Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Ευ. Τσακαλώτος: "Θα κλείσουμε την αξιολόγηση πιο γρήγορα απ' όσο νομίζετε"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευ. Τσακαλώτος: "Θα κλείσουμε την αξιολόγηση πιο γρήγορα απ' όσο νομίζετε"

«Πολύ γρήγορα θα κλείσουμε την αξιολόγηση, πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζετε» τόνισε ο Ευ. Τσακαλώτος παρεμβαίνοντας στην εκδήλωση «Κρίση - Μεταρρυθμίσεις - Ανάπτυξη» του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών στηλίτευσε την κινδυνολογία από ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα προτρέποντας μάλιστα τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση να μην πιστεύουν τους τίτλους των εφημερίδων.

Ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η κυβέρνηση πέτυχε να έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ προκειμένου να μπει στο πρόγραμμα και «να πιέσει τους Ευρωπαίους για το χρέος», ενώ παρατήρησε ότι «είναι ξεκάθαρο» πως το ΔΝΤ δεν μπαίνει στο πρόγραμμα χωρίς κάποιες δεσμεύσεις για μεσοπρόθεσμα μέτρα. Επισήμανε ακόμα ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα δώσει σήμα προς τις αγορές, αλλά και προς την ΕΚΤ, προκειμένου η χώρα μας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Έρχεται στη Βουλή ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Παράλληλα προανήγγειλε ότι αυτήν την εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στα κόκκινα δάνεια, ενώ ενημέρωσε την Πέμπτη θα γίνει συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να παρουσιαστεί μια νέα πρωτοβουλία που «θα φέρει πολλά έσοδα», καθώς αφορά τη σύνδεση των τραπεζικών καταθέσεων με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις των καταθετών.

Ο Ευ. Τσακαλώτος απέρριψε την επαναλαμβανόμενη κριτική που γίνεται κι από τη Ν.Δ. περί υπέρμετρου βάρους που δόθηκε στην αύξηση της φορολογίας χωρίς αντίστοιχη αναπροσαρμογή των δαπανών, ενώ σχολίασε ότι όσοι τάσσονται υπέρ της περαιτέρω περικοπής δαπανών δεν αναφέρουν ποιες δαπάνες θα κόψουν. Ο Ευ. Τσακαλώτος επέκρινε τη Ν.Δ. και για την επίμονη άρνησή της να πάρει θέση για τις εξελίξεις στην πορεία της Ε.Ε., για τις οποίες δήλωσε: «Εξακολουθώ να είμαι φοβερά ανήσυχος».

Έ. Αχτσιόγλου: Κερδίζουμε έδαφος

«Η επιστροφή της εργασιακής κανονικότητας αφορά και τους Ευρωπαίους εργαζόμενους» τόνισε η υπουργός Εργασίας Έ. Αχτσιόγλου αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις και προειδοποιώντας ότι «η Ελλάδα στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων αποτελεί το παράδειγμα που πρέπει να γενικευτεί στην Ευρώπη». Η Έ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «δεν θα εγκαταλείψουμε τη μάχη, εκτιμούμε ότι κερδίζουμε έδαφος» παρατηρώντας ότι πρόκειται για «αγώνα αντοχής κι όχι ταχύτητας». Η Έ. Αχτσιόγλου πρόσθεσε ότι «τίποτε από έναν αγώνα που δίνεται δεν χάνεται», καθώς όλοι συζητούν στην Ευρώπη την εξαίρεση της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η Έ. Αχτσιόγλου σχολίασε ότι «το μέσο της εσωτερικής υποτίμησης αποδείχθηκε πλήρως αναποτελεσματικό» παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν ότι η επίπτωση της μείωσης του μισθολογικού κόστους που πραγματοποιήθηκε με τα Μνημόνια ήταν στην πράξη «μικρή». Ανατρέχοντας στην πορεία της χώρας τα προηγούμενα χρόνια επισήμανε ότι, παρά την εντυπωσιακή ανάπτυξη, το δημόσιο χρέος δεν μειώθηκε, ενώ σωρεύτηκαν τα ελλείμματα, καθώς η χώρα βρισκόταν στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου στη φορολογία των επιχειρήσεων. «Η ανάπτυξη βασίστηκε στη συμπίεση των δικαιωμάτων των πολλών και διεύρυνε ανισότητες» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός τόνισε ότι η πτώση του ποσοστού της ανεργίας είναι «εξαιρετικά αργή» και εκτίμησε ότι γι’ αυτό χρειάζονται κρατικές παρεμβάσεις, όπως στην περίπτωση του επανασχεδιασμού των προγραμμάτων κατάρτισης των ανέργων. Σχετικά με την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας η Έ. Αχτσιόγλου ανέφερε τα σχετικά μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως η ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το μητρώο παραβατικότητας και η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου ώστε να έχει κίνητρο ο εργαζόμενος να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Γ. Σταθάκης: Δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις χωρίς μεταρρύθμιση του κράτους

Την αντίληψη που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια ότι μπορείς να κάνεις μεταρρυθμίσεις χωρίς να μεταρρυθμίσεις το κράτος επέκρινε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, υπενθυμίζοντας ότι οι τρεις πετυχημένες μεταρρυθμίσεις των Χ. Τρικούπη, Ελ. Βενιζέλου και Κ. Καραμανλή ήταν και οι τρεις μεταρρυθμίσεις του κράτους. Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης στον χώρο της ενέργειας ο Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι η εισαγωγή του target model έχει στόχο τη δημιουργία ανταγωνιστικότερων αγορών σε όλους τους τομείς.

Ο Γ. Σταθάκης τόνισε ότι με τον ΑΔΜΗΕ η κυβέρνηση έκανε «σαφές το στίγμα» των αλλαγών που πρέπει να γίνουν με διαχωρισμό της ιδιοκτησίας των υποδομών και ισχυρούς κανόνες ελέγχου του δικτύου, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα αλλαγών το επόμενο χρονικό διάστημα στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας και των ενεργειακών συνεταιρισμών. Ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στον χωρικό σχεδιασμό, τον οποίο χαρακτήρισε το «μεγαλύτερο πάγιο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας» επισημαίνοντας ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών και των παραλιών είναι οι δύο σοβαρές προϋποθέσεις «για να συζητήσουμε σοβαρά για Κτηματολόγιο».

Στ. Πιτσιόρλας: Αλλαγή κουλτούρας για τις ιδιωτικοποιήσεις

Την ανάγκη για «αλλαγή κουλτούρας» ως προς την αντιμετώπιση της δυναμικής του σύγχρονου κόσμου με τη μείωση του ειδικού βάρους της Ευρώπης και τις διαφορετικές δυνατότητες συμμαχιών που παρουσιάζονται υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας, κατά τη δική του παρέμβαση στην εκδήλωση. Ο Στ. Πιτσιόρλας σχολίασε ότι το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων προσφέρεται γι' αυτή την αλλαγή κουλτούρας εκτιμώντας ότι μπορεί να γίνει «βασικός μοχλός για την αναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας».

Ο Στ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι η έννοια του κρατισμού είναι ριζωμένη σε όλο το πολιτικό φάσμα, κι όχι μόνο στην Αριστερά, αλλά και στους επιχειρηματίες και τον λαό. Ο Στ. Πιτσιόρλας επισήμανε ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, που επιτεύχθηκε μετά από μεγάλη μάχη, «άλλαξε τη θέση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή» τονίζοντας ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την ενέργεια, αλλά και τα ψηφιακά συστήματα και τα τρένα.

Κ. Γαβρόγλου: Να αφουγκραστούμε για ποια πράγματα είναι έτοιμη η κοινωνία

«Να αφουγκραστούμε την κοινωνία και να δούμε για ποια πράγματα είναι έτοιμη» προέτρεψε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου αναφερόμενος στην ανάγκη αναζήτησης κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών για την πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ο Κ. Γαβρόγλου εκτίμησε ότι για την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης θα χρειαστούν 3 έως 5 χρόνια, ενώ ο στόχος παραμένει η «ανανοηματοδότηση» της δημόσιας εκπαίδευσης. Ο Κ. Γαβρόγλου επισήμανε τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το επόμενο χρονικό διάστημα με την κατάθεση των νομοσχεδίων για τα μεταπτυχιακά και για τη διοίκηση των πανεπιστημίων.

Ο Κ. Γαβρόγλου υπενθύμισε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την καθιέρωση Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και Ανθρώπινου Δυναμικού που εξετάζει το μέλλον των επαγγελμάτων σε σχέση με την αγορά εργασίας, τη δημιουργία επιτροπής για τη μελέτη των οικονομικών της εκπαίδευσης, καθώς και την δημιουργία των ακαδημαϊκών περιφερειακών συμβουλίων όπου θα συνυπάρχουν πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL