Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Ολομέτωπη επίθεση Κουτσούμπα στον ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολομέτωπη επίθεση Κουτσούμπα στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον λαϊκό κόσμο "που απογοητεύτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ" απευθύνθηκε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας ανοίγοντας τις εργασίες του 20ού Συνεδρίου, που έθεσε ως στόχο την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Παρουσιάζοντας την εισήγηση της Κ.Ε. ο Δ. Κουτσούμπας κάλεσε τον λαϊκό κόσμο που πίστεψε στον ΣΥΡΙΖΑ ή σε «άλλες αυτοπροσδιοριζόμενες ως αριστερές ή ακόμα και κομμουνιστικές δυνάμεις» και σήμερα δυσανασχετεί «να κάνει τώρα το βήμα» και να συναντηθεί με το ΚΚΕ μέσα στο κίνημα «για να ζωντανέψει η ελπίδα».

Ο Δ. Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι η κοινωνική συμμαχία που προωθεί το ΚΚΕ «δεν είναι συνεργασία κομμάτων ούτε συνεργασία του ΚΚΕ με μαζικές οργανώσεις» επισημαίνοντας ότι η κοινή δράση των κομμουνιστών με μέλη άλλων πολιτικών δυνάμεων θα γίνεται με όρους κινήματος, «στις γραμμές και στα όργανα πάλης της Κοινωνικής Συμμαχίας».

Αναφερόμενος στην ενίσχυση του ΚΚΕ ο Δ. Κουτσούμπας αναγνώρισε ότι ο στόχος το ΚΚΕ να γίνει κόμμα παντός καιρού είναι «προς κατάκτηση». Ο Δ. Κουτσούμπας και σημείωσε ότι από το 19ο Συνέδριο «έγιναν βήματα», αλλά το καθήκον είναι «να πετύχουμε άλματα» στην κομματική οικοδόμηση κι έθεσε ως στόχο την αύξηση του ποσοστού των εργατών ανάμεσα στα μέλη του ΚΚΕ, καθώς και την ένταξη στο ΚΚΕ νεότερων μελών και περισσότερων γυναικών.

«Καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα δεν συνιστά ρήξη»

Σχολιάζοντας το ζήτημα της κατεύθυνσης της Ε.Ε. και του ζητήματος της παραμονής της χώρας σε αυτήν και την Ευρωζώνη ο Δ. Κουτσούμπας παρατήρησε ότι «μια καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα δεν συνιστά ρήξη προς όφελος του λαού» συμπληρώνοντας ότι η αξιοποίηση ρηγμάτων και αντιθέσεων στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς πρέπει να συνδέεται με την πάλη για εργατική εξουσία. Ο Δ. Κουτσούμπας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει ευθύνες γιατί «συνειδητά αποπροσανατόλισε» τον λαό ως προς τη δυνατότητα αλλαγής των συσχετισμών εντός της Ε.Ε. από ενδεχόμενη εκλογική του νίκη.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στα ζητήματα της διαφθοράς υποτιμώντας τη σημασία τους και εκτιμώντας ότι η όλη συζήτηση «συγκαλύπτει τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων», καθώς, όπως υποστήριξε, «καμία εξεταστική επιτροπή δεν μπορεί να αλλάξει τον χαρακτήρα του συστήματος».

Παρουσίες

Στην έναρξη του 20ού Συνεδρίου παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης οι αντιπρόεδροι της Βουλής Ν. Κακλαμάνης από τη Ν.Δ., Δ. Κρεμαστινός από το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη και Σπ. Λυκούδης από το Ποτάμι, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστός, οι δήμαρχοι Αθηναίων Γ. Καμίνης και Πειραιά Γ. Μώραλης, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Δ. Τσακνής, ο επιχειρηματίας Π. Κόκκαλης. Πάνω από 90 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, περισσότερα από ποτέ, απέστειλαν χαιρετιστήρια μηνύματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL