Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Νέο πρόσωπο ανέδειξε ο Γκάμπριελ στη συνάντηση με Κοτζιά: / Ζ. Γκάμπριελ: "Η Ευρώπη δεν είναι μόνο η Γερμανία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο πρόσωπο ανέδειξε ο Γκάμπριελ στη συνάντηση με Κοτζιά: / Ζ. Γκάμπριελ: "Η Ευρώπη δεν είναι μόνο η Γερμανία"

Ένα διαφορετικό πρόσωπο της Γερμανίας παρουσίασε ο Ζ. Γκάμπριελ στις δηλώσεις του με τον Ν. Κοτζιά, που επεκτάθηκαν από τα διμερή θέματα έως το προσφυγικό, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και βέβαια το μέλλον της Ευρώπης. "Η Ευρώπη δεν είναι μόνο η Γερμανία" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών συμπληρώνοντας πως "ανεξαρτήτως μεγέθους, βρισκόμαστε στο ίδιο ύψος και δεν κοιτάζει ο ένας αφ' υψηλού τον άλλον".

"Ξέρουμε ότι, για να είμαστε εμείς επιτυχημένοι, πρέπει να είναι καλά και οι υπόλοιπες χώρες. Θέλουμε να υποστηρίξουμε και τις δικές σας προσπάθειες. Εμείς παράγουμε περισσότερο απ' όσο μπορούμε οι ίδιοι να καταναλώσουμε και ζούμε σε τελική ανάλυση από την ανάγκη που υπάρχει σε άλλες χώρες να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα τα οποία παράγονται από εμάς σε μεγαλύτερο αριθμό" τόνισε επισημαίνοντας πως την ασφάλεια θα τη φέρει "μια σταθερή Ευρώπη, μια Ευρώπη η οποία δεν θα αποτελείται από μια μεγάλη χώρα, η οποία θα καθοδηγεί τα πράγματα".

Μάλιστα ο κ. Γκάμπριελ έσπευσε να δηλώσει ότι ο ίδιος τουλάχιστον και πολλοί άλλοι Γερμανοί πολιτικοί "σεβόμαστε ιδιαίτερα" τις προσπάθειες της Ελλάδας "αδειάζοντας" έτσι κάποιους τραπεζίτες, που σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ φέρονται να είπαν σε κλειστή συνάντηση πως η Ελλάδα είναι χαμένη υπόθεση. "Οι συζητήσεις που γίνονταν για το κατά πόσο η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη έχουν λήξει οριστικά" διαμήνυσε και διαφοροποιούμενος ξανά από τον Β. Σόιμπλε εξήγησε πως "η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει πιο δυνατή αν προχωρεί κανείς σε ακρωτηριασμούς". "Η Ευρωζώνη θα πρέπει να γίνει πολύ περισσότερο ένα εργαλείο για την ανάπτυξη και την απασχόληση" τόνισε επισημαίνοντας την ανάγκη "να δώσουμε προοπτικές στους νέους ανθρώπους, ιδίως στις νότιες χώρες της Ευρώπης". Παράλληλα υποστήριξε ότι η γερμανική κυβέρνηση -και ο Σόιμπλε και η Μέρκελ, είπε- "θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τον Απρίλιο και αυτός είναι κοινός μας στόχος". "Όταν οι διαπραγματεύσεις τραβάνε τόσο πολύ σε χρόνο, τότε οδηγούν σε δυσμενείς καταστάσεις" συμπλήρωσε.

"Ανόητες" οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Στο πλαίσιο αυτού του νέου προσώπου που θέλησε να αναδείξει ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς, πρέπει να διαβαστεί η απάντηση που έδωσε για τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ: "Ονομάζομαι Γκάμπριελ, όχι Ντάισελμπλουμ" είπε και, σε αντίθεση με τον εκπρόσωπο του κ. Σόιμπλε, τόνισε πως "υπάρχει πάντα η πιθανότητα και οι πολιτικοί να λένε κάποια ανόητα πράγματα, αλλά κι αυτό είναι φυσιολογικό μερικές φορές"...

Κοτζιάς: Δεν αποδεχόμαστε επεμβάσεις τρίτων χωρών στην Κύπρο

"Το Κυπριακό είναι πριν απ’ όλα πρόβλημα κατοχής και απόρριψης κάθε σκέψης για δικαιώματα επέμβασης τρίτων χωρών στη Μεγαλόνησο" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. Καθώς μάλιστα καταγράφεται κινητικότητα στο Κυπριακό με ανοιχτό το ενδεχόμενο κοινωνικής συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί (δες σελ. 9), ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως "είμαστε μια χώρα, όπως και η Γερμανία, που πιστεύει στο διεθνές δίκαιο, που πιστεύει στην καλή λειτουργία των διεθνών οργανισμών, που πιστεύει ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με συναίνεση και διάλογο".

"Θέλουμε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή Τουρκία"

Τη θέση της Ελλάδας ότι "θέλουμε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή Τουρκία" διατύπωσε ο Ν. Κοτζιάς θέτοντας το ερώτημα: "Θέλει να είναι ευρωπαϊκή και δημοκρατική;". "Εμείς είμαστε ανοιχτοί και θέλουμε η απάντηση της Τουρκίας να είναι: ‘Ναι, θα ξαναβρεθούμε στον δρόμο της ευρωπαϊκής μας πορείας’" συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και επισήμανε πως "δεν είναι αποδεκτή η εγκατάλειψη των δημοκρατικών συνηθειών από τους γείτονες".

Έχει οικονομικό συμφέρον η Τουρκία...

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κ. Γκάμπριελ υπέδειξε πως "πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να πείσουμε την Τουρκία ότι ο δρόμος που βαδίζει δεν είναι ο σωστός και ταυτόχρονα να κρατήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς" είπε καλώντας την Άγκυρα να τηρήσει τις υποσχέσεις της στο προσφυγικό. Θυμίζοντας μάλιστα την οικονομική βοήθεια, διαμήνυσε: "Υποθέτω ότι η Τουρκία έχει μεγάλο συμφέρον να συνεχιστεί αυτή η συμφωνία".

"Έχουμε μια μεγάλη διαπραγμάτευση για τη θέση της Τουρκίας στην τελωνειακή ένωση Ε.Ε. - Τουρκίας, το διακύβευμα είναι γύρω στα 65 δισ. Νομίζω ότι θα τα συνυπολογίσει καλά, για τη συμπεριφορά της" συμπλήρωσε ο Ν. Κοτζιάς ευχαριστώντας τον Γερμανό ομόλογό του για τη δήλωση που έκανε νωρίτερα: "Θεωρώ ότι δεν πρέπει να συζητείται το θέμα του κανονισμού του Δουβλίνου, ιδίως για την περίπτωση της Ελλάδας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL