Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Ν.Δ.: Μπρος ο Σόιμπλε, πίσω η υποσχεσιολογία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ.: Μπρος ο Σόιμπλε, πίσω η υποσχεσιολογία

Σε μείζονα πονοκέφαλο έχει μετατραπεί για τη Ν.Δ. η εν εξελίξει συζήτηση για στήριξη των μέτρων από την αντιπολίτευση, καθώς την ώρα που η οδός Πειραιώς εκπέμπει διαρκώς μηνύματα “συμμόρφωσης” και “προθυμίας” προς τους δανειστές, ακυρώνει μόνη της το βασικό αφήγημα και την υποσχεσιολογία του Κυρ. Μητσοτάκη: ότι, δηλαδή, ο ίδιος θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα “άλλο μείγμα πολιτικής” και να μειώσει φόρους.

Παρ’ ότι η κυβέρνηση, εδώ και δύο ημέρες, διαμηνύει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους ότι “οι δανειστές δεν έχουν λόγο στο Σύνταγμα της χώρας”, η Ν.Δ. φροντίζει διαρκώς να καθησυχάζει τους δανειστές, ούτως ώστε να αποφύγει τυχόν αξιώσεις για... υπογραφή δέσμευσης στα μέτρα -όπως είχε γίνει στα τέλη του 2011 με τον Αντ. Σαμαρά.

Πιστοποιητικά μνημονιακών φρονημάτων

Τούτων δοθέντων, από προχθές κορυφαία “γαλάζια” στελέχη έχουν επιδοθεί σε αγώνα... να πείσουν τους δανειστές πως δεν έχουν να φοβούνται τίποτα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ομοθυμαδόν, οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος Άδ. Γεωργιάδης και Κ. Χατζηδάκης, αλλά και ο τομεάρχης Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έχουν με επανειλημμένες δημόσιες εμφανίσεις τους τονίζει ότι “οι υπογραφές δεσμεύουν τη χώρα” και πως “το κράτος έχει συνέχεια”. Συν τοις άλλοις, δεν είναι καθόλου άσχετο με τη “γαλάζια” ανησυχία το γεγονός ότι η Ν.Δ. αποφάσισε προχθές, αιφνιδίως, να παρουσιάσει το “πρόγραμμά” της για την ενέργεια., που αποτελεί "φωτοτυπία" των απαιτήσεων των δανειστών στην πλέον κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες.

“Μας δεσμεύουν, αλλά αλλάζουν”

Όπως και να ’χει, όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει νέα διλήμματα, αλλά και φόβους στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη. Κι αυτό διότι όσο οι “γαλάζιοι” διαμηνύουν ότι “θα εφαρμόσουν όποια μέτρα βρουν”, ουσιαστικά ακυρώνουν το “πρόγραμμα” της Ν.Δ. για μειώσεις φόρων και “άλλο μείγμα πολιτικής”. Για τον λόγο αυτό, στην οδό Πειραιώς έχει ληφθεί απόφαση να αλλάξει από τις επόμενες ημέρες η δημόσια φρασεολογία των στελεχών και να επισημαίνεται πως ναι μεν “οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις”, αλλά ταυτόχρονα “οι δεσμεύσεις αλλάζουν”. Επ’ αυτού, οι “γαλάζιοι” θα ισχυρίζονται ότι οι συμφωνίες “μπορούν να αλλάξουν με διαπραγμάτευση”, επικαλούμενοι την “αξιοπιστία” που θα έχει ο πρόεδρος της Ν.Δ. ως... “έτοιμος για όλα” και για... “ακόμη περισσότερα...

Κατευνασμός Καραμανλή από Γεωργιάδη

Εν τω μεταξύ χθες, άλλη μια συνάντηση ανέδειξε τη “συμφωνία κυρίων” Καραμανλή - Μητσοτάκη, ώστε ο πρώτος να στηρίξει τη γραμμή της ηγεσίας της Ν.Δ., με “αντάλλαγμα” ο δεύτερος να στηρίζει την... υστεροφημία του πρώην πρωθυπουργού. Ο Κ. Καραμανλής, λοιπόν, συναντήθηκε με τον Άδ. Γεωργιάδη και αμφότεροι συμφώνησαν ότι... “η απόφαση για το Βατοπέδι αποτελεί δικαίωση για τη Ν.Δ.”, ενώ, κατά πληροφορίες, εκφράστηκε ανησυχία και για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL