Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Με υποσχέσεις για τήρηση δεσμεύσεων στη Μάλτα ο Κ. Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με υποσχέσεις για τήρηση δεσμεύσεων στη Μάλτα ο Κ. Μητσοτάκης

Με... υποσχέσεις για πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος μεταβαίνει αύριο στη Μάλτα ο Κ. Μητσοτάκης, έχοντας ως στόχο να αποκρούσει τις πιέσεις και τη συζήτηση που εξελίσσεται περί στήριξης των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το μήνυμα “συμμόρφωσης” και “προθυμίας” του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνεται κυρίως στη Γερμανίδα καγκελάριο Άν. Μέρκελ, με την οποία ο Κ. Μητσοτάκης θα έχει τη δεύτερη, μέσα σε ενάμιση ήνα, συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αποστάσεις ασφαλείας

Στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνουν μεγάλη σημασία στη “σύναξη” των αρχηγών των κομμάτων της ΕυρωΔεξιάς - είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα συνοδεύεται από “γαλάζια” αποστολή περίπου 15 στελεχών. Στους κόλπους του ΕΛΚ θα ανοίξει, αύριο και μεθαύριο, η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης μετά τη σύνοδο της Ρώμης του περασμένου Σαββάτου, η οικονομική πολιτική στο εσωτερικό της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, αλλά και η διαχείριση του προσφυγικού. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ωστόσο, πέραν της ομιλίας που θα απευθύνει ενώπιον των ηγετών των άλλων κεντροδεξιών κομμάτων της Ε.Ε., θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τη διήμερη παρουσία του στη Βαλέτα με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Θα προσπαθήσει, με άλλα λόγια, να διαμορφώσει μια σαφέστερη εικόνα για την πορεία των συζητήσεων επί της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και να κρατήσει... αποστάσεις ασφαλείας από την εν εξελίξει συζήτηση για τα μέτρα και την ανάγκη πολιτικής στήριξής τους από την αντιπολίτευση. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μιία συζήτηση που άνοιξε εκ νέου μετά την αποκάλυψη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μ. Σαπέν, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι το ΔΝΤ θέλει ψήφιση των μέτρων και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Το ΔΝΤ, μέσω του εκπροσώπου του, έχει “χλιαρά” επιβεβαιώσει τη σχετική φημολογία, ενώ σε αντίστοιχο μήκος είχε κινηθεί, την περασμένη εβδομάδα, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Δέσμευση, χωρίς... ψήφιση

Η εν λόγω συζήτηση προκάλεσε νευρικότητα στη Ν.Δ., καθώς στην οδό Πειραιώς είναι σαφές ότι αν οι δανειστές ζητούσαν ψήφιση των μέτρων από την αξιωματική αντιπολίτευση και εκείνη αρνούνταν, τότε η “επιχείρηση γοήτευσης” Βερολίνου - ΔΝΤ, την οποία εδώ και καιρό εφαρμόζει ο Κ. Μητσοτάκης, θα έπεφτε στο κενό. Για τον λόγο αυτό, ήδη από την περασμένη εβδομάδα και παρά το γεγονός ότι η ίδια η κυβέρνηση φρόντισε να... βγάλει τη Ν.Δ. από τη δύσκολη θέση, διαμηνύοντας ότι “επί του ελληνικού Συντάγματος δεν έχουν λόγο οι δανειστές”, το Μοσχάτο έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια “κατευνασμού” των δανειστών, εκφράζοντας σε όλους τους τόνους την απόλυτη δέσμευσή του στις δεσμεύσεις της χώρας. “Το κράτος έχει συνέχεια”, “οι υπογραφές μάς δεσμεύουν”, “είναι αυτονόητο αυτό που λέει ο Σόιμπλε” ήταν μερικές μόνο από τις δημόσιες διαβεβαιώσεις κορυφαίων “γαλάζιων” στελεχών (Κ. Χατζηδάκης, Χρ. Σταϊκούρας, Άδ. Γεωργιάδης κ.ά.), με κεντρικό στόχο να καταλάβουν οι δανειστές ότι... δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τη Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση, το ίδιο μήνυμα αναμένεται να στείλει στη Μάλτα -και στη συνάντηση που θα έχει με την Άν. Μέρκελ, αλλά και με όσους άλλους κοινοτικούς παράγοντες και Ευρωπαίους ηγέτες συναντηθεί- ο Κ. Μητσοτάκης: Θα διαμηνύσει, δηλαδή, ότι η Ν.Δ. δεν ψηφίζει μεν τα μέτρα που θα προκύψουν από τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, αλλά δεν θα θελήσει να τα ανατρέψει κιόλας.

Υπονόμευση

Παράλληλα, μένει να φανεί αν στη διήμερη σύνοδο της Ευρωδεξιάς ο Κυρ. Μητσοτάκης θα βρει να πει μια κριτική κουβέντα για τις εκτός συμφωνίας αξιώσεις των ακραίων εκ των δανειστών ή αν θα επιμείνει στην “αθώωσή” τους, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση για τις “καθυστερήσεις”. Τέλος, επίσης, μένει να φανεί κατά πόσον ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα “βάλει πλάτη” στο θέμα του προσφυγικού, καθώς ώς τώρα, σε όλες τις ευρωπαϊκές εμφανίσεις του, στηλιτεύει τον αργό ρυθμό υλοποίησης της συμφωνίας... από την Ελλάδα, “ξεχνώντας” τις ευθύνες των χωρών με τα κλειστά σύνορα, αλλά και εκείνων που κωφεύουν στα αιτήματα μετεγκατάστασης των προσφύγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL