Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
"Ο Μπελογιάννης διεκδίκησε το δικαίωμα να επιστρέψει ο τόπος σε συνθήκες δημοκρατικής ομαλότητας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ο Μπελογιάννης διεκδίκησε το δικαίωμα να επιστρέψει ο τόπος σε συνθήκες δημοκρατικής ομαλότητας"

Ως σύμβολο του αγώνα για ειρήνευση και Δημοκρατία στη μετεμφυλιακή Ελλάδα χαρακτήρισε τον Νίκο Μπελογιάννη ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζοντας τη μόνιμη έκθεση «Νίκος Μπελογιάννης» στο πατρικό σπίτι τού ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ στην Αμαλιάδα.

Μιλώντας στην πλατεία που φέρει το όνομα του αγωνιστή, ο πρωθυπουργός τόνισε: “Όλοι σήμερα γνωρίζουν ότι ο Μπελογιάννης και οι εκατοντάδες Μπελογιάννηδες που οδηγήθηκαν στα αποσπάσματα από το μετεμφυλιακό κράτος δεν εκτελέστηκαν επειδή αποτελούσαν κάποιου είδους κίνδυνο για το κράτος και την χώρα. Εκτελέστηκαν μόνο και μόνο για να τορπιλιστεί τότε κάθε προοπτική πολιτικής και εθνικής συνεννόησης που θα εδραίωνε τη Δημοκρατία στη χώρα μας έπειτα από τα σκληρά και βάρβαρα χρόνια του Εμφυλίου. Εκτελέστηκαν για να συνεχίσουν και μετά την κατοχή να κυβερνούν στην ουσία τη χώρα μας οι ξένες δυνάμεις με τους αντιπροσώπους τους εδώ και όχι οι νόμιμα εκλεγμένες από τον λαό κυβερνήσεις".

"Για τον λόγο αυτόν, ο Μπελογιάννης, με το ήθος και τη στάση του απέναντι στους στρατοδίκες, ένας από τους οποίους ήταν και ο μετέπειτα δικτάτορας Παπαδόπουλος, καταξιώθηκε στη συνείδηση του λαού μας ως μια ιστορική μορφή, η ακτινοβολία της οποίας υπερβαίνει τα όρια της παράταξης που υπηρέτησε" εξήγησε ο πρωθυπουργός λίγη ώρα μετά την κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Νίκου Μπελογιάννη, κάνοντας λόγο για “ευρύτερη παρακαταθήκη, όχι μόνο για την Αριστερά”, αλλά για τη “μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών” γενικότερα.

Υπογράμμισε, επιπλέον, ότι “ο Μπελογιάννης δεν ήταν μία εξαίρεση σε σχέση με αυτό που συνέβαινε στην εποχή του", αλλά “αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας ολόκληρης γενιάς αγωνιστών, που συνδύαζε την ιδεολογική και πολιτική της στράτευση με τη διαρκή πνευματική και επιστημονική αναζήτηση". "Στην ιστορική του απολογία αναφέρθηκε στους αγώνες για το ψωμί και τις ελευθερίες του λαού μας. 'Αγωνιστήκαμε', είπε 'δίχως να γνωρίσουμε ύπνο για να προφτάσουμε την Αυγή και το Αύριο, και να δημιουργήσουμε νέους χρόνους και νέες εποχές, στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων'. Αυτό που διεκδίκησε, όμως, για λογαριασμό ολόκληρου του λαού, ήταν το δικαίωμα να επιστρέψει ο τόπος σε συνθήκες δημοκρατικής ομαλότητας" τόνισε ο πρωθυπουργός που έκλεισε με τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας. (...) Αυτή η Ιστορία ανήκει σε όλους τους Έλληνες, σε όλους μας”.

Ν. Βούτσης: "Εργαζόμαστε για να είναι διαχρονικά τα διδάγματα των αγώνων"

Τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, η οποία συνέβαλε στη διοργάνωσή της, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την έρευνα, τη συλλογή, την οργάνωση, τη συντήρηση και την τοποθέτηση ιστορικού υλικού.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επισήμανε κατά την ομιλία του πως “Χρειάστηκε η χώρα, η πολιτική Ιστορία της και τα ανθρώπινα πάθη να διανύσουν πολλές δεκαετίες από την εκτέλεση του εμβληματικού ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ πριν φτάσει να γίνει πραγματικότητα με πρωτοβουλία και του Δήμου Ήλιδας ένα τόσο σημαντικό έργο για τη γενέτειρά του αλλά και για τη συλλογική μνήμη”. “Εργαζόμαστε για να ενώνουμε και για να απομονώνονται τα διχαστικά κηρύγματα, να μη διαιωνίζονται τα εμφύλια πάθη. Εργαζόμαστε ταυτόχρονα για να είναι διαχρονικά τα διδάγματα ότι μόνο η ζωή με αγώνες και θυσίες έχει σημασία και αφήνει το ιστορικό της αποτύπωμα” πρόσθεσε.

Ν. Μπελογιάννης: "Η τύχη ενός τέτοιου αγωνιστή ήταν προδιαγεγραμμένη"

«Στην Αμαλιάδα σήμερα στο πρόσωπο ενός αγωνιστή τιμούμε όλους εκείνους που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις γερμανικές ερπύστριες και απέναντι στην αμερικανική πολεμική μηχανή. Ευτυχώς που δεν ζουν πια να δουν την υποδούλωση να έρχεται από το παράθυρο μέσω των τραπεζών και των δανείων. Ακριβώς έτσι περιγράφεται αυτή η υποδούλωση από καταβολής ελληνικού κράτους στο βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννη 'Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα', όπου προτεινόταν και ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης στην κατεύθυνση της εθνικής ανεξαρτησίας. Αυτό δεν μπορούσε να το ανεχτεί η από τη φύση της ξενόδουλη Δεξιά. Από την άλλη, η κοντόφθαλμη Αριστερά της εποχής ήταν εξ ορισμού καχύποπτη απέναντι σε όποιον τολμούσε να σκέπτεται. Η τύχη ενός αγωνιστή με αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν προδιαγεγραμμένη”. Αυτό ήταν το μήνυμα του γιου του Νίκου Μπελογιάννη, που διάβασε ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

Επίσης, ο Νίκος Μπελογιάννης στο μήνυμά του σημείωσε ότι το μουσείο δρομολογήθηκε το 1995, όταν με επιθυμία της μητέρας του Έλλης Παππά δώρισε στον Δήμο Αμαλιάδας το σπίτι που γεννήθηκε ο πατέρας του, ενώ αναφέρθηκε (ευχαριστώντας τους ταυτόχρονα) στις ενέργειες της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία Έφης Γεωργοπούλου (προέρχεται από την πόλη), και το επιτελείο της βιβλιοθήκης της Βουλής με επικεφαλής τη διευθύντρια Έλλη Δρούλια, τον σκηνογράφο Γιάννη Μετζικώφ και τον ιστορικό Στάθη Κουτρουβίδη, καθώς και τη Βασιλική Μπελογιάννη, τη Διδώ Σωτηρίου, την Έλλη Παππά και 27 φορείς, οι περισσότεροι τοπικοί της Ηλείας, που συνέβαλαν με εκθέματα.

"Όσο για την εκστρατεία, κυρίως μέσω του κίτρινου υποκίτρινου τύπου, για την οικειοποίηση του μουσείου από έναν συγκεκριμένο πολιτικό φορέα, αυτή ανάγεται στην εκμετάλλευση αγίων, μαρτύρων και ηρώων από την κάθε λογής Εκκλησία» κατέληξε το μήνυμα.

Δ. Κουτσούμπας: "Το παράδειγμά του δείχνει πώς κρατιέται η φλόγα"

Στην Αμαλιάδα βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος τόνισε ότι ο Νίκος Μπελογιάννης δεν είναι ήρωας μόνο για το ΚΚΕ, αλλά “το παράδειγμά του, σε περίοδο ήττας του εργατικού λαϊκού κινήματος, δείχνει πώς ανοίγει ο δρόμος, πώς κρατιέται η φλόγα αναμμένη και στις πιο σκοταδιστικές περιόδους". Η ομιλία του γραμματέα του ΚΚΕ περιείχε πολλές και σαφείς αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για “πολύτιμες υπηρεσίες στον αντίπαλο προσέφεραν τότε και προσφέρουν πάντα οι ριψάσπιδες του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος" και για όσους “έριξαν το ανάθεμα στη σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ού αιώνα, απαρνήθηκαν τη σοσιαλιστική προοπτική, συνθηκολογούν με τον καπιταλισμό και σπέρνουν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία στον λαό στο όνομα του ρεαλισμού της υποταγής και του αρνητικού συσχετισμού, δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο της διάψευση των υποσχέσεων, τον ευτελισμό των προσδοκιών".

Πολύωρη σύσκεψη του Αλ. Τσίπρα με τοπικούς φορείς

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων και αρχών κ.ά.

Μετά τα εγκαίνια ο Αλέξης Τσίπρας είχε ευρεία σύσκεψη διάρκειας δυόμιση ωρών με δημάρχους, βουλευτές και αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του Νομού Ηλείας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Διάλογος Τσίπρα - Κουτσούμπα για το πιστόλι που τελικά αποσύρθηκε

Οι αιχμές Κουτσούμπα για τον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάστηκαν εκτεταμένα από τα ΜΜΕ, όπως και ο διάλογος με τον πρωθυπουργό για το πιστόλι, τη θήκη και τα γάντια που είχε ως πολιτικός επίτροπος του ΔΣΕ ο Νίκος Μπελογιάννης, το οποίο έφερε στο μουσείο ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ. "Πώς βρέθηκαν στα χέρια σας;" διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να απαντά: "Είναι ολόκληρη ιστορία... Το κρύβανε οι αγωνιστές... Και γι' αυτό δεν πρέπει ποτέ να χαθεί" είπε. Κατά πληροφορίες της "Α", το πιστόλι έμεινε λίγη ώρα μόνο και μετά αποσύρθηκε. Το news247, σε ρεπορτάζ της Βίκυς Σαμαρά, αναφέρει πως το ΚΚΕ επιβεβαίωσε ότι το πιστόλι παραχωρήθηκε μόνο για την ημέρα των εγκαινίων, υποστηρίζοντας πως ήταν θέμα ασφάλειας, καθώς στην Αμαλιάδα δεν υπήρχε η δυνατότητα φύλαξης του κειμηλίου που διασώθηκε από στελέχη του ΚΚΕ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τα μέλη του ΚΚΕ που βρέθηκαν στα εγκαίνια αποσύρθηκαν (χωρίς να αποχωρήσουν πλήρως) λίγο μετά την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ στον χώρο υπήρχε και διαμαρτυρία από λίγα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ, που, πέρα από την κυβέρνηση, κατήγγειλαν και το ΚΚΕ για την επιλογή του να συμμετάσχει στα εγκαίνια. Τόσο η απόσυρση των οπαδών του ΚΚΕ όσο και η διαμαρτυρία της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς δεν δημιούργησαν ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς στα εγκαίνια είχαν προσέλθει εκατοντάδες πολίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL