζει"

Με στόχο μια μεγαλύτερη προσέγγιση στα ανοιχτά θέματα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα, πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, με ελληνική πρωτοβουλία, συνάντηση σε υψηλό επίπεδο μεταξύ των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου. Συγχρόνως, καθώς το ορόσημο της 7ης Απριλίου για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας φαίνεται να χάνεται, οι Βρυξέλλες έκρουαν και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου για την επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.

Στο επίκεντρο του χθεσινού, νέου γύρου διαβουλεύσεων βρέθηκαν οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών που δυσκολεύουν την επίτευξη συμφωνίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με την Αθήνα συνεχίζει να αποκρούει τα «παράλογα» -όπως παραδέχονται πηγές των θεσμών- αιτήματα του Ταμείου σχετικά με το εύρος και τον χρόνο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό.

Οι προσδοκίες των Βρυξελλών για σημαντικές εξελίξεις μέσα στη χθεσινή ημέρα ήταν, όμως, εξ αρχής χαμηλές. Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη του οικονομικού επιτελείου στη βελγική πρωτεύουσα, ανέφερε πως σίγουρα αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια επίλυσης των ανοιχτών θεμάτων, ωστόσο τόνισε πως δεν θα πρέπει να «αναμένονται θαύματα».

Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να επιβεβαιώσει επίσημα τη συνάντηση (μέχρι να αναφερθεί σε αυτήν από το Στρασβούργο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί) εξηγώντας πως η επικοινωνία της προς τους δημοσιογράφους οργανώνεται μόνο «με γνώμονα το συμφέρον των συνομιλιών» και όχι με βάση τις «φήμες». «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες επιτυχώς και εγκαίρως» τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλεξάντερ Βιντερστάιν.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ δεν επιβεβαίωσε, ούτε ανεπίσημα, τη συμμετοχή του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν στη συνάντηση σημειώνοντας μόνο ότι συνεχίζονται οι επαφές.

Στη χθεσινή συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», συμμετείχαν ο πρόεδρος του Eurοgroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και ο Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από την ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες μετέβησαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Βρυξέλλες: Να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν

Την άποψη ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθυστερεί για πολιτικούς λόγους, που όμως δεν εξυπηρετούν το συμφέρον της Ελλάδας, εξέφρασε χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. «Η οικονομική και πολιτική λογική πίσω από την ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμένει η ίδια» υπογράμμιζε ο ίδιος χαρακτηρίζοντας «ανούσιες» και «αντιπαραγωγικές» τις καθυστερήσεις, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα μπορεί να καλύψει μόνη της τις δανειακές υποχρεώσεις της τον ερχόμενο Ιούλιο, σημείωσε με νόημα πως η «λογιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν βοηθάει σε τίποτα». Αντίθετα, προειδοποίησε πως η όποια καθυστέρηση «θα ήταν καταστροφική για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς θα έπληττε τη φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη», προσθέτοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση θα αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα δραματικά και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν «όλα από την αρχή».

Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης επανέλαβε επίσης ότι η συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων είναι «τεχνικά εύκολη», ωστόσο υπάρχουν ακόμη ανοιχτά κάποια «πολιτικά ευαίσθητα» ζητήματα, όπως η μεταρρύθμιση στο αφορολόγητο και στις συντάξεις.

Από την πλευρά του και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, υπογράμμισε πως «μια συμφωνία στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων σύντομα δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά και απαραίτητη για να περιοριστούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με μια καθυστέρηση».

Επίσης ο Π. Μοσκοβισί πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πολλές προσπάθειες, οι οποίες πρέπει να αναγνωριστούν, ξεπερνώντας τους στόχους της και επιτυγχάνοντας ανάπτυξη για τρία τρίμηνα. Υπογράμμισε δε πως η «εποικοδομητική στάση» και από τις υπόλοιπες πλευρές είναι αναγκαία για την επίτευξη συμφωνίας, καλώντας το ΔΝΤ να «παίξει τον ρόλο του». «Να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα, γιατί η Ελλάδα το αξίζει» ζήτησε ο Γάλλος επίτροπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL