Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Υπέρ της συνέντευξης, που "στο παρελθόν δαιμονοποιήθηκε", ο Πρ. Παυλόπουλος / Γ. Δραγασάκης: Κλείσιμο αξιολόγησης τον Απρίλιο και επιτάχυνση οικονομίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπέρ της συνέντευξης, που "στο παρελθόν δαιμονοποιήθηκε", ο Πρ. Παυλόπουλος / Γ. Δραγασάκης: Κλείσιμο αξιολόγησης τον Απρίλιο και επιτάχυνση οικονομίας

Το κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του Απριλίου με την ανάγκη επιτάχυνσης της οικονομίας πάνω σε συγκεκριμένα βήματα συνέδεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας χθες στο συνέδριο με θέμα "Κρίσεις - Μεταρρυθμίσεις - Ανάπτυξη" που διοργανώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Στο περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά των μεταρρυθμίσεων εστίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο. "Το τμήμα του κράτους που θέλει μεταρρύθμιση είναι η δημόσια διοίκηση. Ας μην αυταπατώμεθα. Δεν μπορεί να μιλάμε για έξοδο από την κρίση αν δεν αλλάξει η δημόσια διοίκηση" τόνισε και πρόσθεσε: "Η μεταρρύθμιση κατ’ ανάγκην πρέπει να είναι συναινετική και σε βάθος χρόνου. Πρέπει να κατατείνει στη στελέχωση του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης υπό όρους αξιοκρατίας. Χωρίς πραγματική ιεραρχία, διοικητική μηχανή δεν μπορεί να υπάρξει. Είδαμε ότι, όταν η Ελλάδα ξεκίνησε την ευρωπαϊκή της πορεία, καρατομήθηκε η ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης και πέρασαν χρόνια για να δημιουργηθεί νέα ιεραρχία". Ακόμη υποστήριξε την επιλογή της συνέντευξης για το Δημόσιο επισημαίνοντας ότι "η σωστή συνέντευξη είναι απαραίτητη για την πρόσληψη του υπαλλήλου. Εμείς όμως αυτή τη διαδικασία στο παρελθόν τη δαιμονοποιήσαμε".

Απάντηση σε Σόιμπλε για την απομείωση του χρέους

"Εφόσον η δεύτερη αξιολόγηση κλείσει με μια συνολική συμφωνία, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, τον Απρίλιο ή λίγο μετά τη σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, τότε τα επόμενα βήματα μπορούν να επιταχυνθούν με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και την επιτάχυνση της ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του 2017", τόνισε ο Γ. Δραγασάκης και υπογράμμισε: "Κεντρικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 και ο τερματισμός του καθεστώτος της επιτροπείας. Βεβαίως, η χώρα θα παραμένει και τότε αντιμέτωπη με τους περιορισμούς του ευρωπαϊκού πλαισίου, όμως θα διαθέτει τους αναγκαίους βαθμούς αυτονομίας ώστε υπό συνθήκες δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας να είναι σε θέση να σχεδιάζει το μέλλον της και να ανταποκριθεί στις όποιες προκλήσεις".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποσαφήνισε την κυβερνητική πολιτική σε μία σειρά από θέματα, ενώ απάντησε και στους ισχυρισμούς Σόιμπλε ότι δεν χρειάζεται απομείωση του χρέους. Ο Γ. Δραγασάκης υπενθύμισε ότι ρητός στόχος του προγράμματος είναι η έξοδος στις αγορές έως το πρώτο εξάμηνο του 2018 και ότι οι επενδυτές και το ΔΝΤ εκτιμούν πως δεν μπορεί να γίνει έξοδος στις αγορές χωρίς ελάφρυνση του χρέους και "γι’ αυτό υπήρξε και εξειδίκευση των αναγκαίων μέτρων στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο του 2016".

Άστοχη, επιζήμια, επικίνδυνη η συζήτηση για τέταρτο Μνημόνιο

Ακόμη ο Γ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό πλαίσιο (π.χ. επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων), όμως "υπάρχουν δυνάμεις εκτός αλλά και εντός της Ευρώπης που θέλουν να απαλλαγούν από αυτό" και "μετατόπιση των εξελίξεων προς τα δεξιά". "Γι’ αυτό είναι μυωπικό να αποδίδουν κάποιοι την ευθύνη για κάθε καθυστέρηση στην κυβέρνηση και να μην βλέπουν ότι για μια ακόμα φορά η χώρα μας γίνεται πεδίο ευρύτερων αντιπαραθέσεων" επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Γ. Δραγασάκης απέρριψε και την καταστροφολογία και όσα ακούγονται για τέταρτο Μνημόνιο. "Κάθε συζήτηση για τέταρτο Μνημόνιο είναι άστοχη και μπορεί να καταστεί επικίνδυνη. Διότι το τέταρτο Μνημόνιο ούτε προσφέρεται ούτε αντέχεται και ευτυχώς δεν θα χρειαστεί" τόνισε και πρόσθεσε εμφατικά: "Εξίσου άστοχη, αν όχι κακόβουλη, είναι η καταστροφολογία που εγχώρια κέντρα αναζωπυρώνουν τελευταία. Καταστροφολογία που διαψεύστηκε εμφατικά αρκετές φορές στο παρελθόν και θα διαψευστεί και φέτος".

Γ. Στουρνάρας: Η καθυστέρηση δημιουργεί αβεβαιότητα

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι "η αναδιάρθρωση της οικονομίας έχει ξεκινήσει παρά τα λάθη και τις οπισθοδρομήσεις". "Διαφαίνεται ήδη αναδιάρθρωση της οικονομίας στην κατεύθυνση ενός νέου, βιώσιμου, εξωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου, που βασίζεται στους τομείς των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών και στην αύξηση του μεριδίου των εξαγωγών στο ΑΕΠ" είπε υιοθετώντας το πρόταγμα Δραγασάκη για "νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα".

Αναφερόμενος ο Γ. Στουρνάρας στην αξιολόγηση εκτίμησε ότι "απαιτείται η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έχει καθυστερήσει περισσότερο από ένα έτος. Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί αβεβαιότητα, που έχει αρχίσει εδώ και μήνες να επιδρά δυσμενώς σε όλους τους δείκτες της οικονομίας, θέτοντας εν αμφιβόλω όλους ανεξαιρέτως τους στόχους του τρέχοντος έτους: αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς".

Κ. Χατζηδάκης: Να γίνει "ιδιοκτησία" το Μνημόνιο

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε ότι "χρειαζόμαστε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα φτιαχτεί από εμάς και θα αποτελεί ιδιοκτησία μας". Σημειώνεται ότι υποστήριξε πως πρέπει να υιοθετηθούν οι "καλές ευρωπαϊκές πρακτικές", αλλά δεν διευκρίνισε αν αυτές περιλαμβάνουν και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Π. Λιαργκόβας: Υποτιμούμε την αβεβαιότητα

Την "απουσία ενστερνισμού του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές", επεσήμανε και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού Παναγιώτης Λιαργκόβας ισχυριζόμενος ότι δημιουργεί "αβεβαιότητα". "Στη χώρα μας υποτιμούμε τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας στη γενική κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής και σε επιμέρους περιοχές της (όπως μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις κ.ά.). Την αβεβαιότητα τροφοδοτούν οι συνεχείς διαπραγματεύσεις και αναζητήσεις "ισοδυνάμων" για να γίνουν τροποποιήσεις, οι ασάφειες σε φορολογικά ζητήματα (φορολόγηση μισθώματος ακινήτων, ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ΕΝΦΙΑ), οι ανασχεδιασμοί στο ασφαλιστικό, οι ασάφειες στην κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων, των εργασιακών ρυθμίσεων κ.ά." πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL