Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Εξορθολογισμό και μείωση των βουλευτικών προνομίων ζητούν 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξορθολογισμό και μείωση των βουλευτικών προνομίων ζητούν 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τον εξορθολογισμό και τη μείωση των προνομίων των βουλευτών, όπου απαιτείται, ζήτησαν με ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές ζητούν να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα σε περαιτέρω μείωση των βουλευτικών προνομίων, μια πράξη που όπως επισημαίνουν εκτός από οικονομική, θα είχε και ιδιαίτερη συμβολική και ηθική αξία.

Την επιστολή συνυπογράφουν οι βουλευτές Α.Βαγενά, Γ.Δημαράς, Κ.Δουζίνας, Δ.Εμμανουηλίδης, Ε.Καρακώστα, Η.Κωστοπαναγιώτου, Θ.Μιχελής, Σ.Παπαδόπουλος, Ι.Σαρακιώτης, Ε.Σκούφα και Ε.Σταματάκη.

Οι βουλευτές προτείνουν τα ακόλουθα συγκεκριμένα μέτρα:

-Μείωση κατά 50% στις συντάξεις βουλευτών και πρώην υπουργών εφόσον διαθέτουν και άλλα εισοδήματα άνω των 1.500€ μηνιαίως.

-Μείωση της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσης κατά εύλογο ποσοστό.

-Φορολόγηση των βουλευτών με τους ίδιους συντελεστές που φορολογούνται και οι υπόλοιποι πολίτες.

-Περιορισμό του αριθμού των αστυνομικών που διατίθενται για την προστασία βουλευτών και λοιπών πολιτικών προσώπων (εν ενεργεία και πρώην).

-Εφαρμογή της πρότασης που είχε κάνει παλαιότερα ο Πρωθυπουργός Α.Τσίπρας να περιοριστεί ο αριθμός αυτοκινήτων που παραχωρούνται σε βουλευτές λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή των 11 βουλευτών:  «Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός έχει υποστεί σημαντικές θυσίες όπως τη μείωση μισθών και συντάξεων, την αύξηση εισφορών και φόρων, την ανεργία και το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων. Οι Έλληνες πολίτες σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της οικονομικής κρίσης, αλλά και των αδιέξοδων πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών. Με τα συζητούμενα μέτρα για την "αξιολόγηση" ήτοι της  διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και μείωσης του κόστους του ασφαλιστικού συστήματος θα έχουμε νέες επιβαρύνσεις για τους πολίτες.

Ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού στο κοινοβούλιο δεν μπορούμε να ζητάμε θυσίες, χωρίς να έχουμε πρώτοι εμείς δώσει το παράδειγμα του περιορισμού των οικονομικών απολαβών και προνομίων μας. Είναι αλήθεια ότι κάποια από τα παλαιότερα προνόμιά των βουλευτών έχουν περιοριστεί, ωστόσο κατά την άποψή μας αυτό δεν έχει γίνει στο βαθμό που θα οφείλαμε προκειμένου να αρχίσει να ανακτά ο ελληνικός λαός την εμπιστοσύνη του προς τους εκπροσώπους του και το ίδιο το κοινοβουλευτικό σύστημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL