Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Στον αέρα το «γαλάζιο» αφήγημα λόγω... Σόιμπλε - ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον αέρα το «γαλάζιο» αφήγημα λόγω... Σόιμπλε - ΔΝΤ

Στον αέρα, για μία ακόμη φορά, βρίσκεται το «αφήγημα» της Ν.Δ. για το δικό της «μείγμα πολιτικής» μετά τη συζήτηση που άνοιξε περί στήριξης των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης και από την αντιπολίτευση. Κι αυτό διότι, η Ν.Δ. επιχειρεί να στείλει μηνύματα «προθυμίας» και «συμμόρφωσης» προς τους ακραίους εκ των δανειστών για όσα μέτρα εκτείνονται πέραν της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, βάζοντας «μπουρλότο» στις εξαγγελίες της για «επαναδιαπραγμάτευση» της συμφωνίας και των πλεονασμάτων.

Η αποκάλυψη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μ. Σαπέν πως το ΔΝΤ έχει ζητήσει να στηρίξει και η αντιπολίτευση τα μέτρα που εκτείνονται πέραν του 2019 έπεσε σαν βόμβα στην οδό Πειραιώς, όπως και οι αντίστοιχες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, που κινήθηκαν στην ίδια κατεύθυνση.

«Καταψηφίζουμε, αλλά... θα τα εφαρμόσουμε»

Κι αυτό διότι στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, ακριβώς επειδή είχαν λάβει και... κατ’ ιδίαν τα σχετικά μηνύματα, αντιλαμβάνονται ως... «θρίλερ» το σενάριο να επαναληφθεί ό,τι ζητήθηκε στο τέλος του 2011 από τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντ. Σαμαρά: δηλαδή να δεσμευθεί εγγράφως ότι θα τον δεσμεύουν τα μέτρα του δεύτερου Μνημονίου.

Συν τοις άλλοις ο Κυρ. Μητσοτάκης, ακόμη και μετά τα μηνύματα συναίνεσης που έλαβε στο Βερολίνο κατά τις συναντήσεις του με την Άν. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε, διευκρίνιζε στον ΑΝΤ1 ότι «η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο», δηλαδή ούτε τα μέτρα ούτε τα θετικά αντίμετρα.

Βεβαίως, στην ίδια συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε φροντίσει να «κατευνάσει» τους δανειστές απαντώντας θετικά στην ερώτηση αν μία ενδεχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. δεσμεύεται από όσα έχει υπογράψει η παρούσα κυβέρνηση. «Το κράτος έχει συνέχεια. Εγώ δεν θα γίνω Τσίπρας, που έστελνε επιστολές στους δανειστές και τους έλεγε ότι δεν τον δεσμεύουν οι υπογραφές των προηγούμενων» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα, μετά την ανακίνηση της σχετικής συζήτησης, κορυφαία «γαλάζια» στελέχη έχουν αναλάβει, ήδη από προχθές, να στείλουν νέα μηνύματα συμμόρφωσης στους δανειστές. Οι δύο αντιπρόεδροι της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης και Άδ. Γεωργιάδης και ο τομεάρχης Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας υπογράμμισαν, με δημόσιες παρεμβάσεις τους, ότι «οι υπογραφές είναι υπογραφές» και πως «το κράτος έχει συνέχεια». Μ’ άλλα λόγια έστειλαν μήνυμα στους δανειστές πως... δεν έχουν να φοβούνται τίποτε από μία κυβέρνηση υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Αντιφάσεις

Βεβαίως τα πιστοποιητικά... μνημονιακών φρονημάτων που αποστέλλει η οδός Πειραιώς σε ΔΝΤ - Βερολίνο φέρνουν τη Ν.Δ. σε μία κορυφαία αντίφαση: από τη μία το κόμμα δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει όσα μέτρα και δεσμεύσεις κληρονομήσει, όμως από την άλλη ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεδιπλώνει «αφήγημα» περί «άλλου μείγματος πολιτικής» και υπόσχεται μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ. Μ’ άλλα λόγια, τα διαπιστευτήρια «προθυμίας» ακυρώνουν όλες τις δεσμεύσεις της ηγεσίας της Ν.Δ. προς την κοινωνία.

Η ηγεσία της Ν.Δ. σκοπεύει να ξεπεράσει τη συγκεκριμένη αντίφαση και τον κίνδυνο κατάρρευσης της υποσχεσιολογίας της δίνοντας έμφαση στη «αξιοπιστία» που θα έχει η Ν.Δ. ως κυβέρνηση, αλλά και στο γεγονός ότι όλα τίθενται υπό διαρκή διαπραγμάτευση. «Οι συμφωνίες δεσμεύουν μεν, αλλά και αλλάζουν», είναι το μήνυμα που θα στείλει η αξιωματική αντιπολίτευση, προεξοφλώντας ότι μια «μεταρρυθμιστική κυβέρνηση» θα έχει... μεγαλύτερη αξιοπιστία για να αλλάξει τις συμφωνίες που θα βρει υπογεγραμμένες.

Σε μία ακόμη επίδειξη «αξιοπιστίας» -όχι προς την κοινωνία, αλλά προς τους ακραίους εκ των δανειστών- η Ν.Δ. φρόντισε προχθές, όταν κορυφωνόταν στις Βρυξέλλες η συζήτηση για τα ενεργειακά, να δημοσιοποιήσει αιφνιδίως το πρόγραμμά της για την ενέργεια υιοθετώντας όλα όσα ζητούν οι δανειστές: πώληση μονάδων της ΔΕΗ και είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL