Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Στο EWG της Πέμπτης το ελληνικό ζήτημα / Ορόσημο για την Κομισιόν η 7η Απριλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο EWG της Πέμπτης το ελληνικό ζήτημα / Ορόσημο για την Κομισιόν η 7η Απριλίου

Μεγαλύτερη αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις επόμενες ημέρες επικρατεί στις Βρυξέλλες σε συνέχεια των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν εκεί την περασμένη εβδομάδα. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς επανέλαβε χθες αυτό που ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε στην απάντησή του στην επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι το νέο ορόσημο είναι το Eurogroup της 7ης Απρίλιου, οπότε «ιδανικά θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο», υπό την προϋπόθεση ότι «όλες οι πλευρές θα εργαστούν υπεύθυνα».

Παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό και στις υψηλές συντάξεις από το 2019

Παρ’ όλη όμως τη «σημαντική» πρόοδο που επιτεύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες και την οποία παραδέχονται όλες οι πλευρές, οι δυσκολίες δεν έχουν εξαλειφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» από τις Βρυξέλλες, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές φαίνεται να έχουν βρει έναν συμβιβασμό για τις νέες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό, οι οποίες θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται το 2019, αρχής γενομένης από τις υψηλές συντάξεις. Ωστόσο, η απόσταση με το ΔΝΤ για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις φαίνεται να παραμένει, ενώ μένει να αποδειχθεί κατά πόσο και με ποιον τρόπο θα μεταφραστούν σε διαπραγματευτικούς όρους οι δηλώσεις Γιούνκερ και Τουσκ από τη Ρώμη για τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων και την προστασία των εργαζομένων.

Θέλουν πώληση λιγνιτικών μονάδων

Τέλος, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι θεσμοί αναμένουν τώρα το αποτέλεσμα των ενδοκυβερνητικών συνομιλιών για τα ενεργειακά, προκειμένου να φανεί εάν υπάρχει η δυνατότητα να σημειωθεί άμεσα πρόοδος. Συγκεκριμένα, η ίδια πηγή τονίζει πως υπάρχει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά από τη ΔΕΗ εξαιτίας του μονοπωλιακού δικαιώματος πρόσβασης στο φθηνό καύσιμο του λιγνίτη, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί. Ως εκ τούτου, οι συζητήσεις περιστρέφονται αυτή τη στιγμή στην κατεύθυνση του ανοίγματος της αγοράς μέσω της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και όχι στον μνημονιακό στόχο για ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση, στις έδρες των θεσμών δεν είναι κανείς σε θέση να ανακοινώσει πότε και αν θα επιστρέψουν οι επικεφαλής της αποστολής. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Αυτό παραμένει ένα ζήτημα μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για την επίλυση του οποίου εργάζονται επισταμένως» σημείωνε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος. Το ελληνικό ζήτημα πάντως θα απασχολήσει τους 19 επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης (το λεγόμενο EuroWorking Group) οι οποίοι συνεδριάζουν αυτήν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσουν το Eurogroup της 7ης Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι για την πλειονότητα των κρατών - μελών της Ευρωζώνης υπάρχει ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο η δεύτερη αξιολόγηση προκειμένου να αποφευχθούν αναταράξεις και πάλι στις αγορές και ενδεχόμενη επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης για την Ελλάδα, που μόλις έχει αρχίσει να ανακάμπτει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL