Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Παρεμβάσεις Τσίπρα - Γκίζι στην εκδήλωση / "Μια Ευρώπη για τον λαό από τον λαό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρεμβάσεις Τσίπρα - Γκίζι στην εκδήλωση / "Μια Ευρώπη για τον λαό από τον λαό"

«Είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι για να ανοικοδομήσουμε την Ευρώπη της Δημοκρατίας, της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Για εμάς οι αθλιότητες του ‘πρώτα οι Εγγλέζοι’, ‘πρώτα οι Γάλλοι’, ‘πρώτα οι Ιταλοί’ και ‘τελευταίοι οι μετανάστες’ δεν ισχύουν. Εμείς λέμε ‘πρώτα όλες και όλοι εμείς, οι πολίτες, που γεννηθήκαμε ή βρεθήκαμε στην Ευρώπη, οι άνδρες και οι γυναίκες’. Στο τέλος, αν θέλουν, ας βάλουν τις τράπεζές τους. Δεν πρέπει να θυσιαστούμε στον βωμό του κέρδους» τόνισε στην «Αυγή» η Ραφαέλα Μπολίνι, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του ARCI και από τους πρωταγωνιστές της δημιουργίας της κινηματικής πλατφόρμας Η Δική μας Ευρώπη (La Nostra Europa), που διοργανώνει το διήμερο φόρουμ της «αντισυνόδου» κορυφής, χθες Πέμπτη και σήμερα Παρασκευή, στη Ρώμη, καθώς και τη μεγάλη διαδήλωση αύριο Σάββατο.

«Ξεκινήσαμε αργά. Καταφέραμε όμως να συγκεντρώσουμε πολλές συλλογικότητες που θέλουν μια άλλη Ευρώπη, που να μην τροφοδοτεί έναν πόλεμο ανάμεσα σε φτωχούς με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και τη λιτότητα» συμπλήρωσε ο Ρομπέρτο Μορέα του Transform Italia στο προαύλιο του Πανεπιστημίου της Ρώμης όπου διεξάγονται οι εκδηλώσεις και οι συζητήσεις του Φόρουμ.

Το ενδιαφέρον της πρώτης ημέρας των εκδηλώσεων εστιάστηκε ασφαλώς στην παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση που διοργάνωσαν, την ώρα που έκλεινε το φύλλο της "Α", το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και το Transform με τίτλο “Μια Ευρώπη για τον λαό από τον λαό», με την παρουσία του προέδρου του Γκρέγκορ Γκίζι, του γενικού γραμματέα της FIOM Μαουρίτσιο Λαντίνι, της προέδρου του ARCI και της ακτιβίστριας του κινήματος εναντίον του ΤΤΙΠ Μόνικα Ντι Σίστο.

Σήμερα αναμένεται η παρέμβαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου σε εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, που θα διοργανωθεί με πρωτοβουλία από προσωπικότητες της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής, της διανόησης και του συνδικαλιστικού κινήματος και τη βοήθεια της Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα.

Το Πανεπιστήμιο της Ρώμης Λα Σαπιέντζα, με προφανείς εξωτερικές πιέσεις, ακύρωσε συζήτηση με θέμα «Έφθασε ο καιρός για δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη», που συνδιοργάνωναν ειρηνιστικές οργανώσεις και εθελοντικά κινήματα.

Στο πολιτικό επίπεδο η CGIL και το σοσιαλδημοκρατικό δίκτυο Solidar οργάνωσαν συζήτηση για την Κοινωνική Ευρώπη, στην οποία συμμετείχε και ο γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων CES Λούκα Βιζεντίνι και ευρωβουλευτής της ομάδας της Αριστεράς.

Σήμερα στον Πάπα Φραγκίσκο

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με κόμματα, οργανώσεις και προσωπικότητες της ιταλικής Αριστεράς, ενώ το απόγευμα θα γίνει δεκτός, μαζί με όλους τους ηγέτες που μετέχουν στη μεθαυριανή Σύνοδο, από τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό. Στη συνέχεια θα παραστεί στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL